Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΚΙΝΑ:Το πρώτο αεροπλανοφόρο με «ρότα» προς τη Νότια Θάλασσα !



Το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας απέπλευσε χτες το πρωί, από ναυπηγείο στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ, για να αρχίσει τις πρώτες δοκιμές του στη θάλασσα. Γεγονός αναμενόμενο μεν, που πιστοποιεί, ωστόσο, την αναβάθμιση της περιοχής της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, σε μπαρουταποθήκη ενώ για πρώτη φορά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τα αεροπλανοφόρα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο μήκους 300 μέτρων, προοριζόταν αρχικά για το σοβιετικό Πολεμικό Ναυτικό. Η ναυπήγηση του Varyag - αρχική του ονομασία - διεκόπη το 1991 και η Κίνα το αγόρασε το 1998 από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα θα χρησιμοποιηθεί «για την επιστημονική έρευνα και την εκπαίδευση». Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση ενός κινεζικού αεροπλανοφόρου, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, «δύο ακόμη αεροπλανοφόρα βρίσκονται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Τζιανγκνάν της Σανγκάης».
Πρόκειται για την κορύφωση του αγώνα ναυτικών και αεροπορικών εξοπλισμών που εξελίσσεται εδώ και ένα χρόνο, με επίκεντρο τη Νότια Θάλασσα της Κίνας. Το Πεκίνο εξοπλίζεται πυρετωδώς και αναπτύσσει νέες ισχυρές αεροναυτικές δυνάμεις και διευρύνει τους στρατηγικούς του ορίζοντες, με την απόκτηση τριών νέων οπλικών συστημάτων, με το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας να ξεκινά τη λειτουργία του. Αναμένεται, επίσης, το κινεζικό στελθ, το Chengdu J-20, που δεν ανιχνεύεται από τα ραντάρ, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο διαρρέει ότι το Πεκίνο έχει ήδη αναπτύξει σε στρατηγικές θέσεις τους πρώτους βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλης ακτίνας δράσης, που μπορούν να πλήξουν πολεμικά και άλλα πλοία που κινούνται σε θαλάσσιες περιοχές.
Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο που το Πεκίνο κάνει επίδειξη ισχύος στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου υπάρχει εδώ και χρόνια εδαφική διένεξη με την Ταϊβάν και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ, ενώ έχει χαρακτηριστεί και περιοχή «εθνικών συμφερόντων» για τις ΗΠΑ.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: