Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Προεκλογικοί θεατρινισμοί με το μνημόνιο. Καταγγέλλει τα μέτρα της κυβέρνησης, την πλειοψηφία των οποίων έχει στηρίξει εντός και εκτός Βουλής

Το αντιμνημονιακό θέατρο συνεχίζει η ηγεσία της ΝΔ, καθώς διαπιστώνει ότι «η κοινωνία στρέφεται όλο και περισσότερο εναντίον της πολιτικής του μνημονίου» - όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την Κυριακή - και γι' αυτό επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο βασικός εκφραστής του «αντιμνημονιακού μετώπου» και τάχα «απέναντι» στην πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
«Η ΝΔ κατάφερε τους τελευταίους μήνες (...) να σταθεί στο πλευρό του λαού που απορρίπτει το μνημόνιο», υποστήριξε προκλητικά ο πρόεδρος της ΝΔ, δίχως βέβαια να αναφέρει ένα - έστω - αντιλαϊκό - αντεργατικό μέτρο του μνημονίου με το οποίο το κόμμα του να διαφώνησε ή εναντιώθηκε.

Αντίθετα, η ηγεσία της ΝΔ κλείνει το μάτι στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα νέο μνημόνιο, καλώντας την ταυτόχρονα με περισσή υποκρισία να τοποθετηθεί αν η παράταση αποπληρωμής του χρέους είναι «ευκολίες πληρωμής ή μιλάμε για ένα πυροτέχνημα που μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου θα μετατραπεί σε επέκταση του μνημονίου», όπως είπε δήθεν αφελώς ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στη βάση αυτή στήνεται η βολική για το σύστημα δικομματική πόλωση, μπροστά και στις κάλπες του Νοέμβρη. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι θα επιμείνει στην πρότασή του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς «η κυβέρνηση έφερε την Ελλάδα στο μνημόνιο», ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι «διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό».
Ταυτόχρονα δημαγωγεί ασύστολα πάνω στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, μιλώντας εξ ονόματος «της αγοράς» και επιχειρώντας στη βάση αυτή να λανσάρει ως μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση τα μέτρα που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. «Το ερώτημα είναι πώς θα τονώσουμε την οικονομία, δηλαδή πώς θα παράγουμε, πώς θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη, πώς θα μεγαλώσουμε την πίτα», τόνισε, αποσιωπώντας ότι η πίτα μεγάλωσε πάνω από 50% την προηγούμενη δεκαετία και οι μόνοι κερδισμένοι ήταν οι μονοπωλιακοί όμιλοι που αύξησαν τα υπερκέρδη τους σε πρωτοφανή ιστορικά επίπεδα.
Παρ' όλα αυτά, δε δίστασε να προβάλει ως λύση στην κρίση τη στρατηγική της πλουτοκρατίας και τη λήψη νέων φιλομονοπωλιακών μέτρων. «Τα μέτρα τόνωσης της αγοράς που εμείς προτείνουμε θα παράγουν εισόδημα για τους εργαζόμενους, τζίρους για τις επιχειρήσεις, κέρδη για τους επιχειρηματίες και - επομένως - έσοδα για το κράτος», είπε, ψευδόμενος συνειδητά ως προς το σκέλος της δήλωσης που αφορά τους εργαζόμενους.
«Ολα δείχνουν ότι λόγω των εκλογών του Νοεμβρίου, όλα τα νέα μέτρα, αυξήσεις ΦΠΑ, πετρελαίου θέρμανσης, τιμολογίων ΔΕΗ, πρόσθετες φορολογικές περικοπές, όλα πήραν παράταση. Τα κρύβουν για μετά τις εκλογές. Αν το αποτέλεσμα είναι αυτό που πρέπει να είναι, αν το μήνυμα είναι καταλυτικό, τότε δεν θα τολμήσουν», τόνισε, τέλος, ο Αντ. Σαμαράς, αποσιωπώντας έντεχνα ότι η ψήφος στη ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποτρέψει την κυβέρνηση να πάρει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, γιατί απλά είναι και «δικά της» μέτρα.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: