Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΙΣΠΑΝΙΑ -Επέλαση στα εργατικά δικαιώματα


Αναδεικνύεται η ανυπαρξία ταξικού αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Με πέντε εκατομμύρια ανέργους, 1.200.000 οικογένειες όπου όλα τα μέλη τους είναι άνεργα και όταν μετά από κάθε μεταρρύθμιση επιδεινώνονται οι όροι για πρόσβαση σε επίδομα ανεργίας και σε σύνταξη, όταν έχουν ήδη δοθεί στις τράπεζες και την αυτοκινητοβιομηχανία δισεκατομμύρια ευρώ, όταν μειώνονται συνεχώς οι φόροι στις μεγάλες περιουσίες και στα τεράστια εργοδοτικά κέρδη καθώς και οι εργοδοτικές εισφορές για την Κοινωνική Ασφάλιση κ.λπ., η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση Θαπατέρο (συνοδοιπόρου του Γ. Παπανδρέου) προχωράει στην παραπέρα επίθεση στο συνταξιοδοτικό. Η ανατροπή αυτή συνδυάζεται και με την αντιδραστική μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή (6-02) και στόχο έχει να ρίξει στις πλάτες του εργαζόμενου λαού το συνολικό κόστος της καπιταλιστικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή τα κύρια σημεία της «νέας μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων», τονίζοντας ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν δήθεν στόχο τη δημιουργία πιο «σταθερής εργασίας», αλλά στα «πλαίσια ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» για «να ευνοηθεί η εμπιστοσύνη στο παραγωγικό μας σύστημα» (δηλαδή, για να συνεχίσει απρόσκοπτα η κερδοφορία των μονοπωλίων με πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων». Σημείωσε ότι «θα ενσωματωθούν προτάσεις για τη σύμβαση αορίστου χρόνου» και επισήμανε την ανάγκη να μεταρρυθμιστεί η σύμβαση μερικής απασχόλησης, που χαρακτήρισε ως μεγάλη «πηγή απασχόλησης». Αλλα σημεία - κλειδιά της νέας μεταρρύθμισης είναι η λεγόμενη αναζήτηση «μηχανισμών εσωτερικής ευελιξίας των επιχειρήσεων στα πλαίσια της συλλογικής διαπραγμάτευσης, ώστε να ευνοηθεί, υποτίθεται, η απασχόληση». Ακόμα, ο Θαπατέρο ξεχώρισε την πρόταση που υπερασπίζεται την πιθανότητα να μειωθούν οι ώρες εργασίας και να μην προχωρούν σε απόλυση, ως «προσωρινή προσαρμογή» της απασχόλησης, ακολουθώντας το γερμανικό μοντέλο.
Με περισσή υποκρισία, ο Ισπανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν προϋποθέτει απώλεια δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ ευελπιστεί στη συναίνεση επιχειρηματιών και συνδικάτων, ξέροντας βεβαίως το συμβιβαστικό ρόλο που έπαιξαν τα συνδικάτα, που ούτε κατά διάνοια ήταν σε γραμμή σύγκρουσης.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Χεράλντο Ντίας Φεράν, από την πλευρά του, θεωρεί την πρόταση της κυβέρνησης «θετική και στη σωστή κατεύθυνση», διαβεβαιώνοντας ότι οι επιχειρηματίες θα κάνουν το παν, ώστε να φτάσουν σε μία συμφωνία. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων, της Γενικής Ενωσης των Εργαζομένων (UGT) και των Εργατικών Επιτροπών (CCOO) αποφάνθηκαν ότι με την πρόταση «θέτονται οι όροι για να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση» ωστόσο, σημείωναν ότι ναι μεν υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσουν σε αυτήν την μεταρρύθμιση (σ.σ έχουν συμβιβαστεί με την κατάργηση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς και την μερική απασχόληση και μερική ζωή). Για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού υπάρχουν πολλές τριβές, καθώς τα συνδικάτα αντιδρούν έντονα στο θέμα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από 65 στα 67, καθώς και στη διεύρυνση του χρόνου για τον υπολογισμό της σύνταξης, με προφανή στόχο τη μείωση των συντάξεων.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: