Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Με προφανή στόχο να εμποδιστεί η συμφωνία και η υιοθέτηση μέτρων που θα επιλύουν τα προβλήματα της οικονομίας, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, με μία ακραία συμπεριφορά επιχείρησε, χθες, να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.

Γράφει η Μαρία Φράγκου.




Με προφανή στόχο να εμποδιστεί η συμφωνία και η υιοθέτηση μέτρων που θα επιλύουν τα προβλήματα της οικονομίας, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, με μία ακραία συμπεριφορά επιχείρησε, χθες, να παραπλανήσει την κοινή γνώμη σε σχέση με τα όσα υιοθετήθηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Με ύφος που απαξιούσε θεσμούς, μείωνε ανθρώπους και υπολήψεις, ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιχείρησε να ανατινάξει κάθε γέφυρα επικοινωνίας, να δημιουργήσει κλίμα αμφισβήτησης και πανικού, ενώ δεν δίστασε να απειλήσει πως οι πολίτες «δεν είδαν τίποτε απολύτως», αφού το κόμμα του αλλά και τα άλλα κόμματα, όπως έλεγε, δεν θα ψηφίσουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
«Οδεύουμε σε χρεοκοπία», επαναλάμβανε και την ίδια ώρα απαξιούσε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και τα οποία επιλύουν τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας, δίνουν λύσεις στο μεγάλο ζήτημα του συνταξιοδοτικού, όπως σαφώς ξεκαθαρίζει ο ίδιος ο αναλογιστής.
Αποστομωτικές απαντήσεις πήρε ο Νικόλας Παπαδόπουλος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και το ΑΚΕΛ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας με αποδοκιμασία έγιναν δεκτές και στο ΔΗΚΟ οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του, οι οποίες προκάλεσαν έκπληξη και για τον τόνο και για το ύφος τους. «Ο κ. Παπαδόπουλος παραπλανεί. Και παραπλανεί συνειδητά», ήταν η άμεση απάντηση του Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι «προφανώς δεν θέλει μέσα στα πλαίσια της συναίνεσης να βρεθούν λύσεις για την οικονομία». 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε πως βρίσκονται λύσεις για την οικονομία και καταρρίπτοντας τούς περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του κ. Παπαδόπουλου υπογράμμισε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος του πακέτου μέτρων που έχει υιοθετηθεί,  είναι αυτό που έχει συμφωνηθεί με τα κόμματα. Και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, πρόσθεσε, έχουν υιοθετήσει μεγάλο μέρος των όσων έχουν συμφωνηθεί με τα κόμματα και είναι μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα,  δηλαδή αντιμετωπίζουν κι επιλύουν διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί εδώ και πέντε δεκαετίες. 
Η Κυβέρνηση, υπέδειξε ο εκπρόσωπος της, δεν πρόκειται με την πρακτική του «αποφασίζω και διατάζω» να δημιουργήσει μια τεράστια κοινωνική αναταραχή που θα στοιχίσει πολλαπλάσια στην οικονομία μας, απαντώντας έτσι στον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τις συντεχνίες ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ (σχετική είδηση στην σελίδα 29). 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος στις δηλώσεις του παραδέχθηκε πως δεν είναι ενήμερος επίσημα για τα όσα έχουν συμφωνηθεί, επιχείρησε ωστόσο, όπως υπέδειξε ο Στέφανος Στεφάνου,  να δυναμιτίσει το κλίμα, να προαναγγείλει μειοψηφίες και πλειοψηφίες. «Προφανώς ο στόχος του δεν είναι να καταλήξουμε σε κάποια μέτρα που να επιλύουν τα προβλήματα, αλλά η δημιουργία περισσότερων προβλημάτων», σημείωσε.
Ενδεικτική της στάσης του Νικόλα Παπαδόπουλου ήταν η απάντηση στην ερώτηση τού συντονιστή του προγράμματος «τι περισσότερο θα ήθελε ο ίδιος από όσα έχουν συμφωνηθεί». « Μιλάμε πλέον για αστειότητες. Οδεύουμε για χρεοκοπία. Δεν έχουν χρήματα για 13ους μισθούς και δίνουν ΑΤΑ. Επομένως πρέπει να συζητήσουμε πραγματικά διαρθρωτικά μέτρα τα οποία να αντιμετωπίσουν την τρύπα, την ωρολογιακή βόμβα των 15 δις ευρώ του συνταξιοδοτικού και περικοπές στο μισθολόγιο για να καταφέρουμε να συγκρατήσουμε δαπάνες». Κι ενώ στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε διαβούλευση με τα υπόλοιπα κόμματα - πριν ακόμη ενημερωθεί επισήμως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και τα κόμματα - στην πορεία επιχείρησε να ανατρέψει τις εντυπώσεις προτρέποντας να τους αφήσουν να έχουν πρώτα επίσημη ενημέρωση. «Οπως έχει εκείνος δικαίωμα (σ.σ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας) να κάνει συμφωνίες, έχουμε και μεις δικαίωμα να κάνουμε τις δικές μας συμφωνίες στο Κοινοβούλιο. Κι ας νικήσει η πλειοψηφία... Αφήστε μας να έχουμε και μεις την επίσημη ενημέρωση στην Επιτροπή Οικονομικών και θα φανεί στην πορεία πώς θα αντιδράσουν τα κόμματα», ανέφερε.
Επαναλαμβάνοντας ότι το πακέτο μέτρων που έχει υιοθετηθεί επιλύει το συνταξιοδοτικό ζήτημα, ο Στ. Στεφάνου υπενθύμισε πως όλοι έλεγαν πως το συνταξιοδοτικό είναι ωρολογιακή βόμβα. Με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τις συντεχνίες, πρόσθεσε, επιλύεται το συνταξιοδοτικό «εκτός κι αν ο κ. Παπαδόπουλος αμφισβητεί και τον αναλογιστή γιατί δεν του συμφέρει ή δεν του βγαίνουν οι αριθμοί», σημείωσε με νόημα. Το πώς θα συμπεριφερθεί ο καθένας θα κριθεί από τους πολίτες, σημείωσε, υποδεικνύοντας πως ο κ. Παπαδόπουλος, «παίζει τον ίδιο χαβά που παίζει εδώ και χρόνια αναφορικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, την Κυβέρνηση και τις προσπάθειές της για συναίνεση». 
ΑΚΕΛ: Προσβάλλει θεσμούς και διαδικασίες ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ
Ιδιαίτερα έντονος κι επικριτικός ήταν στις δηλώσεις του ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Αλέκου, ο οποίος σημείωσε «το μοχθηρό ύφος που εξέπεμψε» ο Νικόλας Παπαδόπουλος για να τονίσει πως η αναφορά του, πριν ακόμα τύχει επίσημης ενημέρωσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί, ότι αυτή «θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων», είναι ενδεικτική των προθέσεών του. Ο Χρίστος Αλέκου έψεξε ακόμη τον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις συντεχνίες και τους ηγέτες του συνδικαλιστικού κινήματος, υπενθυμίζοντάς του πως μέσα από τον κοινωνικό διάλογο διατηρήθηκε επί δεκαετίες η εργατική ειρήνη και η οικονομία οδηγήθηκε σε ζηλευτά επίπεδα. «Είναι άδικη η κριτική και απαξιωτικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ο κ. Παπαδόπουλος. Πολλές χώρες της Ευρώπης και αλλού ζηλεύουν τα ωφελήματα των εργαζομένων στην Κύπρο, τα οποία είναι αποτέλεσμα των αγώνων των συντεχνιών. Αλήθεια, το ΔΗΚΟ συμφωνεί με αυτές τις τοποθετήσεις του αντιπροέδρου του;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας πως το ύφος και οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ν. Παπαδόπουλου κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης, για το οποίο όλοι συμφωνούν και το οποίο όλοι επικαλούνται.
Ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ υπέδειξε πως αντί να χαιρετιστεί ο ιστορικός συμβιβασμός που επετεύχθη με τις συντεχνίες και πάνω σε αυτόν να κτίσουμε, «ο κ. Παπαδόπουλος πυροβολεί και απειλεί ότι θα πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων». Ο Χρίστος Αλέκου συνέστησε ψυχραιμία, υπογραμμίζοντας πως όλοι «πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και με ουσιαστικό τρόπο να συμβάλουμε στην επίλυση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων».

Πηγή:www.haravgi.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: