Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Θυσία - οδηγός στις μάχες του σήμερα. Μαζική η εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στο χώρο όπου σκοτώθηκαν οι τρεις ΕΠΟΝίτες.


Μαζική η εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στο χώρο όπου σκοτώθηκαν οι τρεις ΕΠΟΝίτες
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην κεντρική πλατεία
Τους τρεις ΕΠΟΝίτες ήρωες,Δημήτρη Αυγέρη, Θάνο Κιοκμενίδη και Κώστα Φολτόπουλο, που η θυσία και ο ηρωισμός τους καταγράφηκε στην Ιστορία και τη λαϊκή μνήμη, τίμησαν το περασμένο Σάββατο στον Υμηττό, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, η ΚΟ Υμηττού του ΚΚΕ, η ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στη στολισμένη με κόκκινες σημαίες κεντρική πλατεία της πόλης.
Πριν από 67 χρόνια, σε ένα μικρό σπιτάκι του Υμηττού, οι τρεις ΕΠΟΝίτες ήρωες έγραψαν μία ακόμα λαμπρή σελίδα στο έπος της Εθνικής Αντίστασης και των αγώνων του λαού για λευτεριά και προκοπή. Ηταν Παρασκευή 28 Απρίλη του 1944, όταν καμιά διακοσαριά Γερμανοί και ένα τάγμα γερμανοτσολιάδες έκαναν έφοδο στη συνοικία, με σκοπό να μπλοκάρουν το σπίτι που φύλαγε τα όπλα του ο ΕΛΑΣ, στην οδό Αγραίων 47.

Μέσα βρίσκονταν οι τρεις ΕΠΟΝίτες που πολέμησαν με σθένος για εφτά ολόκληρες ώρες, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στον εχθρό. Τα όπλα σίγησαν μόνο μετά τη σφοδρή επίθεση των Γερμανών και των ταγματασφαλιτών, που έκαναν πραγματικό «κόσκινο» το σπίτι - κάστρο, κτυπώντας το με όλμους και μυδράλια. Οι τρεις ηρωικοί ΕΠΟΝίτες έγιναν θρύλος και τραγούδι, ενώ το σπίτι ονομάστηκε «Κάστρο» και έγινε τόπος προσκυνήματος.
Ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, τόνισε: «Σήμερα, εμείς που είμαστε εδώ γονατίζουμε μπροστά στους τρεις ήρωες, σφίγγουμε τη γροθιά μας και ορκιζόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε ποτέ το ταμπούρι της ταξικής πάλης, θα παλέψουμε μέχρι την τελική νίκη, μέχρι τον κομμουνισμό. Η σθεναρή στάση των τριών ΕΠΟΝιτών μας εμπνέει να είμαστε αταλάντευτοι στην πάλη με τον αντίπαλο, όπως αταλάντευτοι ήταν αυτοί οι σύντροφοί μας. Σκληροί μέχρι το τέλος, όποιος και αν είναι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο συσχετισμός δύναμης. Σε αυτό δεσμευόμαστε. Τιμή στους ήρωες της τάξης μας. Συνεχίζουμε στα χνάρια τους».
Μπροστά από το σπίτι - μνημείο, οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή
Νωρίτερα, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Τάκης Ψημένος, πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Υμηττού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είναι ανάγκη να διαφυλαχθεί η ιστορική μνήμη της θυσίας και των αγώνων εκατομμυρίων αντιφασιστών ηρώων από την επιχείρηση πλαστογράφησης της Ιστορίας από τους υπαλλήλους της αστικής τάξης». Η εκδήλωση στην πλατεία Υμηττού ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα, ανάγνωση του χρονικού και απαγγελία ποιημάτων των Γιάννη Ρίτσου και Κώστα Βάρναλη. Ακολούθησε πορεία μέχρι το «Κάστρο», όπου έγιναν καταθέσεις στεφανιών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
 Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: