Τρίτη 5 Απριλίου 2011

K.K.E: ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων


Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων



Με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, μειώνεται δραστικά το δικαίωμα των φοιτητών και σπουδαστών να παίρνουν δωρεάν τα απαραίτητα για τις σπουδές τους συγγράμματα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διανομή μόνο ενός δωρεάν βιβλίου, ενώ το επιπλέον σύγγραμμα θα πρέπει να πληρώνεται και το συμπληρωματικό καταργείται. Η εγκύκλιος μάλιστα προβλέπει και ποινικές διώξεις για τους φοιτητές επί πτυχίω, σε περίπτωση που δεν επιστρέψουν τα επιπλέον συγγράμματα.
Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής που, με άξονα τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και με τη στήριξη ΝΔ-ΛΑΟΣ, στοχεύει στη μετατροπή των Σχολών σε «Ανώνυμες Εταιρίες», όπου τα εκπαιδευτικά προϊόντα θα ακριβοπληρώ-νονται.
Στο έδαφος της οικονομικής κρίσης, το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν για άλλη μια φορά τα παιδιά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που και σήμερα πληρώνουν δυσβάσταχτα ποσά για τη σίτιση, τη στέγαση, τα αναλώσιμα. Με το νέο Νόμο-Πλαίσιο τα οικονομικά βάρη των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους θα μεταφέρονται σε δάνεια μέσω της «φοιτητοκάρτας», βάζοντας υποθήκη την υπόλοιπη ζωή τους για να ανταπεξέλθουν.

Η κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι πτυχή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Η αντικατάσταση των συγγραμμάτων από τα «ηλεκτρονικά βιβλία» γίνεται μόνο για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μεγάλων εκδοτικών οίκων, με τη μείωση του κόστους παραγωγής και την εξάλειψη του ποσοστού κέρδους που πηγαίνει σε διανομείς-βιβλιοπώλες. Είναι καθαρό ότι η έκδοση και διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων δεν μπορεί να είναι υπόθεση ιδιωτών. Πρέπει να ξαναλειτουργήσουν τα πανεπιστημιακά τυπογραφεία, που τα κλείσανε οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για να παραχωρήσουν και αυτήν την ακαδημαϊκή δραστηριότητα στο κεφάλαιο. Να υπάρχει έλεγχος από ειδική επιστημονική επιτροπή για την επάρκεια και ποιότητα των συγγραμμάτων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες κάθε επιστημονικού αντικειμένου και μαθήματος και όχι τις στοχεύσεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
1. τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του για συγγράμματα; Να μοιραστούν όλα τα αναγκαία συγγράμματα δωρεάν, όπως και τα συμπληρωματικά, με βάση τις απαιτήσεις κάθε μαθήματος;
2. τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να λειτουργήσουν ξανά τα Πανεπιστημιακά Τυπογραφεία και να ιδρυθούν νέα όπου δεν υπάρχουν, να εκδίδουν και να διανέμουν δωρεάν όλα τα συγγράμματα που χρειάζονται τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Να εποπτεύεται η εκδοτική τους δραστηριότητα, για να μην καταλήξουν να γίνουν «μαγαζιά» μέσα στα Πανεπιστήμια. Να εξοπλιστούν άμεσα και πλήρως όλες οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.

Οι βουλευτές
Γιάννης Γκιόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: