Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Δήλωση της Ρένας Δούρου, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ, για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.


Εκείνο που βυθίζεται σήμερα δεν είναι μόνο οι δείκτες των μεγάλων και μικρών χρηματιστηρίων ανά την υφήλιο, αλλά ένα συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται σε κερδοσκοπικές λογικές σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Σήμερα πλέον αποδεικνύεται περίτρανα ότι όσοι έσπευσαν να θριαμβολογήσουν, ισχυριζόμενοι ότι η κρίση του 2008 είναι πλέον πίσω μας, πλανήθηκαν πλάνη οικτρά.
Τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό του χρέους στην Ευρώπη και της αναιμικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, δεν λύνονται με ευχολόγια αλλά με πολιτική βούληση των ηγεσιών,  προκειμένου να αλλάξει επιτέλους ρότα η οικονομική πολιτική.
Το βασικό πρόβλημα δεν είναι τα ελλείμματα, τα χρέη ή ο πληθωρισμός αλλά η παντελής έλλειψη προοπτικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Δυστυχώς σήμερα στον πλανήτη διαδίδονται γρηγορότερα οι εύκολες κακές ιδέες και όχι οι πολιτικές της λογικής της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: