Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡ ΦΩΝΗΣΑΙ ΤΡΙΣ…Ο Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ! ΟΛΟΙ, ΟΛΕΣ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ, 20 ΓΕΝΑΡΗ ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ


“Κάθε δυο μέρες υπάρχει και κάποια δικαστική υπόθεση σχετικά με τους συμβασιούχους του Δήμου της Αθήνας. Οι συμβασιούχοι ξεπερνάνε του 2.500 και ανά ομάδες των 300 ανάλογα και με την εργασιακή τους κατάσταση έχουν καταθέσει αγωγές ενάντια στο Δήμο που θέλει να τους απολύσει. Παρά την θετική στάση που είχε κρατήσει ο νέος Γενικός Γραμματέας του Δήμου  Θ. Λιβάνιος κατά την συνάντηση της Δευτέρας στην οποία εξήρε την δουλειά μας και τόνισε πως πράγματι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, την ημέρα της δίκης παρουσιάστηκαν οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου ενάντια στις προσφυγές των εργαζόμενων. Αμέσως κινητοποιήθηκαν, τόσο ο Πέτρος Κωνσταντίνου όσο και η Ελένη Πορτάλιου, που ήταν παρόντες και προσπάθησαν να επικοινωνήσουν απ' ευθείας με τον νέο Δήμαρχο Καμίνη για να αποσύρει του συμβούλους του”.
Σταυρούλα Λιούτα μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κινητοποίησης των συμβασιούχων της ΔΑΕΜ (Δήμος Αθηναίων Επιχείρηση Μηχανογράφησης) που συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 11/1 έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων αφού εκδικαζόταν η πρώτη αγωγή σχετικά με την προσωρινή διαταγή για την πληρωμή τους όσο ακόμα θα βρίσκονται στο δήμο.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος παρευρίσκεται στις δίκες των συμβασιούχων μαζί με τους άλλους δημοτικούς συμβούλους της Αριστεράς  δήλωσε:
“Στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας μετά από έντονη και πιεστική παρέμβασή μας ο Γιώργος Καμίνης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δήμο, πως οι υπηρεσίες δεν μπορούν να δουλέψουν χωρίς αυτούς και δεσμεύτηκε πως δεν θα χρησιμοποιούσε τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου ενάντια στους εργαζόμενους. Και «πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις»…την ώρα της δίκης κατέφθασαν οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου της Αθήνας για να είναι αντιμέτωποι με τους εργαζόμενους. Αμέσως προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον δήμαρχο για να του κάνουμε σαφές πως δεν μπορεί άλλα να λέει στο δημοτικό συμβούλιο και άλλα να πράττει, και να του τονίσουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να μπούνε μέσα οι δικηγόροι του με θέση αντίθετη από αυτή που δεσμεύτηκε ο ίδιος στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος τελικά υπαναχώρησε και οι  νομικοί του σύμβουλοι  ενώ μπήκαν μέσα αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω την αρνητική τους θέση και η προσωρινή διαταγή κρίθηκε υπέρ των εργαζόμενων που θα συνεχίσουν να πληρώνονται”.
“Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση -μικρή νίκη θα τολμήσω να την πω- αφού για εμάς η συνέχιση της πληρωμής μας ήταν και παραμένει ζήτημα επιβίωσης”, δήλωσε  η Σταυρούλα Λιούτα η οποία μαζί με τους 142 συναδέλφους της από την Επιχείρηση Μηχανοργάνωσης βρίσκονται όμηροι των συμβάσεων έργου από το 2003. “Αυτό σημαίνει ότι το εργασιακό μας καθεστώς περιλαμβάνει μπλοκ παροχής υπηρεσιών, εισφορές στο ΤΕΒΕ και απόδοση ΦΠΑ. Στελεχώνουμε κυρίως θέσεις εξυπηρέτησης κοινού (ΚΕΠ, 1595, Κέντρο Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών, Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο, ΤΑΠ, ΟΑΚΠ, Δημοτικά Τέλη, κλπ) αλλά και διοικητικές θέσεις παρέχοντας μηχανογραφική και γραμματειακή υποστήριξη σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Η προϋπηρεσία μας κυμαίνεται από 4 έως 9 έτη, η παρουσία μας στις υπηρεσίες του Δήμου είναι καθημερινή και το ωράριό μας πλήρες”, τονίζεται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι.
Το ίδιο βιώνουν ωστόσο 2.500 χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δήμο της Αθήνας. Μόνο στην Ένωση Εργατοϋπαλλήλων του Δήμου Αθήνας (ΕΕΔΑ) που καλύπτει και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα οι μόνιμοι είναι 1557 ενώ οι συμβασιούχοι κάθε είδους φτάνουν τους 1286. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρία, κάποιοι από αυτούς για 8,9 και 10 χρόνια. Οι 48ωρες απεργίες που πραγματοποίησαν στις 3-4 Δεκέμβρη και στις 8-9 Δεκέμβρη, έδειξαν πως έχουν την δύναμη να απαντήσουν στις περικοπές και στις απολύσεις που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Απέναντι στοι εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους και την διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών για τους δημότες  που ετοιμάζει η κυβέρνηση και η νέα δημοτική αρχή Καμίνη, οι κινητοποιήσεις αυτές απέδειξαν πως ο απεργιακός αγώνας διαρκείας είναι μονόδρομος για να σωθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και οι κοινωνικές παροχές.
Βέβαια, είναι κατάντια της κυβέρνησης και του νέας διοίκησης του Δήμου να παίζουν μπαλάκι τις ζωές  και τις δουλειές χιλιάδων εργαζόμενων από τους οποίος εξαρτάται η εξυπηρέτηση σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Αθήνας , ντόπιους και μετανάστες.
Η διέξοδος είναι ο απεργιακός αγώνας διαρκείας και ο συντονισμός με όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους για να επιβάλουμε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προσλήψεις στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, ίσα εργασιακά δικαιώματα για όλους. Στις 20 Γενάρη πολιορκούμε τον Άρειο Πάγο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: