Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

ΓΑΛΛΙΑ - Χάθηκαν πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας το 2009

Η γαλλική οικονομία (σ.σ. η καπιταλιστική ανάπτυξη) κατέστρεψε εντός του προηγούμενου έτους τόσες θέσεις εργασίας όσες περίπου είχαν καταστραφεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό υποστηρίζει σε έκθεσή της η Υπηρεσία Pole Emploi, που ασχολείται με την καταγραφή των θέσεων εργασίας σε όλους τους εργασιακούς κλάδους και την εξεύρεση θέσεων εργασίας σε ανέργους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Pole Emploi, μέσα στο 2009 οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 256.100, με τους τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Συνολικά, η μισθωτή εργασία υποχώρησε κατά 1,5% και ο συνολικός αριθμός των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έφτασε τα 16,3 εκατομμύρια, αριθμός που πλησιάζει εκείνον του 1992, οπότε πάλι η γαλλική οικονομία βίωνε κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, στο βιομηχανικό τομέα, ο οποίος πλέον απασχολεί το 19% του συνόλου των μισθωτών, οι θέσεις έχουν μειωθεί κατά 5,2%, δηλαδή κατά 168.200. Στον κατασκευαστικό τομέα, όπου απασχολείται ο ένας στους δέκα Γάλλους μισθωτούς, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 2,9%. Ακόμη και στον τομέα των υπηρεσιών, όπου απασχολείται το 72% των μισθωτών, καταγράφηκε μείωση κατά 0,4% των θέσεων εργασίας. Ανεπαίσθητη άνοδο παρουσίασαν οι τομείς της υγείας, του επισιτισμού και των ξενοδοχείων και άνοδο 1,5% παρουσίασε μόνο ο δευτερογενής τομέας (μεταποιήσεις).
Αρχισαν οι εκκενώσεις των καταυλισμών
Από έναν πρόχειρο καταυλισμό στην περιοχή Σεντ Ετιέν του Λίγηρα, όπου είχαν βρει καταφύγιο από τον Μάη μερικές δεκάδες Ρομά, άρχισε, χτες, η επιχείρηση «σκούπα» εναντίον τους που εξήγγειλε την περασμένη βδομάδα ο Γάλλος Πρόεδρος. Η οργάνωση «Δίκτυο υποστήριξης των Ρομά» κατήγγειλε ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τον καταυλισμό από τα ξημερώματα και εμπόδισαν βίαια τα μέλη της να προσεγγίσουν τους Ρομά για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την εκκένωση περισσοτέρων από 300 καταυλισμών Ρομά και περιπλανώμενων (που είναι Γάλλοι πολίτες) ο Σαρκοζί προανήγγειλε, ουσιαστικά, πογκρόμ εναντίον τους στέλνοντας μέλη της δίωξης οικονομικού εγκλήματος να τους ελέγχουν και ανακοινώνοντας ότι θα απελαθούν, χωρίς δικαίωμα επιστροφής στη χώρα, όλοι όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη Γαλλία. Η οργάνωση «Δίκτυο υποστήριξης Μεταναστών» κατήγγειλε, χτες, ότι τους τελευταίους μήνες, το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στη ναύλωση μικρών ιδιωτικών αεροσκαφών για τις απελάσεις μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά, προκειμένου να αποφύγει τα ΜΜΕ και τη δημοσιότητα. Το υπουργείο δε σχολίασε την καταγγελία.

ΠΗΓΗ:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: