Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ K.K.E : Προβλήματα εργαζομένων στον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).



Προς τις Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Η διοίκηση του ομίλου ΕΛΠΕ αξιώνει μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων έως και 40%, αύξηση ωραρίου απασχόλησης, και πρόσληψη νέων, «πιο φθηνών» εργαζομένων με λιγότερα δικαιώματα. Ταυτόχρονα  αρνείται να πάρει μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή ο όμιλος εμφάνισε το 2010 κέρδη 180 εκ. ευρώ. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η κερδοφορία των μονοπωλίων και μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα είναι πράγματα ασυμβίβαστα. Οι εργαζόμενοι αντιδρώντας σε αυτές τις στοχεύσεις έχουν προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις  κλιμακώνοντας με 10ήμερη απεργία.

Η εργοδοσία αξιοποιεί το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που κατακρεουργεί εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. Οι εξελίξεις αυτές είναι συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, απόλυτα εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι Υπουργοί ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και συγκεκριμένα:
  • Να μην υπάρξει καμία μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς των διυλιστηρίων
  • Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι βουλευτές
Σπύρος Χαλβατζής
Γιάννης Γκιόκας
Γιώργος Μαυρίκος
Γιάννης Πρωτούλης
Θανάσης Παφίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: