ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΩ ΝΤΟΥΝΑ -ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Ημιαπασχόληση ή απόλυση; Με αυτήν την απειλή ζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τους ζητείται να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν μείωση ωραρίου και μισθού, κάτι που επιτρέπει η νέα νομοθεσία.
Καταγγελίες εργαζομένων για τέτοιου είδους διλήμματα φτάνουν καθημερινά στα εργατικά κέντρα των πόλεων της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, λουκέτα μπαίνουν εν μέσω θέρους σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ ο Σεπτέμβρης προβλέπεται «θερμότερος» από τον Αύγουστο, με τους συνδικαλιστές να κάνουν λόγο για μαζικό κύμα απολύσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Θεσσαλονίκη
«Ζούγκλα» χαρακτηρίζει την εργασιακή πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης το τελευταίο δίμηνο ο πρόεδρος του εργατοϋπαλληλικού κέντρου της πόλης, Νίκος Γιαννόπουλος. Η ανεργία αγγίζει το 25%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται στο 35% τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους νέους. Την ίδια στιγμή, εν μέσω θέρους και καλοκαιρινών αδειών, οι εργοδότες -εκμεταλλευόμενοι το νέο νόμο και επικαλούμενοι την κρίση- ζητούν την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων και την υπογραφή νέων που προβλέπουν λιγότερες ώρες δουλειάς και μειωμένο μισθό. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο, κλήθηκαν το τελευταίο διάστημα να υπογράψουν τις νέες «συμβάσεις», όπου προβλέπεται μείωση μισθού έως και 25% με μοναδική εναλλακτική λύση την... πόρτα της εξόδου.

«Διανύουμε το καλοκαίρι των εκβιασμών και όχι τόσο των απολύσεων. Ζητείται από τους εργαζομένους να δεχτούν μείωση ωραρίου και μισθού, αλλιώς απειλούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους», εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος. Δεκάδες απολύσεις καταγράφονται κάθε εβδομάδα στο χώρο των εμποροϋπαλλήλων, ενώ, εάν συνυπολογίσει κανείς τις χαμένες θέσεις εργασίας από μικρότερου βεληνεκούς μαγαζιά που βάζουν καθημερινά λουκέτο στην αγορά του κέντρου αλλά και των υπόλοιπων δήμων, τότε ο αριθμός πολλαπλασιάζεται. «Υπάρχει ραγδαίο κλείσιμο μικρών καταστημάτων. Επίσημη καταγραφή είναι δύσκολο να γίνει, ωστόσο υπολογίζεται πως οι χαμένες θέσεις εργασίας είναι εκατοντάδες σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης», εξηγεί ο γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Αντώνης Χανίδης.
Χαλκιδική
Δεκάδες καταγγελίες γίνονται καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής για δεδουλευμένα που δεν έχουν καταβληθεί από το Μάιο σε εργαζομένους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της περιοχής. Οπως δηλώνει μάλιστα στον «Α» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Αγγελος Πράτσας, υπάρχουν δυο ξενοδοχειακές μονάδες με 500 εργαζομένους απλήρωτους από την περσινή ακόμη σεζόν. Την ίδια στιγμή, η «μαύρη» εργασία ανθεί (ιδιαίτερα σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια), ενώ δεκάδες εργαζόμενοι ξενοδοχείων υπογράφουν συμβάσεις για τετράωρη απασχόληση, δουλεύουν οκτώ ή και δέκα ώρες και πληρώνονται με το μισθό της σύμβασης. «Η κατάσταση θυμίζει Μεσαίωνα. Την ίδια στιγμή, στην Επιθεώρηση Εργασίας εργάζονται μόλις τρία άτομα που εξυπηρετούν όλο το νομό. Είμαστε σε αδιέξοδο», τονίζει ο κ. Πράτσας.
Πιερία
Παρόμοια εικόνα μεταφέρεται και από το χώρο των τουριστικών επαγγελμάτων στην Πιερία. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πιερίας, Νίκος Κωνσταντίνου, φέτος το προσωπικό ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφέ είναι μειωμένο σε σχέση με άλλες χρονιές και παράλληλα γίνονται συνεχώς καταγγελίες για «μαύρη» εργασία και απλήρωτες υπερωρίες. Απολύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί, ωστόσο δεκάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί με το κλείσιμο 20 περίπου μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων και εμπορικών καταστημάτων το τελευταίο δίμηνο.
Βέροια
Για ηρεμία πριν από την καταιγίδα κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, Δημήτρης Ταχματζίδης. Κενές θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει πως φέτος στις δυο μεγάλες επιχειρήσεις κονσερβοποιίας ροδάκινου, όπου εργάζεται εποχικό προσωπικό, έγιναν 3.000 περισσότερες αιτήσεις για δουλειά από ό,τι πέρσι. Η ανεργία ξεπερνά το 25% και αναμένεται να εκτιναχτεί στα ύψη από το Σεπτέμβριο. Αρκετές επιχειρήσεις έθεσαν επί τάπητος, πάντως, το ζήτημα της υπογραφής συμβάσεων για λιγότερες ώρες εργασίας και περικοπές μισθών, ενώ ανησυχητικά είναι τα μηνύματα και από το χώρο των εμπορικών καταστημάτων όπου δεκάδες επαγγελματίες βρίσκονται λίγο πριν από το λουκέτο.
Κιλκίς
Σε άδεια άνευ αποδοχών βρίσκονται εδώ και δυο μήνες 200 περίπου εργαζόμενοι σε τέσσερις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών στο Κιλκίς, ενώ δεκάδες απολύσεις σημειώνονται στους ήδη προβληματικούς κλάδους του ιματισμού και της οικοδομής. Η απειλή της απόλυσης σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δε δεχτούν την υπογραφή συμβάσεων που προβλέπουν λιγότερες ώρες δουλειάς και μείωση μισθού έχει γίνει πλέον καθημερινός βραχνάς σε δεκάδες χώρους δουλειάς. Ηδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς, Γιώργο Ιωαννίδη, το μέτρο εφάρμοσε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών και απασχολεί 150 περίπου άτομα.
Γιαννιτσά
Περίπου 230 απολυμένοι που έχασαν τη δουλειά τους από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών, Γιώργο Βουδούρη, αναζήτησαν βοήθεια και συμβουλές από τα στελέχη του εργατικού κέντρου της περιοχής. Πρόκειται για ανέργους προερχόμενους από το χώρο του αλουμινίου, της οικοδομής και των εμπορικών καταστημάτων. Δεκάδες καταγγελίες γίνονται μάλιστα το τελευταίο διάστημα για εκ περιτροπής εργασία σε μεγάλες επιχειρήσεις και μείωση μισθών, ενώ πρόσφατα μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων ανάγκασε 70 εργαζομένους να μετακινηθούν στη Χαλκιδική για να εργαστούν εκεί. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου, αναμένεται νέο κύμα μαζικών απολύσεων.
Δράμα
Στο 30% έχει φτάσει η ανεργία το τελευταίο διάστημα στη Δράμα, ενώ περίπου 200 εργαζόμενοι σε εμπορικά καταστήματα έχασαν τη δουλειά τους από τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας, Χρήστο Βασιλειάδη. Σε δυσμενή θέση βρίσκεται και ο κλάδος της οικοδομής, όπου η ανεργία, λόγω των παγωμένων εργασιών, αγγίζει το 70%.