Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Να συντριβούν και στην κάλπη.Επίκαιρο άρθρο του Ριζοσπάστη.



Με δυο βασικά σκέλη στην προπαγάνδα τους, τα αστικά κόμματα δείχνουν το κλίμα που θα επιδιώξουν να καλλιεργήσουν ενόψει εκλογών. Το πρώτο αφορά στη σκοπιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης. Λένε ωμά ότι μετά τη διευθέτηση της νέας δανειακής σύμβασης, οι κάλπες πρέπει να δράσουν «εκτονωτικά και λυτρωτικά» για το λαό. Τι λένε επί της ουσίας; Οτι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανένα λόγο να οργανώνονται και να παλεύουν ενάντια στα μέτρα και την πολιτική που τα γεννά, αλλά πρέπει να περιμένουν την κάλπη για να εκτονωθούν.
Ξέρουν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια που κλιμακώνεται πρέπει να ενσωματωθεί και με τις εκλογές, πριν ριζοσπαστικοποιηθεί και απειλήσει τη σταθερότητα του αστικού συστήματος.
Αυτό θα επιδιώξουν με τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα που θα κορυφωθούν προεκλογικά. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που ο Ν. Δένδιας, βουλευτής της ΝΔ, περιέγραψε χτες στη Βουλή το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών, από τη σκοπιά των αστικών κομμάτων. Οπως είπε, η εκλογική μάχη θα είναι για το «αν η ελληνική κοινωνία θα αποφασίσει να μείνει στην Ευρώπη και να επιδιώξει ένα καλύτερο μέλλον ή αν θα επιλέξει δυνάμεις που εκπροσωπούν το χάος και το μπάχαλο! Αν θα επιλέξει δυνάμεις που εκπροσωπούν την εικόνα της Αθήνας τις προηγούμενες μέρες εδώ έξω, δυνάμεις που επιθυμούν και καλύπτουν την πλήρη αποχαλίνωση των πάντων, εκπροσωπούν και πρεσβεύουν το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος πρέπει απολύτως να γονατίσει, ώστε εκ της καταστροφής του να δικαιωθούν!».
Τι λέει; Με την ΕΕ, το ευρώ, το μνημόνιο, το κεφάλαιο και τα κόμματά του, αλλιώς χάος! Μονόδρομος, δηλαδή, τα μέτρα και η πτώχευση του λαού, γιατί αλλιώς παραμονεύει το μπάχαλο, που έστησαν το κράτος και οι μηχανισμοί του, για να προβοκάρουν την εργατική λαϊκή πάλη, να χτυπήσουν το ταξικό κίνημα. Είναι αδίστακτοι στον τρόπο που πολεμούν το λαό. Επί της ουσίας, του λένε ότι αν στις εκλογές δε διαλέξει ανάμεσα στα κόμματα που υπερασπίζονται την κυρίαρχη πολιτική, αν χρησιμοποιήσει και την κάλπη, για να πολεμήσει τη βαρβαρότητα στη ζωή του, αυτό ισοδυναμεί με χάος. Ταυτίζουν, δηλαδή, το χάος με τη δύναμη που έχει ο λαός να καθορίζει ο ίδιος τη μοίρα του, με οργανωμένη πάλη, αξιοποιώντας και την ψήφο του.
Μάλιστα, είναι τέτοιος ο φόβος τους για το λαό, που έφτασαν στο σημείο να συμπεριλάβουν τον εκβιασμό για «πολιτική σταθερότητα» ακόμα και στην απόφαση του Γιούρογκρουπ. Καμιά ανοχή στην προπαγάνδα τους. Οι εκλογές για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να είναι ούτε εκτόνωση, ούτε λύτρωση. Η ψήφος θα γίνει όπλο στα χέρια τους, αν την αξιοποιήσουν για να τσακίσουν στην κυριολεξία τα κόμματα που του μαυρίζουν τη ζωή, ενισχύοντας ταυτόχρονα το ΚΚΕ, για να μεγαλώσουν τα ρήγματα στο αστικό σύστημα. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα θα δώσει ώθηση στην πάλη τους, που πρέπει να κλιμακωθεί, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο τα μέτρα, τα μνημόνια και τα κόμματα που τα υπηρετούν, αλλά την ίδια τη δικτατορία των μονοπωλίων, μέχρι να την ανατρέψουν.

Πηγή:www.rizospastis.gr

8 σχόλια:

Δημήτρης Ν. είπε...

Μπορείτε να μου πείτε ένα παράδειγμα στην ιστορία που η εκλογική ενίσχυση, όσο μεγάλη και να ήταν, των αριστερών ή επαναστατικών δυνάμεων έδωσε "ώθηση στην πάλη τους, που πρέπει να κλιμακωθεί, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο τα μέτρα, τα μνημόνια και τα κόμματα που τα υπηρετούν, αλλά την ίδια τη δικτατορία των μονοπωλίων, μέχρι να την ανατρέψουν";
Το αντίθετο υπάρχει στη διεθνή και εγχώρια ιστορία, όπως υπάρχει και στη σύγχρονη πραγματικότητα (Λ. Αμερική π.χ.) Στην Ελλάδα τι αλλάζει ώστε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα να δώσει ώθηση ακόμη και στην ανατροπή του καπιταλισμού;

admin είπε...

Εκλογές θα κάνουν όταν ξέρουν οτι θα βγει κάποιος δικός τους να κυβερνήσει.
Δεν θα κάνουν εκλογές για να δώσουν δύναμη στην αριστερά και όσους διαφωνούν με τα μνημόνια.
Η αριστερά που σταματά τους απεργιακούς αγώνες και δεν βάζει ζήτημα γενικής πολιτικής απεργίας για να φύγει η ετοιμόρροπη και χωρίς καμία νομιμοποίηση κυβέρνηση, είναι αναποτελέσματική πίσω απο τις ανάγκες των περιστάσεων.
Το ΚΚΕ ζητάει εκλογές γιατί δεν θέλει να ανατρέψει τίποτα, θέλει ένα ποσοστούλι παραπάνω για να θρέψει τον μηχανισμό του. Αν ήθελε να ανατρέψει θα ενωνόταν με την κοινωνία και θα το πραγματοποιούσε πολύ εύκολα.

Red Star είπε...

@Δημήτρης Ν. Εύλογο το ερώτημα και η απάντηση όχι,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πρώτη χώρα που θα συμβεί κάτι τέτοιο(λέμε τώρα).

@ iteanet Γενική πολιτική απεργία.Τεράστιο θέμα.Για μένα τώρα δεν <> .Έτσι το βλέπω.Εύκολο να τα βάζουμε με ηγεσίες και κόμματα και μην ακουμπάμε τον λαό και την όποια εργατική τάξη.
Το Κ.Κ.Ε με δεκάδες δηλώσεις στελεχών του,συνεντεύξεις της Γ.Γ. του ,ανακοινώσεις κλπ αναφέρει πως ο λαός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.Πιστεύει ότι όπως μπορεί να εκτινάξει ένα ανύπαρκτο ΓΑΠ το 2009 στα 3 εκατομμύρια ψήφους και 44 % θα μπορούσε να δώσει ένα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα έκπληξη και στο Κ.Κ.Ε.
Για μηχανισμούς δεν ξέρω είμαι μακριά από αυτούς.Σίγουρα ισχύει για όλα τα κόμματα αυτό που λες.Αλλά εγώ εστιάζω στην ευθύνη των πολιτών.

Γιατί πες το Κ.Κ.Ε δεν μας κάνει.Ο ΣΥΡ.ΡΙΖ.Α δεν μας αρέσει.Γιατί ο λαός δεν εκφράζεται με ένα άλλο αριστερό κομμουνιστικό κόμμα ; Έχει και ο λαός αγκυλώσεις και αρτηριοσκλήρωση δυστυχώς (μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου) .Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να πιστεύουν σε έναν Σαμαρά ή Βενιζέλο για σωτηρία.ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ Κ.Κ.Ε για αυτό, το ξερό τους το κεφάλι ,η κρατική προπαγάνδα και το σύστημα που από το σχολείο και την οικογένεια τους εμποτίσει με το όραμα της Δύσης και του καπιταλισμού.Go West και τα λοιπά...

Red Star είπε...

ΣΥ.ΡΙΖ.Α το παραπάνω Ρο καταλάθος.

Αλλά με την ευκαιρία να ρίξω ακόμα μια μολότοφ προβληματισμού.

@iteanet σωστά είπες πως οι εκλογές θα γίνουν σε timing και σε κλίμα θα συμπλήρωνα που θα τους βολέψει για να συνεχίσει ο Παπαδήμος ή ο όποιος ΠαπαδημοΣαμαράς το ξεπούλημα χώρας και λαού ως το 2020 και βάλε.


Κανείς δεν μας εμποδίζει να ρίξουμε οποιαδήποτε στιγμή αυτή την κυβέρνηση.Ακόμα και την μέρα που ορκίζεται.Αρκεί να θέλεις κάτι πολύ και να είσαι έτοιμος να θυσιάσεις πολλά.Να ρισκάρεις πολλά.Το ερώτημα είναι αν το θέλουμε αυτό ή αν ακόμα η εξαθλίωση δεν είναι αρκετή για αυτό το βήμα.

Όσοι είναι μέσα στα κόμματα της αριστεράς μπορούν να επηρεάσουν αποτελεσματικά και να σπρώξουν τις εξελίξεις εκεί που πιστεύουν ότι είναι σωστό.Άλλο αν δεν τα καταφέρνουν τελικά.Εγώ πχ δεν είμαι μέλος πουθενά.Όσο ήμουν στην ΚΝΕ πριν το 2000 τα έδινα όλα για να ακουστεί η φωνή μου και να περάσει η πρόταση μου.Τώρα από έξω γραμμένο με έχουν όλοι και εγώ δεν έχω φωνή πέρα από αυτή στα συλλαλητήρια.Άρα φταίω και εγώ που δεν τολμώ να κάνω το βήμα να μπω στον κομματικό μηχανισμό παρά τις διαφωνίες μου στο Κ.Κ.Ε,ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ(μ-λ),ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, όπου τέλος πάντων κρίνω ότι έχω 2,3 κοινά σημεία και να συν διαμορφώσω πολιτικές. ΑΛΛΑ είμαι στην απ΄έξω και αναλαμβάνω την ευθύνη της βλακείας μου.Το σκέφτομαι όμως σοβαρά και το προτείνω και σε άλλους φίλους -φίλες.Οργανωθείτε όπου μπορείτε ...!

jorje7 είπε...

στην Πολωνια,Βουλγαρια,Ρουμανια,Τσεχοσλοβακια οι πρωτες μεταπολεμικες εκλογες ανεδειξαν τους κομμουνιστες σε πρωτο κομμα(σε ορισμενες περιπτωσεις συμμαχικο σχημα που μετειχαν)

Ενταξει ισως ηταν προιον το αποτελεσμα προηγουμενης δρασης που αποτυπωθηκε στην καλπη ,αλλα εαν δεν κερδιζαν και τις εκλογες ισως κατι να αλλαζε-κανεις δεν μπορει να το πει σιγουρα.
Αυτη η πορεια ξεχωρα με το πως εξελιχθηκαν μετα τα πραγματα
Ουτε σημαινει τα παντα οι εκλογες.Εν μεσω της οκτωβριανης επαναστασης το 17 στις ρωσσικες εκλογες το μπολσεβικικο κομμα αν και φανερο ενισχυμενο ΔΕΝ κερδισε,ισως αυτο να το οδηγησε σε αλλη πολιτικη συμμαχιων(εσσεροι κλπ) ,παντα ηταν ενας δεικτης ,οχι ο μονος

Το ΚΚΕ ειναι Λενινιστικο κομμα επομενως αξιοποιει καθε δυνατοτητα που του παρεχει το αστικο συστημα για προπαγανδιση των θεσεων του(γιαυτο και εξαλλου οι κομμουνιστες παντα αντιπαλευαν τον φασισμο εναντι της αστικης δημοκρατιας-ο πρωτος δεν παρεχει καμια δυνατοτητα προπαγανδισης, δηλαδη υποτυπωδως ελευθερεσ εκλογες,συνδικαλισμος,ελευθεροτυπια, ενω η αστικη δημοκρατια επιτρεπει ,χωρις να σημαινει οτι το οικονομικο συστημα ειναι διαφορετικο)

Εαν απερριπτε τις εκλογες ως μεσο πολιτικης σιγουρα δεν θα μιλαγαμε για ΚΚ, ειναι και αυτη μια βασικη διαφορα με αναρχικους

@iteanet
Τους απεργιακους αγωνες ΔΕΝ τους ξεκινα και δεν τους σταματα καμια αριστερα, αλλα οι ιδιοι οι εργαζομενοι.Η αριστερα εχει υποχρεωση να πρωτοστατει οντας μερος των εργαζομενων.
Αλλα για πες μας ποιους αγωνες ιδεκοψε τωρα τελευταια η αριστερα(οτι και αν σημαινει αυτος ο ορος)?

jorje7 είπε...

Αλλα στην τελικη εαν η πλειοψηφια του λαου δεν θελει την σημερινη αριστερα για διαφορους λογους το καθε σχημα της ας αυτοοργανωθει

Εχει δει καποιος μορφη εργατικης αυτοοργανωσης να πρωτοστατει σε ογκωδεις εργατικες κινητοποιησεις??
Μηπως τελικα η μουρμουρα και η πρεμουρα για τις ηγεσιες ειναι απλα ενα αλλοθι στον πολυ κοσμο που εμαθε-τον μαθανε να μετεχει απο τον καναπε του?

Δημήτρης Ν. είπε...

Ο πολύς ο κόσμος jorje τον τελευταίο καιρό συμμετέχει στο δρόμο και όχι στον καναπέ του. Μορφές οργάνωσης των εργαζομένων κόντρα σε πλειοψηφίες σωματείων υπήρξαν πολύ πρόσφατα, είναι οι κινητοποιήσεις που οδήγησαν την 48ωρη απεργία του Οκτώβρη να είναι η μαζικότερη των τελευταίων δεκαετιών.
Το ΚΚ ναι μεν αξιοποιεί τις βουλευτικές εκλογές, δεν τις αναγάγει όμως σε προϋπόθεση για το ανέβασμα του κινήματος, το αντίθετο θα έπρεπε να ισχύει.
Τους απεργιακούς αγώνες, δυστυχώς, τους φρενάρει η αριστερά. Πρόσφατο παράδειγμα ο χώρος της υγείας που σε συγκέντρωση στο υπουργείο μαζεύτηκαν 2000 εργαζόμενοι, χωρίς απεργία ή στάση εργασίας, και η αριστερά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) θεώρησε ότι δεν είναι "του καιρού" η συζήτηση για απεργία.
Υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε εργοστάσια και αλλού που δεν τις παίρνει κανείς χαμπάρι, δεν συντονίζονται και δεν διαδηλώνουν από κοινού, ακόμη και σε χώρους που υποτίθεται ότι ελέγχει το ΠΑΜΕ. Γιατί;
Tα διεθνή παραδείγματα που ανέφερες είναι άσχετα από το ερώτημά μου. Μιλάς για αμέσως μετά τον πόλεμο σε χώρες όπου στον ένα ή άλλο βαθμό υπήρξε αντιστασιακό κίνημα, που απελευθερώθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό και οι λαοί επέλεξαν, σε εκείνη τη φάση ελεύθερα, αντίθετα από χώρες που απελευθέρωσαν οι δυτικοί όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία.
Πράγματι η ανάγκη σήμερα είναι οι αγώνες διάρκειας, με απεργίες καταλήψεις και διαδηλώσεις. Δυστυχώς η αριστερά υπερτονίζοντας το "αίτημα" των εκλογών υποτιμά (ο καθένας με τον τρόπο του) την ανάγκη αυτή και δημιουργεί αυταπάτες για άλλη μια φορά. Δεν θεωρώ ότι είναι λάθος. Είναι επιλογή.
Όσο για τον όρο αριστερά. Έχει συγκεκριμένο ιστορικό και πολιτικό φορτίο, τιμητικό κατά βάση. Άλλο τώρα αν διάφοροι τον χρησιμοποιούν αποπροσανατολιστικά. Άλλωστε το ίδιο δεν γίνεται και με τον όρο κομμουνισμός; Τι πρέπει να κάνουμε να τους αποποιηθούμε και τους δύο;
To KKE έχει επιλέξει τελευταία την πολεμική απέναντι στον όρο για να καλύψει τη δυσκολία που έχει να ξεχωρίσει από απόψεις και θέσεις που έχει υιοθετήσει με μεγάλη ταχύτητα τους τελευταίους μήνες και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (όπως π.χ. το ζήτημα του χρέους).

jorje7 είπε...

Θα συμφωνησω σιγουρα με ''Δυστυχώς η αριστερά υπερτονίζοντας το "αίτημα" των εκλογών υποτιμά (ο καθένας με τον τρόπο του) την ανάγκη αυτή και δημιουργεί αυταπάτες για άλλη μια φορά. Δεν θεωρώ ότι είναι λάθος. Είναι επιλογή''
Με την υποσημειωση οτι δεν τις υποτιμω, τις θεωρω σημαντικες αλλα οχι τον στοχο μας.
Για τις απεργιες αυτο ''Μορφές οργάνωσης των εργαζομένων κόντρα σε πλειοψηφίες σωματείων υπήρξαν πολύ πρόσφατα, είναι οι κινητοποιήσεις που οδήγησαν την 48ωρη απεργία του Οκτώβρη να είναι η μαζικότερη των τελευταίων δεκαετιών.'' απλα πιστοποιει την γνωμη μου οτι δεν ειναι η αριστερα αλλα οι εργαζομενοι που αποφασιζουν,αρα εχουν και την ευθυνη

Η αριστερα ειναι απλα ενα μερος των εργαζομενων,αυξανομενο μεν αλλα μειοψηφικο δε.

Οσο για τον ορο αριστερα, ειλικρινα δεν τον απηύθυνα σε εσενα,γιατι ξερω τις αποψεις σου και δεν εχω αμφιβολιες
Αλλα αυτο ''Δεν θα κάνουν εκλογές για να δώσουν δύναμη στην αριστερά και όσους διαφωνούν με τα μνημόνια.'' με αυτο ''Το ΚΚΕ ζητάει εκλογές γιατί δεν θέλει να ανατρέψει τίποτα'' δεν νομιζω οτι συμβαδιζουν,κατι δεν κολλαει

Ειτε δεν ειναι αριστερα το κκε συμγωνα με τα γραφομενα του φιλου, ειτε εχει αλλο ορισμο για την αριστερα. Επισης οι αντιμνημονιακοι ειναι και αριστεροι?? ΔΕΝ το νομιζω, εκτος εαν ο Καμμενος, η ΧΑ, διαφορες αλλες ακροδεξιες οργανωσεις,κλπ εγιναν αριστεροι