Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Αναγνωρίστηκε η σορός του Λεχ Καζίνσκι. Ξεκίνησαν οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας



Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους του πολωνού προέδρου Λεχ Καζίνσκι, το οποίο συνετρίβη χθες στη δυτική Ρωσία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, άρχισαν να εξετάζουν Ρώσοι και Πολωνοί ειδικοί.
«Ο καταγραφέας ήχου και αυτός των παραμέτρων της πτήσης έχουν μεταφερθεί σε εργαστήριο, όπου παρουσία αξιωματούχων από την Πολωνία, και συγκεκριμένα εκπροσώπων της εισαγγελίας, άρχισε η διαδικασία ανάλυσής τους», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών.
Χθες, κατέφθασε στον τόπο του δυστυχήματος ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε από την επιτροπή των ερευνητών να εντοπίσει «το συντομότερο δυνατό» τα αίτια της τραγωδίας.

«Στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης, πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να διερευνηθούν το συντομότερο δυνατό τα αίτια της τραγωδίας», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ εξέταζε το σημείο του δυστυχήματος, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Στο μεταξύ, ο υποδιοικητής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αλεξάντερ Αλιόσιν ανέφερε πως οι ρωσικές αεροπορικές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την τραγωδία στους πιλότους του πολωνικού αεροσκάφους, οι οποίοι αγνόησαν τις οδηγίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Η ρωσική εισαγγελία που έχει αναλάβει την υπόθεση ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα για «πιθανές παραβιάσεις των κανόνων αεροπορικής ασφάλειας» που οδήγησαν στο θάνατο τόσων ανθρώπων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, περισσότεροι από σαράντα ρώσοι ειδικοί εξετάζουν τον τόπο της καταστροφής.
Την ίδια ώρα ο ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωνε ότι βρέθηκαν οι σοροί των 97 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας. «Οι σοροί όλων των θυμάτων βρέθηκαν και αρχίσαμε τη διακομιδή τους στη Μόσχα, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των τοπικών αρχών.»
Ο ρώσος υπουργός διευκρίνισε ότι στη Μόσχα όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των οικογενειών των θυμάτων.
Αργά χθες, ο Γιαροσλάβ Καζίνσκι αναγνώρισε το πτώμα του πολωνού προέδρου και αδελφού του, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο έναν πολωνό βουλευτή. «Ο Γιαροσλάβ Καζίνσκι αναγνώρισε το πτώμα του αδελφού του Λεχ Καζίνσκι και της συζύγου του Μαρίας», δήλωσε ο πολωνός βουλευτής Μαξ Κρατσκόβσκι.
Ο σορός του Λεχ Καζίνσκι θα μεταφερθεί στην Πολωνία Στις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας).
Πηγές: www.naftemporiki.gr-ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: