Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Περίπου 11.500 τόνους ραδιενεργού νερού άρχισε να ρίχνει από χθες στη θάλασσα η εταιρία Tepco, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος στους αντιδραστήρες για νερό με ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα ραδιενέργειας.



Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία αυτή, εκπρόσωπος της Tepco με δάκρυα στα μάτια και με τρεμάμενη φωνή από τους λυγμούς ζήτησε συγγνώμη για τη ρύπανση της θάλασσας. "Έχουμε ήδη προκαλέσει πολλά δεινά στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορούμε να σας πούμε πόσο λυπούμαστε γι' αυτό το νέο κακό" σημείωσε χαρακτηρίζοντας το νερό που ρίχνεται στη θάλασσα "ελαφρώς ραδιενεργό".
Την ίδια ώρα οι τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό συνέχιζαν τις προσπάθειές τους να κλείσουν τη ρωγμή στο κέλυφος του αντιδραστήρα 2 χρησιμοποιώντας πολυμερή χημικά, καθώς η χρήση τσιμέντου δεν απέδωσε.
Η Tepco ανακοίνωσε ότι ρίχνει χρωστική ουσία στο νερό προκειμένου να εντοπίσει κι άλλες πιθανές διαρροές. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδέα να ανεγερθεί ένας φράχτης ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.


Ανακοινώθηκε επίσης από τη διαχειρίστρια εταιρεία ότι δύο εργαζόμενοί της, οι οποίοι αγνοούνταν από την 11η Μαρτίου βρέθηκαν την Κυριακή νεκροί στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα. Σύμφωνα με την εταιρεία οι δύο άνδρες, 21 και 24 ετών, είχαν πάει να επιθεωρήσουν το κτήριο της τουρμπίνας του αντιδραστήρα 4 όταν χτύπησε το τσουνάμι. Οι σοροί τους βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονταν ηλεκτρικοί πίνακες, μετέδωσε το Κιόντο. Οι αρχές πρέπει να απολυμάνουν τις σορούς τους, που έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, πριν γίνουν νεκροψίες, ανέφερε η Tepco. 


Δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησαν οι επιστημονικές υπηρεσίες της χώρας έδειξαν ότι ραδιενεργό ιώδιο σε επίπεδα διπλάσια των επιτρεπόμενων ορίων βρέθηκε στο θαλασσινό νερό 40 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες προτού τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο εργοστάσιο και σταματήσει κάθε διαρροή ραδιενέργειας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.


Η κλίμακα της καταστροφής στη Φουκουσίμα υποχρέωσε χθες ακόμη και τον επικεφαλής της 
Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκία Αμάνο να εγκαταλείψει τις συνηθισμένες καθησυχαστικές του δηλώσεις. "Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την προσέγγιση 'συνεχίζουμε όπως συνήθως'" δήλωσε ο Αμάνο κατά την πέμπτη σύνοδο για την ανασκόπηση της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια που διεξάγεται στη Βιέννη. "Οι ανησυχίες εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για το αν η ενέργεια είναι ασφαλής πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη".

Η σύνοδος είχε συγκληθεί πριν από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος επλήγη τον περασμένο μήνα από ένα μεγάλο σεισμό και τσουνάμι, και οι συμμετέχοντες δεν αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο διεθνές πλαίσιο ασφάλειας για την πυρηνική ενέργεια.


Πήγη : www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: