Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Πρώτη νίκη για τον λαό της Τυνησίας η άτακτη φυγή του Προέδρου Ζίν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι.



Ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα της Ναυτεμπορικής.

Εγκατέλειψε τη χώρα ο πρόεδρος της Τυνησίας Ζίν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κρίση χωρίς προηγούμενο, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ο πρόεδρος της βουλής ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας.
Σύγχυση προκαλεί το γεγονός ότι και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε ότι εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου, ενώ υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί το σύνταγμα και θα επαναφέρει τη σταθερότητα.

Νωρίτερα σήμερα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Αλι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και δίνοντας εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση των όπλων τους εναντίον όσων δεν υπακούσουν στις εντολές τους.
«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γκανούσι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μετά τις πράξεις βίας αποφασίστηκε να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα για την προστασία των Τυνήσιων πολιτών», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.
Παράλληλα, ο στρατός της χώρας ανέλαβε το απόγευμα τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τύνιδας, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ενώ ο εναέριος χώρος έχει κλείσει, όπως ανέφερε πηγή του αεροδρομίου.
Ωστόσο, οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο της Τύνιδας συνεχίζονταν και ένας ξένος φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε από δακρυγόνο. Η ομάδα των διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των Λεωφόρων Μπουργκίμπα και Παρί στο κέντρο της Τύνιδας άρχισε να πετάει πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων.
Αλλοι 13 διαδηλωτές πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στην Τύνιδα Το βράδυ της Πέμπτης, παρά την υπόσχεση που είχε δώσει ο Μπεν ’λι ότι η αστυνομία θα σταματούσε να χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.
Λόγω της έκρυθμης κατάστασης και των εκτεταμένων επεισοδίων σε όλη τη χώρα, Γαλλία και Γερμανία εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για την Τυνησία, ενώ γερμανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία αποφάσισαν να επαναπατρίσουν περίπου 2.000 τουρίστες.
Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν η αστυνομία απαγόρευσε σε έναν άνεργο απόφοιτο πανεπιστημίου να πουλάει φρούτα χωρίς άδεια. Στην απελπισία του, ο νεαρός αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε λίγο αργότερα από τα εγκαύματα, που είχε υποστεί.
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τις βίαιες συγκρούσεις ήταν 23 νεκροί. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Παρίσι, υποστήριζαν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 66.
Πηγή:www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: