Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Στο τραπέζι η νέα λεηλασία του λαού.Μέχρι τις 15 του μήνα θα πρέπει να παρουσιαστεί το χρονοδιάγραμμα για τα νέα αντιδραστικά μέτρα.


Νέα λεηλασία του λαού τα μέτρα για την περίοδο 2011 - 2015 ύψους 28 δισ. ευρώ, μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ. Ορισμένα μόνο από τα μέτρα είναι: Νέα μείωση των μισθών στο Δημόσιο. Περικοπή ή μερική κατάργηση των 980 φορολογικών απαλλαγών (ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, δίδακτρα, τόκοι στεγαστικού δανείου, κλπ.). Περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, σύνδεσή τους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ένταξη στον ανώτατο συντελεστή, 23%, του ΦΠΑ δεκάδων εμπορευμάτων και υπηρεσιών που σήμερα φορολογούνται με 9%. Νέες άγριες περικοπές στον τομέα Υγείας. Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ - μεταξύ αυτών και της ΔΕΗ. Εξομοίωση της φορολογίας του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.


Ίλιγγο προκαλούν τα δεκάδες δισεκατομμύρια των νέων μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους του μνημονίου. Επιβεβαιώνονται έτσι οι θέσεις του ΚΚΕ, ότι ο λαός βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με δεκάδες μνημόνια που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν στο μέλλον.
Με μέτριους υπολογισμούς, τα νέα μέτρα που θα ληφθούν την περίοδο 2011-2015 αγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ, πέραν των 50 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται να εισπραχθούν από την εκποίηση επιχειρήσεων του Δημοσίου και της ακίνητης περιουσίας. Ο λογαριασμός συμπληρώνεται αν λάβουμε υπόψη ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει και υλοποιεί η κυβέρνηση από το Μάρτη του 2010 ως σήμερα ανέρχονται σε 23 δισ. ευρώ... Κυριολεκτικά πρόκειται για επέλαση των βαρβάρων, οι οποίοι δεν αφήνουν ίχνος ζωής πίσω τους.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, με στόχο την καταστολή των αντιδράσεων, εξέδιδε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ανακοινώσεις ...διαψεύσεων - οι οποίες περισσότερο επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της - τόσο για το ύψος των νέων μέτρων, όσο και για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.
Το λεγόμενο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έφτασε χτες στη χώρα μας και έπιασε δουλειά, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα έλθει και η επίσημη αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, τόσο τα μέτρα για το «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο» της περιόδου 2012-2014, όσο και αυτά για την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού του 2011 θα ανακοινωθούν ως τις 15 Απρίλη. Και πρόκειται για σαρωτικά μέτρα, τα οποία, σε περιβάλλον βαθιάς οικονομικής κρίσης και εκτίναξης της ανεργίας σε πρωτοφανή μεταπολεμικά επίπεδα, θα δημιουργήσουν συνθήκες ανέχειας και ασφυξίας σε εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς πολίτες της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, αυτά γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερα. Ετσι, στο «επικαιροποιημένο» μνημόνιο στις 11 Φλεβάρη προβλέπονταν μέτρα ίσα με το 0,75% του ΑΕΠ, περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο αυξήθηκε «σιωπηλά» στα 2,2 δισ. ευρώ, μετά την εμφάνιση αποκλίσεων στον προϋπολογισμό τριμήνου. Σε αυτά προστίθενται άλλα 2,4 δισ. ευρώ, λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2010, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 10,6% του ΑΕΠ, αντί 9,6% που εκτιμούσε η κυβέρνηση. Συνολικά δηλαδή μόνο για το 2011 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους 4,6 δισ. ευρώ, τα οποία μπορεί να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, αν διαπιστωθούν και νέες αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους. Και πριν πάρουμε ανάσα, έρχεται η τριπλή καταιγίδα μέτρων της περιόδου 2012-2014 (18,5 δισ. ευρώ προς το παρόν), περίπου άλλα 5 δισ. ευρώ για το 2015 (προκειμένου, σύμφωνα με το μνημόνιο, να μειωθεί το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ), συν τα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
Είναι φανερό ότι τέτοιο πρόγραμμα δεν βγαίνει, αν δεν ισοπεδώσουν τα πάντα. 'Η και το αντίστροφο. Επειδή είναι αποφασισμένοι να τα ισοπεδώσουν όλα, προωθούν τέτοια προγράμματα. Ορισμένα μόνο από τα μέτρα, τα έχουν ήδη ανακοινώσει κυβερνητικοί παράγοντες - για να μετρήσουν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης - είναι τα ακόλουθα:
  • Νέα μείωση των μισθών σε Δημόσιο (μέσω του νέου μισθολογίου που τυπικά λένε ότι θα ισχύσει από 1/7/2011) και ιδιωτικό τομέα (με την καθιέρωση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων).
  • Περικοπή ή μερική κατάργηση των 980 φορολογικών απαλλαγών (ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, δίδακτρα, τόκοι στεγαστικού δανείου). Οσες περισωθούν, θα συνδεθούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (ακούγεται ότι εξετάζεται ως και η περικοπή της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ) και σύνδεσή τους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας και όσοι λαμβάνουν πολυτεκνικά επιδόματα.
  • Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ με ένταξη στον ανώτατο συντελεστή 23% δεκάδων εμπορευμάτων και υπηρεσιών που σήμερα φορολογούνται με 9%. Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου και επιβολή φόρου στα αναψυκτικά.
  • Μέσω του προγράμματος κατάργησης και συγχώνευσης φορέων, προωθούν συγχωνεύσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε νοσοκομεία, εφορίες, τελωνεία κλπ.
  • Νέες άγριες περικοπές στον κλάδο της Υγείας, μέσω της δραστικής μείωσης της λίστας φαρμάκων που επιδοτούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ - μεταξύ αυτών και της ΔΕΗ - στην προοπτική της πλήρους ιδιωτικοποίησής τους.
  • Εξομοίωση της φορολογίας των πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης, γεγονός που σημαίνει ότι τον ερχόμενο χειμώνα θα μείνουμε χωρίς πετρέλαιο...

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: