Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Ν.Δ: Μπρος συγκυβέρνηση και πίσω... Ντόρα-Θέμα χρόνου τη διαγραφή της Ντ. Μπακογιάννη


Σε χαίνουσα πληγή εξελίσσεται η εσωστρέφεια και η κόντρα Σαμαρά-Μπακογιάννη για τη Ν.Δ., ενώ επιστρέφει σταδιακά στη δημόσια συζήτηση και ένας πολιτικός εφιάλτης του Αντ. Σαμαρά: η θεωρητική συζήτηση περί συγκυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας...
Φυσικά, ο εφιάλτης του κ. Σαμαρά δεν είναι οι σχετικές δηλώσεις του κ. Γιακουμάτου, κάθε άλλο. Απλώς, έτυχε ο πρώην υφυπουργός να πετάξει την ιδέα την ίδια ημέρα με τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Π. Γεννηματά, σε μια συγκυρία που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι μια κυβέρνηση -η οποιαδήποτε κυβέρνηση- μπορεί να σηκώσει μόνη της το πολιτικό κόστος είτε ενδεχόμενης (;) χρεωκοπίας είτε προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ.


Ο πρόεδρος της Ν.Δ., από τις πρώτες εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη του, στις 29 Νοεμβρίου, έδειξε την ενόχλησή του για τη σχετική συζήτηση. Αντιδρώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη του Κων. Μητσοτάκη, είχε δηλώσει πως απορρίπτει τις εξωθεσμικές λύσεις.

Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχονται ότι η κουβέντα για συγκυβέρνηση ναρκοθετεί εκ των πραγμάτων την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να χτίσει ένα διακριτό πολιτικό προφίλ της νέας Ν.Δ. που ευαγγελίζεται. Και θέτει τη Ρηγίλλης στο κάδρο των ευθυνών για την κατάσταση. Άλλωστε, μπορεί η Ν.Δ. να μην συγκυβερνά, αλλά η καταστροφική 5ετία Καραμανλή δημιούργησε τις συνθήκες γι' αυτό που ζούμε σήμερα και αυτό έχει εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις.
Ένα βήμα πριν τη διαγραφή
Ενώ, όμως, η συζήτηση για συγκυβέρνηση παραμένει στη σφαίρα της θεωρίας, η ιστορικού χαρακτήρα κόντρα της Ντ. Μπακογιάννη και του Αντ. Σαμαρά είναι παρούσα και οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετικών στελεχών κρέμονται από μια κλωστή.Γαλάζια στελέχη -ακόμα και τα πιο αισιόδοξα εξ αυτών- παραδέχονται πια ότι η συγκατοίκηση κάτω από την ίδια κομματική στέγη είναι αδύνατη. Οι ίδιες πηγές θεωρούν θέμα χρόνου τη διαγραφή της Ντ. Μπακογιάννη.
Αν και πολλοί, μετά την 29η Νοεμβρίου, είχαν κάνει το λάθος να παραλληλίσουν τη σχέση των δύο μονομάχων του  γαλάζιου  προεδρικού θώκου με τη σχέση Παπανδρέου-Βενιζέλου μετά την 11η Νοεμβρίου του 2007, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το χάσμα μεταξύ Σαμαρά-Μπακογιάννη έχει ιστορικές διαστάσεις και δεν δημιουργήθηκε σε μια δίμηνη κούρσα διαδοχής, αλλά από το 1993, όταν ο κ. Σαμαράς  έριξε  (όπως ο ίδιος έχει πει σε προεκλογική συγκέντρωση της Πολιτικής Άνοιξης) την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι' αυτό και καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διάθεση συνεννόησης, οπότε η ρήξη φαντάζει αναπόφευκτη.
Αντικρουόμενες εισηγήσεις
Σε προηγούμενες εντάσεις του κ. Σαμαρά με την κ. Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεχόταν αντικρουόμενες εισηγήσεις. Οι οπαδοί της “σκληρής γραμμής” (Κ. Μαρκόπουλος, Χρ. Λαζαρίδης) υποστήριζαν ότι ενδεχόμενη διαγραφή της κ. Μπακογιάννη θα ενίσχυε τα ηγετικά χαρακτηριστικά Σαμαρά και, παράλληλα, εκτιμούσαν ότι αν δεν τελειώσει “εδώ και τώρα” η εσωστρέφεια, η Ν.Δ. δεν θα μπει ποτέ σε τροχιά εξουσίας.
Από την άλλη, υπάρχουν στελέχη που προτιμούν τη  διπλωματική οδό  (Δ. Αβραμόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος) και εισηγούνται στον πρόεδρο της Ν.Δ. να αφήσει τον χρόνο να γιατρέψει τις πληγές. Άλλωστε, η δεύτερη σχολή σκέψης εκφράζει τον κίνδυνο να  ηρωοποιηθεί  η κ. Μπακογιάννη και επικαλείται τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων (γύρω στο 60% των ερωτηθέντων θέλουν νέο κόμμα), επισείοντας στον Αντ. Σαμαρά τον κίνδυνο να δημιουργηθεί νέος πολιτικός σχηματισμός στα  αριστερά  της Ν.Δ., με φόντο το Κέντρο.
Σκληρή γραμμή
Τις προηγούμενες, λοιπόν, φορές, ο Αντ. Σαμαράς άκουγε περισσότερο τους εκφραστές της δεύτερης σχολής σκέψης και η Ρηγίλλης αντιδρούσε μέσω διαρροών, περισσότερο απαξιωτικά προς την Ντ. Μπακογιάννη. Το γεγονός, όμως, ότι η απόφαση της πρώην υπουργού Εξωτερικών να μην παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. προκάλεσε την  ημιεπίσημη  αντίδραση  κύκλων της Ρηγίλλης  με non paper, δείχνει ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει πλέον περάσει στη  σκληρή γραμμή .
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή, διεμήνυσε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου πως  δε θα ανεχτεί διασυρμό των κομματικών οργάνων και μάλιστα της Κ.Ε. , αλλά και ότι  δεν θα επιτρέψει παραφωνίες και εσωστρέφεια . Κατόπιν αυτών, κανείς πλέον στην Ν.Δ. δεν στοιχηματίζει τα ρέστα του πως η Ντ. Μπακογιάννη θα είναι για πολύ ακόμη βουλευτίνα της Ν.Δ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκλογική δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: