Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη συγχώνευση ALPHA BANK και EUROBANK.



Η ανακοίνωση της συγχώνευσης των τραπεζών ALPHA BANK και  EUROBANK γίνεται κάτω από την πίεση που γεννά η εξελισσόμενη οικονομική κρίση και η δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.  Η συγχώνευση των δύο τραπεζών δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία για μια νέα απώλεια θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προ πολλού πάψει να επιτελούν το σκοπό της χρηματοδότησης της αγοράς και των επιχειρήσεων.
Αντίθετα, στηριζόμενες στο ελληνικό δημόσιο και την ΕΚΤ  έχουν ενταχθεί σε ένα σχέδιο διάσωσής τους που κοινωνικοποιεί τις ζημιές τους επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά. Άλλωστε, η κρίση των δημόσιων χρεών προήλθε σε ένα μεγάλο βαθμό μετά τα πακέτα σωτηρίας  των ιδιωτικών τραπεζών.
Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση του δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αποφασιστικό βήμα αποτελεί η άμεση δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και η δημιουργία τραπεζών ειδικού σκοπού προσανατολισμένες στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας. Αν μπορούμε με ασφάλεια να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από την παρούσα κρίση είναι πως πρέπει  να αλλάξει ριζικά η αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος  και να ανατραπεί η πρωτοκαθεδρία των κερδοσκοπικών αγορών.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: