Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ομιλία Τσίπρα στο Αιγάλεω: Να υψώσουμε φωνή στο αδιανόητο που ζούμε σήμερα

Kάλεσμα στην κοινωνία, στους εργαζόμενους και ιδιαιτέρως στη νέα γενιά "να υψώσει την φωνή της απέναντι στο αδιανόητο που ζούμε σήμερα" απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τονίζοντας ότι μόνο μέσα από τους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες ανοίγονται νέοι δρόμοι και προοπτικές. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε πολυπληθές ακροατήριο χθες το βράδυ σε προφεστιβαλική εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΝ στο Αιγάλεω, δίνοντας έμφαση στις οδυνηρές συνέπειες του Μνημονίου, αλλά και στις εξελίξεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας και κοινής δράσης των δυνάμεων της αριστεράς. Επιπλέον επέκρινε με δριμύτητα τον Γιώργο Παπανδρέου για την αντίθεση των λεγομένων του - "μήπως είναι διχασμένη προσωπικότητα;" αναρωτήθηκε-, αλλά και τις πολιτικές που ακολουθούν εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και έχουν φέρει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση."Η πρόσδεση της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Μηχανισμό Στήριξης είναι ό,τι πιο καταστροφικό για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες αυτής της χώρας", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Και εξήγησε: "Όχι μόνο γιατί καταδικάζει την οικονομία σε τρομακτική ύφεση. Αλλά και γιατί με πρόσχημα την εξέλιξη αυτή, προωθείται η απαλλοτρίωση κάθε κοινωνικού δικαιώματος. 


Από το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή δουλειά, μέχρι το δικαίωμα στην υγεία, την παιδεία και βεβαίως την κοινωνική ασφάλιση". Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι "τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πειρατείας είναι οι νέες και οι νέοι. Για τους οποίους το μέλλον που σχεδιάζεται είναι η ανεργία, η δουλειά χωρίς ωράριο, χωρίς μισθό και χωρίς δικαιώματα, και αργότερα μια σύνταξη πείνας".
Παίρνοντας αφορμή από όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στον Πόρο περί αναδιανομής του πλούτου και άλλα εύηχα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναρωτήθηκε "Ποιος τα λέει αυτά; Ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης που έχει διακηρύξει το τέλος του κοινωνικού κράτους. Που διαλύει το ασφαλιστικό σύστημα κατ' εντολήν του κεφαλαίου. Που επιχειρεί την πιο άδικη και βίαιη αναδιανομή εισοδήματος που έγινε ποτέ". Ο Αλ.  Τσίπρας ερμήνευσε την τακτική αυτή του πρωθυπουργού ως προσπάθεια αποφυγής του πολιτικού κόστους των επιλογών του. "Και για να το πετύχει, επιστρατεύει το πρωτοφανές επιχείρημα 'άλλο η πολιτική μας, άλλο η ιδεολογία μας'. Που σημαίνει: Δείξτε ανοχή στην πολιτική που εφαρμόζουμε. Και κρίνετέ μας με βάση την ιδεολογία που σας πουλάμε", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Γίνονται σοβαρά βήματα συνεννόησης στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε εκτενώς και στις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της αριστεράς, στα ζητήματα που αφορούν στην κομματική λειτουργία, αλλά και στις προσπάθειες συνεννόησης που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Σήμερα κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. Πρέπει να επιταχύνουμε”. Και συμπλήρωσε: “Πρώτα από όλα να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα μας. Που έχει περάσει πολλά. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και οι κοινωνικές συνθήκες το απαιτούν. Και ακόμα, να δουλέψουμε ακόμα πιο ενεργά, ακόμα πιο συγκροτημένα για την ενότητα της αριστεράς”. Ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ και με βάση τη νέα πολιτική απόφασή του τόνισε ότι “κάνει ένα σοβαρό βήμα”, καθώς “ξεκαθαρίζει τα πολιτικά μέτωπα της αριστεράς και τα θέτει σε συζήτηση με τις κοινωνικές δυνάμεις, τους εργαζόμενους, τους νέους αυτού του τόπου”. Επανέλαβε ότι για την αριστερά είναι κομβικής σημασίας η μάχη κατά του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι “η αριστερά επιδιώκει να οικοδομήσει ένα μεγάλο μέτωπο, που θα συσπειρώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Δυνάμεις από την αριστερά, από τον ριζοσπαστικό οικολογικό χώρο, δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τη σοσιαλδημοκρατία”. Όπως προαναφέραμε, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στους κοινωνικούς αγώνες που πρέπει να αναπτυχθούν, υπογραμμίζοντας ότι "μόνο μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε άλλους όρους αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων. Ώστε να μην πληρώσει ο λαός και οι εργαζόμενοι τα χρέη που δημιούργησαν άλλοι. Μόνο μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε ένα δημοψήφισμα, για την πολιτική που σήμερα καταστρέφει ολοκληρωτικά τον τόπο".

Δ. Παπαδημούλης: Μεγάλη Συμμαχία

Εν τω μεταξύ πρόταση για τη δημιουργία μιας "μεγάλης συμμαχίας", στην οποία θα συμμετέχουν ο ΣΥΝ, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ (που δεν είναι μόνο οι τρεις βουλευτές που διεγράφησαν, αλλά πάρα πολύς κόσμος σε όλη την Ελλάδα), καθώς και δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ο Παπαδημούλης. Με ραδιοφωνικές του παρεμβάσεις (Κανάλι 1 Πειραιά, Στο Κόκκινο) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι αυτό το σχέδιο "μπορεί να εκφράσει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού και να αντιρροπήσει αυτό το 'μπατάρισμα' προς τα δεξιά που έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ".

Πηγή:www.avgi.gr - Παπαδόπουλος Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: