Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Φωτογραφίστε τους φωτογράφους!

Γράφει η Ρόζα Κοβάνη (Η Εποχή)

Είναι από τους βασικούς ύποπτους εδώ και χρόνια, όμως σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες ο κλοιός έχει αρχίσει να στενεύει γύρω του. Πρόκειται για έναν σαρανταπεντάχρονο, ψηλό, άχαρο, καραφλό με μουστάκι, ο οποίος αρθρογραφεί σε πρωινή εφημερίδα. Παλιός του καθηγητής μας εμπιστεύτηκε πως από μικρός ο Β.Λ. είχε πρόβλημα και με την απλή ακόμα αριθμητική (αυτό το είχαμε καταλάβει κι εμείς: τρία αναμενόμενα εντάλματα βάζει στον τίτλο έξι τα βγάζει στο κείμενο - είναι να μην πάρει φόρα...).
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολλή ώρα «φωτογραφίζοντας» συνδικαλιστές με χαρακτηριστικό επιτονισμό, νεανίες με αριστοτεχνική κοπή γενιού και παλιές καραβάνες που τα μαλλιά τους ασπρίσαν στην υπηρεσία του καλού, κατευθυνόμενου αστυνομικού ρεπορτάζ, όμως και το αστείο θα κρύωνε, και η αγανάκτηση θα μπορούσε να με οδηγήσει σε πολύ incorrect μονοπάτια. Άλλωστε το νόημα είναι προφανές. Με την ανακάλυψη (ή καλύτερα αποκάλυψη άριστα τοποθετημένη στο χρόνο για μία ακόμη φορά;) του διαμερίσματος στην Κυψέλη όπου βρέθηκαν μια σειρά από όπλα τα οποία σύμφωνα με την αστυνομία έχουν χρησιμοποιηθεί σε ενέργειες του Επαναστατικού Αγώνα ο πρώτος κύκλος έκλεισε για ν’ ανοίξει αμέσως μετά ο δεύτερος, με νέες συλλήψεις που αναμένουμε μέσα στην εβδομάδα, με όπλα που ακόμα αναζητούνται, με χαμένους βραχίονες και με τον «φόβο για ένα νέο χτύπημα» να διασπείρεται από την αντιτρομοκρατική στα κανάλια και τις εφημερίδες και από εκεί στην κοινωνία (δικό μας λάθος ή οι ίδιοι έχουν ανακοινώσει την εξάρθρωση της οργάνωσης;).
 Για τη συντήρηση του κλίματος τρομοϋστερίας που έχει πέσει στα κεφάλια μας και στις γειτονιές μας (αν είστε κάτοικοι Κυψέλης, Ν. Φιλαδέλφειας ή Εξαρχείων ξέρετε τι εννοώ) οι δημοσιογράφοι επιδίδονται για άλλη μια εβδομάδα στο αγαπημένο σπορ της φωτογράφησης και της στοχοποίησης ανθρώπων, του τσουβαλιάσματος υποθέσεων και σε ανούσια και γελοία ρεπορτάζ του τύπου «τα νησιά της τρομοκρατίας» (Κύθηρα, Λειψοί, Γαύδος) και «έφαγαν οι τρομοκράτες αρνάκι γκιούλμπασι;» (και τα δύο από το Βήμα). Και η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει ακάθεκτη το δικό της έργο, άλλοτε με δημοσιογραφική κάλυψη και άλλοτε χωρίς αυτήν…

Εν τω μεταξύ σε μία ακόμα επιχείρησή τους την Παρασκευή το βράδυ στα Εξάρχεια μετά την πορεία ενάντια στα νέα μέτρα, ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και λοιποί εισέβαλαν στο πάρκο Ναυαρίνου, χτύπησαν και προσήγαγαν κόσμο από το πάρκο και τα γύρω στενά. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, όπως αποδείχτηκε, βρίσκεται ένα 15χρονο κορίτσι. Όπως καταγγέλλει η μητέρα της στο Indymedia η κοπέλα, που κρατήθηκε όλη τη νύχτα στη ΓΑΔΑ και θα περνούσε από τον εισαγγελέα Σάββατο πρωί με τις κατηγορίες της απόπειρας επίθεσης κατά αστυνομικού, διατάραξης κοινής ειρήνης και εξύβρισης, έχει χτυπηθεί πολύ.

Ο «άτεγκτος» κατά τα άλλα απέναντι στην αυθαιρεσία των οργάνων του κ. Χρυσοχοίδης έχει ξεμείνει από επικοινωνιακά κόλπα ή απλώς σε καιρό πολέμου όλα επιτρέπονται; Και τέλος πάντων θα μας πει εναντίον ποιου έχει κηρύξει τον πόλεμο; Ή μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε και να απαντήσουμε μόνοι μας;



ΠΗΓΗ : Η ΕΠΟΧΗ -Ρόζα Κοβάνη
Μετά την αποφυλάκιση του Μ. Γιόσπα την προηγούμενη εβδομάδα, την Πέμπτη το απόγευμα συνελήφθη και την Παρασκευή προφυλακίστηκε η 19χρονη Κατερίνα Καρακατσάνη εναντίον της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση των Πυρήνων της Φωτιάς. Τα στοιχεία με βάση τα οποία της ασκήθηκε δίωξη ήταν τα αποτυπώματά της στο σπίτι στο Χαλάνδρι που κάποιοι επιμένουν να αποκαλούν γιάφκα. Όπως λέει κι η ίδια σε επιστολή που έστειλε τον Νοέμβρη του 2009 «Είναι προφανές ότι η αστυνομία έπραξε έτσι για να ικανοποιήσει την ανάγκη της τότε κυβέρνησης να δείξει ότι παράγει έργο, έστω και την τελευταία στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας. Θα ήταν καταστροφικό η οποιαδήποτε κυβέρνηση να κατέβει από το σανίδι αφήνοντας πίσω της μια θητεία γεμάτη σκάνδαλα και διαφθορά και χωρίς καμία επιτυχία, έστω και φαινομενική. Γι? αυτό αποφάσισαν ότι πρέπει να βαφτίσουν το σπίτι «γιάφκα», την παρέα «οργάνωση» και τα άτομα που πήγαιναν στο σπίτι αδίστακτους βομβιστές και να τους στείλει φυλακή, μπας και πείσουν κανέναν ότι παράγουν έργο. Μετά από κάποιες μέρες ανέλαβε ο επόμενος. Ο Μ. Χρυσοχοίδης, υπουργός που κατέχει το πιο «σεβαστό προφίλ» στα μάτια της κοινής γνώμης και τη «μεγάλη επιτυχία επί 17Ν», δεν είναι δυνατόν τη δύσκολη στιγμή της καριέρας του να κάνει λάθη. Και αρχίζει πάλι το παραλήρημα...» (ολόκληρη η επιστολή στο Athens indymedia).

Δεν υπάρχουν σχόλια: