Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Κέρδη - μαμούθ των τραπεζικών κολοσσών

Θυμόμαστε όλοι ασφαλώς πριν δύο τρία χρόνια με πόσο ...κλάμα υποδέχτηκαν και τα δικά μας αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τα «κανόνια» που έπεφταν σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, λόγω της κρίσης, ακόμη και στην κοιτίδα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ.

Τώρα, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι σιγά σιγά και σταθερά, αφού στηρίχτηκαν και εκεί με «ζεστό» χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή με λεφτά των εργαζομένων) οι τραπεζικοί όμιλοι σημειώνουν και πάλι κέρδη - μαμούθ, τα μεγαλύτερα από το 2007. Ειδικότερα: Η Bank of America ανακοίνωσε κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους 3,2 δισ. δολάρια, η JP Morgan κέρδη 3,3 δισ. δολάρια και η Citigroup κέρδη 4,4 δισ. δολάρια! 

Ανάλογη κερδοφορία, βέβαια, έχουν και οι ελληνικές τράπεζες μετά την ...«αιμοδοσία» στήριξης των 28 δισ. ευρώ που τους παρείχαν απλόχερα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες κυβερνήσεις που - κατά τ' άλλα - με την απειλή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της ΕΕ και του ΔΝΤ, απειλούν τώρα τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να δεχτούν μέτρα που ουσιαστικά θα τους εξοντώσουν.

Αν νομίζουν ότι θα δεχτούν τον αυτοχειριασμό τους, είναι γελασμένοι. Οι εργαζόμενοι αρκετά πλήρωσαν όλους αυτούς τους κηφήνες και τους πολιτικούς υπαλλήλους τους. Τώρα, ήρθε η ώρα του αγώνα. Στους δρόμους με το ΠΑΜΕ.

Πηγή:Κυριακάτικος Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: