Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ -Σαν φωτιά εξαπλώνεται η χολέρα-Τουλάχιστον 1.410 οι νεκροί.


Άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την χολέρα στοιβάζονται έξω από τα νοσοκομεία

Η απόγνωση και ο τρόμος από την επιδημία χολέρας που εξαπλώνεται σαν φωτιά, αλλά και από την πλήρη εγκατάλειψη εκατομμυρίων πληγέντων του σεισμού της 12ης του Γενάρη έχει μετατραπεί για τα καλά σε οργή. Η λαϊκή οργή εκδηλώνεται με διαδηλώσεις ενάντια στη λεγόμενη «αποστολή του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση στην Αϊτή» (Minustah) - την κατοχική δηλαδή δύναμη που εγκαταστάθηκε στη χώρα μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Αριστίντ το 2004 - και με απαίτηση να αναβληθούν οι εκλογές της Κυριακής.
Ουκ ολίγες φορές οι κάτοικοι των διαφόρων περιοχών υποδέχονται τους υποψηφίους με πέτρες και οι ταραχές δε λείπουν. Δύο νεκροί είναι το αποτέλεσμα της περιοδείας αντιπροσωπείας του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος Ζουντ Σελεστίν στην πόλη Ζερεμί της επαρχίας Γκραντ Ανς. Οι αρχές μέχρι στιγμής δεν αποκαλύπτουν τι ακριβώς συνέβη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν εναντίον της αντιπροσωπείας, ενώ κάποιες άλλες, λίγο αργότερα, έκαναν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Σελεστίν και του υποψηφίου Τσαρλς Χένρι Μπέικερ.
Στο μεταξύ, επισήμως ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία χολέρας έχει φτάσει τους 1.410, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, και αυτός των κρουσμάτων μπορεί να κυμαίνεται από 60.000 έως 70.000 αντί των 50.000 που αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των υπηρεσιών του ΟΗΕ, η επιδημία «πλέον έχει εκδηλωθεί και στις 10 επαρχίες της Αϊτής και συνεχίζει να εξαπλώνεται». Ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τώρα αναθεωρούν τις αρχικές τους εκτιμήσεις ότι η επιδημία θα έφθανε εντός του 6μήνου τα 200.000 κρούσματα και εκτιμούν ότι λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής θα έχει ξεπεραστεί αυτό το μέγεθος πολύ γρηγορότερα μέχρι το τέλος του χρόνου!
Μήνυμα αλληλεγγύης από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει την αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο αϊτινό λαό και σημειώνει σε μήνυμά της:
«Η επιδημία χολέρας στην Αϊτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι λαοί του κόσμου υποφέρουν από την πείνα, τη φτώχεια, τις φυσικές καταστροφές, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη μαζική μετανάστευση λόγω της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και βαρβαρότητας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ζουν στην ανασφάλεια και τη μιζέρια, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και στις περιπτώσεις επιδημιών.
Η ΠΣΟ επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη στο λαό της Αϊτής και την εργατική τάξη και είναι στο πλευρό τους για να ξεπεραστεί αυτή η τραγωδία. Απαιτούμε από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να αποστείλουν άμεσα βοήθεια».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: