Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Το ΝΑΤΟ υπεραμύνεται των εγκλημάτων κατά αμάχων.Χρησιμοποιεί πάλι την καραμέλα της "ανθρώπινης ασπίδας"


Στην «αντεπίθεση» περνά το ΝΑΤΟ, μετά την παραδοχή ότι πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές στη Λιβύη, που στοίχισαν τη ζωή σε αμάχους. Εκπρόσωπος της ιμπεριαλιστικής Συμμαχίας ισχυρίστηκε χθες πως η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, αντίθετα οι ευθύνες βαρύνουν το καθεστώς Καντάφι, καθώς «χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες». Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη Μάικ Μπράκεν υποστήριξε από το στρατηγείο της Νάπολης ότι οι συμμαχικές δυνάμεις στη διάρκεια των επιχειρήσεων τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην υπάρχουν απώλειες μεταξύ των πολιτών.
«Θα έλεγα ότι η φήμη και η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Τα ερωτήματα πρέπει να στραφούν στην πλευρά του καθεστώτος Καντάφι που χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες και εκτοξεύει πυραύλους από τεμένη» πρόσθεσε.

Ζητά κατάπαυση του πυρός η Ιταλία...

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ έρχεται ως απάντηση στη δήλωση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος παρατήρησε ότι η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κίνδυνο μετά το θάνατο αμάχων και προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να δίνονται επιχειρήματα στην πλευρά του Καντάφι. Η συγκεκριμένη «γκρίνια» είναι σύμπτωμα και της κόπωσης που πολλοί αναλυτές επισημαίνουν στους κόλπους του ιμπεριαλιστικού οργανισμού τρεις μήνες μετά την έναρξη της επέμβασης, η οποία δεν έχει, μέχρι στιγμής, αποφέρει τα αναμενόμενα.
Την αναστολή των εχθροπραξιών υπό το πρόσχημα της δημιουργίας διαδρόμων διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας ζητά η Ιταλία διά στόματος του Φρατίνι. Πάντως το αίτημα φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο από την εσωτερική πίεση που θέτει η Λέγκα του Βορρά στην ιταλική κυβέρνηση. Ενας από τους όρους που θέτει η Λέγκα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να συνεχίσει να τον στηρίζει και να μην χάσει την πλειοψηφία είναι ο τερματισμός της συμμετοχής στις επιδρομές στη Λιβύη... Διεθνώς εποπτευόμενη εκεχειρία ζητά και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τη συμμαχική επιχείρηση. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Καντάφι χτυπούν με πυραύλους την ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς Μιζουράτα για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες.

Χάθηκε μη επανδρωμένο ΝΑΤΟϊκό ελικόπτερο  

Ενα ρομποτικό, μη επανδρωμένο ελικόπτερο είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη απώλεια του ΝΑΤΟ κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Παράλληλα, η Συμμαχία διαψεύδει αναφορές των Λιβύων για κατάρριψη επιθετικού ελικοπτέρου. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι χάθηκαν τα ίχνη του ελικοπτέρου που πετούσε σε αναγνωριστική αποστολή στη Λιβύη. Η Συμμαχία πρόσθεσε ότι διερευνά το περιστατικό. Σημειώνεται ότι ένα αμερικανικό F15 συνετρίβη τον Μάρτιο στην Βεγγάζη πριν την ανάληψη της ηγεσίας των επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ. 
Παράλληλα, το ΝΑΤΟ διέψευσε ότι έχει καταρριφθεί επιθετικό ελικόπτερο από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη χώρα. Σχετικά πλάνα είχε μεταδώσει η τηλεόραση της Λιβύης λέγοντας ότι πρόκειται για ένα Apache (συνολικά το πέμπτο, όπως ισχυρίστηκε) που κατέπεσε στην περιοχή Ζλιτάν, 135 χιλιόμετρα ανατολικά από την Τρίπολη.



Πηγή:www.haravgi.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: