Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ταϊλάνδη

 Την πρόθεσή του να ανακαταλάβει το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, γνωστούς και ως «κόκκινα πουκάμισα» ακόμη και αν χρειαστεί να ασκηθεί βία, εξέφρασε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρωθυπουργός της χώρας Αμπχισίτ Βετζατζίβα.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης μαζί με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων

Τα "κόκκινα πουκάμισα", οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι οπαδοί του εκδιωχθέντα από τη χώρα το 2006 πρώην πρωθυπουργού Θακσίν Σιναουάτρα, απαιτούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και διαδηλώνουν από τα μέσα Μαρτίου, ενώ έχουν καταλάβει εδώ και τρεις εβδομάδες μία τουριστική και εμπορική συνοικία γύρω από την οποία ύψωσαν οδοφράγματα.

"Θα υπάρξει μία επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ρατσαπράσονγκ αλλά δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τη διαδικασία, τα μέτρα και τη στιγμή, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα", είπε ο Αμπίσιτ.  
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εμφανίστηκε σε μία καταγεγραμμένη από χθες Σάββατο εκπομπή, έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής του στρατού Ανουπόνγκ Παοτζίντα, που είχε δηλώσει τις τελευταίες ημέρες πως δεν ανέμενε να χρησιμοποιήσει βία.

"Είμαστε ένας στρατός για το έθνος, για τη μοναρχία και για το λαό. Θα κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να πάρουμε θέση. Θα ακολουθήσουμε την πολιτική της κυβέρνησης", δήλωσε ο στρατηγός. Ο Αμπχίσιτ απέρριψε χθες την πρόταση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που δήλωσαν έτοιμοι για διάλογο υπό τον όρο της διάλυσης (της Βουλής) εντός 30 ημερών και της διεξαγωγής εκλογών σε διάστημα τριών μηνών.

Τα "κόκκινα πουκάμισα" δηλώνουν ότι επίκειται στρατιωτική επιχείρηση, επικαλούμενα φιλικές πηγές στους κόλπους του στρατού. Ο στρατηγός Ανουπόνγκ ρωτήθηκε επίσης για τις φήμες περί διαιρέσεων στους κόλπους του στρατιωτικού θεσμού, ο οποίος έστειλε τις τελευταίες ημέρες αντικρουόμενες ενδείξεις για τη χρήση ή όχι βίας εναντίον του κινήματος.

"Όσον αφορά μια διάσπαση στους κόλπους του στρατού, είναι πιθανό να υπάρχουν διαιρέσεις σε ένα μεγάλο οργανισμό, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαφορετικές ιδέες είναι πολύ μικρός και δεν δημιουργεί πρόβλημα", εξήγησε.

Σημειώνεται ότι σε μια αποτυχημένη προσπάθεια, στις 10 Απριλίου, διάλυσης των διαδηλωτών 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη τραυματίσθηκαν, ενώ την περασμένη Πέμπτη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 80 τραυματίσθηκαν από ρίψεις χειροβομβίδων πιθανότατα από αντίπαλες των "κόκκινων πουκαμίσων" πολιτικές ομάδες.

Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: