Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Άκυρο λόγω χαμηλής συμμετοχής το δημοψήφισμα στην Μολδαβία-Θρίαμβος για τους Κομμουνιστές οι οποίοι είχαν ζητήσει το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.

Άκυρο αναμένεται να κριθεί, εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής, το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε χθες στη Μολδαβία προκειμένου να αποφασιστεί αν ο πρόεδρος θα εκλέγεται άμεσα από το λαό κι όχι από το κοινοβούλιο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, ώστε να τερματιστεί η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει από πέρυσι η χώρα.



"Το προσωρινό ποσοστό συμμετοχής που φτάνει το 29,67% είναι αντιπροσωπευτικό και σχεδόν οριστικό", δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής Γιούρι Κοκάν και σημείωσε ότι "απαιτείτο η συμμετοχή του ενός τρίτου του εκλογικού σώματος (ελάχιστου ποσοστού 33%) στο δημοψήφισμα για να κριθεί έγκυρο".

Ο πρωθυπουργός Βλαντ Φιλάτ είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι το δημοψήφισμα θα κριθεί έγκυρο, με δεδομένα τα αποτελέσματα που είχαν ανακοινωθεί από τα εκλογικά τμήματα. Το δημοψήφισμα αυτό σχετικά με την εκλογή του προέδρου είχε διοργανωθεί από τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό της χώρας «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση», που κέρδισε τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, και είχε στόχο να τερματιστεί η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει ο Μόλδοβας από το 2009.
Οι προσπάθειες του φιλελεύθερου-δημοκρατικού συνασπισμού για να εκλεγεί από το κοινοβούλιο ο υποψήφιός του για την προεδρία έχουν μέχρι σήμερα αποτύχει. Η ακύρωση του δημοψηφίσματος αποτελεί έναν θρίαμβο για τους αντιπολιτευόμενους Κομμουνιστές οι οποίοι είχαν ζητήσει το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.
Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: