Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Χαιρετισμός της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στις εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ


Εκ μέρους των μελών και στελεχών του ΚΚΕ απευθύνουμε τους πιο θερμούς χαιρετισμούς μας στους αντιπροσώπους του 21ου συνεδρίου του Κόμματός σας. Ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο ΑΚΕΛ, ανάμεσα στους κομμουνιστές της Ελλάδας και της Κύπρου, υπάρχουν ακατάλυτοι ιστορικοί δεσμοί, που επιβεβαιώνονται καθημερινά στους κοινούς μας αγώνες.
Με την ευκαιρία της παρουσίας μας εδώ θέλουμε να επιβεβαιώσουμε για ακόμη μια φορά τη σταθερή θέση του Κόμματός μας σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα, που αποτελεί διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής. Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη στον αγώνα που διεξάγει το ΑΚΕΛ για μια ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική λύση, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.
Γνωρίζουμε πως αυτή η προσπάθεια δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε διεξάγεται σε μια θετική διεθνή συγκυρία, αφού τόσο η Τουρκία, που κρατά το «κλειδί» της λύσης, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να το χρησιμοποιήσει, ενώ οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ αντιμετωπίζουν το θέμα από τη σκοπιά των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Ωστόσο, σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή νομίζουμε πως χρειάζεται να απορριφθούν οι εκβιασμοί κι οι απειλές, που και δημόσια ακούσαμε το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα από εκπροσώπους του βρετανικού ιμπεριαλισμού. Οι απειλές κι οι εκβιασμοί δεν μπορούν να οδηγήσουν ούτε σε δίκαιη, ούτε πολύ περισσότερο σε βιώσιμη λύση, αλλά αποσκοπούν να διασφαλίσουν την ιμπεριαλιστική επικυριαρχία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το συνέδριό σας πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες μετά τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, όπου παρά τις διαμαρτυρίες δεκάδων χιλιάδων αντιιμπεριαλιστών διαδηλωτών, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επικύρωσαν τη νέα «στρατηγική αντίληψη» αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Το ΝΑΤΟ 60 και πλέον χρόνια μετά την ίδρυσή του συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους αντιδραστικότερους οργανισμούς, που φτιάχτηκε για να διαφυλάξει την κυριαρχία των αστών.
Όχι τυχαία απλώνει τα πλοκάμια του σ' ολόκληρο τον κόσμο, στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στον Καύκασο, όπου έχουν τα συμφέροντά τους τα ευρω-ατλαντικά μονοπώλια. Όχι τυχαία εντάσσει στις νέες «απειλές» νέα ζητήματα, από την ενεργειακή ασφάλεια έως τη φύλαξη των αποθεμάτων του νερού. Εμάς τους κομμουνιστές της Ελλάδας μας ανησυχεί, εκτός των άλλων και η ιδιαίτερη κατάσταση που διαμορφώνεται όλα αυτά τα χρόνια στο Αιγαίο, όπου η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ έχει οδηγήσει την αστική τάξη της Τουρκίας σε συνεχείς διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Διεκδικήσεις που μπαίνουν σε νέα επικίνδυνη ατραπό, μετά τα σχέδια εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, τις μυστικές διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας για το καθεστώς του Αιγαίου και τα ανάλογα σενάρια συνδιαχείρισης, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνες εξελίξεις, που με το προκάλυμμα της «ασφάλειας» και της «ειρήνης» μπορούν να μπλέξουν σε σοβαρές περιπέτειες τους δύο λαούς, τον ελληνικό και τουρκικό, στην προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και του ΝΑΤΟ. Αποδεικνύεται πως ο αστικός κοσμοπολιτισμός είναι το ίδιο επικίνδυνος για τους λαούς, όπως κι ο εθνικισμός. Πολύ φοβόμαστε, έχουμε μάλιστα και σοβαρές ενδείξεις ότι από την πλευρά της κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων γίνεται κυριολεκτικά πλύση εγκεφάλου στους κατοίκους των ελληνικών νησιών ότι η λεγόμενη συνδιαχείριση στο Αιγαίο θα γεμίσει χρήμα την περιοχή και ότι τάχα θα λυθούν πάγια και διαχρονικά οξυμμένα προβλήματα ανάμεσα στα οποία είναι και η σταθερή επαρκής σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι η σύμπραξη που έγινε στις πρόσφατες τοπικές εκλογές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ με κοινό υποψήφιο εναντίον του κομμουνιστή υπηρετούσε και ένα τέτοιο σκοπό, της ανοχής στη συνδιαχείριση, δεδομένου ότι η Ικαρία είναι ανάμεσα στα νησιά που θα υποστούν τις αρνητικές συνέπειες της αποστρατιωτικοποίησης και νατοποίησης τουλάχιστον 21 ελληνικών νησιών.
Το ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπόψη τις αναδιατάξεις που φέρνει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, η ανάδειξη ανερχόμενων δυνάμεων, επιδιώκει συμμαχίες και με κράτη μη μέλη, με στόχο να τα εμπλέξει στα επιθετικά του σχέδια, κατά άλλων λαών και χωρών. Στα πλαίσια αυτά χρησιμοποιεί και το λεγόμενο «Συνεταιρισμό για την ειρήνη», μέσω του οποίου ενσωματώνει στα σχέδιά του κι άλλα κράτη, πέρα από τα μέλη του. Κι απ' αυτό το βήμα θα θέλαμε να χαιρετίσουμε τη στάση του ΑΚΕΛ και του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της Κύπρου ενάντια στην είσοδο της χώρας σας σ' αυτό το νατοϊκό κατασκεύασμα, που μόνον δεινά μπορεί να προκαλέσει στους λαούς, παρά την ψευδεπίγραφη ονομασία του.
Ταυτόχρονα, ένα νέο επικίνδυνο στοιχείο, που διαφαίνεται στη νέα «στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ» είναι η απροκάλυπτη διακήρυξή του, πως θα επεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών, με πρόσχημα την «τρομοκρατία» και την καταπολέμηση του «εξτρεμισμού». Κάτι που, ωστόσο, δείχνει και το φόβο τους, μπροστά στην αγανάκτηση των εργαζομένων σε πολλές περιοχές του κόσμου. Το φόβο τους πως η εξουσία τους μπορεί να αμφισβητηθεί. Το μήνυμα που έστειλε το ΚΚΕ από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης «Λαοί της Ευρώπης, ξεσηκωθείτε!», αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.
Γνωρίζουμε πως οι κομμουνιστές της Κύπρου με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, με πρόσχημα την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση λαμβάνονται σκληρά αντιλαϊκά μέτρα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις πλάτες της ΕΕ και του ΔΝΤ. Πρόκειται για μέτρα που εδώ και καιρό έχουν προαποφασιστεί στα πλαίσια της ΕΕ και προωθούνται και στις άλλες χώρες, ασχέτου ελλείμματος και χρέους. Η φιλοσοφία και πρακτική αρκετών μέτρων έχει πηγή επεξεργασίας ανάλογα προγράμματα που προωθήθηκαν στην Χιλή του Πινοσέτ στη 10ετια του '70.
Είναι μέτρα με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ώστε να μπορέσουν να διασφαλιστούν μεγαλύτερα κέρδη για τους καπιταλιστές. Το Κόμμα μας τον προηγούμενο χρόνο πρωτοστάτησε σε μεγάλες μάχες του ελληνικού λαού, σε δεκάδες κινητοποιήσεις, απεργίες, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Στους αγώνες αυτούς πρωτοπόρο ρόλο έπαιξε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), αλλά κι άλλες αντιμονοπωλιακές οργανώσεις, όπως η Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Δυνάμεις που συντονίζουν την αγωνιστική δράση τους και διαμορφώνουν ελπιδοφόρες διεργασίες κοινωνικής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας στις συνειδήσεις των εργαζομένων. Κάτι που άλλωστε έδειξε και το πρόσφατο αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών, όπου το ΚΚΕ άγγιξε το 11% κι ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που σημείωσε άνοδο ποσοστό και ψήφων.
Γνωρίζουμε πως ο δρόμος που έχουμε επιλέξει δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Βλέπουμε πως κι ο ταξικός μας αντίπαλος συνεχώς εκσυγχρονίζει το ιδεολογικό, πολιτικό και οργανωτικό οπλοστάσιο του αντικομμουνισμού, όπου πρώτιστο ρόλο παίζει η ΕΕ, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ωστόσο εμείς, που έχουμε ταχθεί στην πάλη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, μπορούμε να διακρίνουμε πως πίσω από το άγχος και τη βιασύνη τους στη λήψη νέων αντικομμουνιστικών μέτρων βρίσκεται ο φόβος τους για τις νέες εξεγέρσεις, τις νέες κοινωνικές επαναστάσεις που αναπόφευκτα θα συγκλονίσουν τον 21ο αιώνα. Κι αυτό γιατί στις μέρες μας οι αντιιμπεριαλιστικοί αντιμονοπωλιακοί αγώνες συνδέονται όλο και πιο οργανικά με τον αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Να γιατί η ανάδειξη, αναζωογόνηση των σοσιαλιστικών - κομμουνιστικών ιδανικών αποτελεί μέγα καθήκον για τα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα, είναι το εφαλτήριο για τη μαζικότητα και αποτελεσματικότητα του αγώνα των εργαζομένων για να πετύχουν κατακτήσεις και να ανοίξουν την προοπτική της εναλλακτικής πρότασης, βάζοντας τις βάσεις για την οργάνωση της κοινωνίας με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Με τις σκέψεις αυτές ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του 21ου συνεδρίου σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: