Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ : Τα θέλουν όλα- Πανεργατική απάντηση τώρα!


Τα θέλουν όλα


Πανεργατική απάντηση τώρα!



Πόλεμο στους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς κήρυξε δημόσια ο Γ. Παπανδρέου με το διάγγελμά του για την οικονομία. Ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τα γεράκια των διεθνών και ντόπιων «αγορών», δήλωσε απόλυτη υποταγή στις πολιτικές που θεοποιούν την «εξυπηρέτηση» των ελλειμμάτων και του χρέους και εξήγγειλε μέτρα που θα εκτοξεύσουν στα ύψη τη φτώχεια και την ανεργία.


Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή του αντεργατικού και αντικοινωνικού «Σχεδίου Α΄», που ετοίμαζε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της Κομισιόν, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε το ακόμα σκληρότερο «Σχέδιο Β΄», αποδεικνύοντας ότι όσο το εργατικό κίνημα θα αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση και τους καπιταλιστές, αυτοί θα γίνονται διαρκώς πιο άπληστοι και επιθετικοί.



Μέτρα φωτιά

Το διάγγελμα Παπανδρέου περιλαμβάνει μέτρα φωτιά: Γενικό πάγωμα των προσλήψεων (με ανεργία στο 16%), γενική μείωση μισθών σε όλο το Δημόσιο τομέα (που αμέσως θα ακολουθήσει ο ιδιωτικός…), γενικευμένη φοροεπιδρομή (που περιλαμβάνει και τον «άγριο» φόρο στα καύσιμα), γενικευμένη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Λίγες ώρες πριν, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε προκαλέσει τα συνδικάτα, προαναγγέλλοντας την απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προτρέποντας τα Ταμεία να ξεπουλήσουν ακίνητα για να πληρώσουν συντάξεις.



Αυτή η άγρια πολιτική προωθείται με ένα διάτρητο πρόσχημα. Το χρέος και το έλλειμμα. Χώρες με τεράστιο χρέος –όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία– αποδεικνύουν με τη στάση τους ότι αυτός ο παράγοντας είναι «χάρτινος τίγρης». Αντίθετα, χώρες με ελάχιστο χρέος –όπως π.χ. η Ιρλανδία– γίνονται εργαστήρια του πιο άγριου και αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, αποδεικνύοντας ότι μέτρα σαν αυτά που ανακοίνωσε ο Παπανδρέου προκύπτουν από πολιτικές αποφάσεις και όχι από κάποιον «αυτοματισμό» των αγορών. Επίσης, η πρώτη δόση του τεράστιου προγράμματος δανεισμού, που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση, προσελκύοντας πενταπλάσια «προσφορά» από τα 5 δισ. ευρώ που ήταν ζητούμενα –αλλά με το ληστρικό επιτόκιο του 6,22% και την απίστευτη προμήθεια πάνω από 1% στις Τράπεζες– απέδειξε ότι η εξυπηρέτηση του χρέους και του ελλείμματος είναι μία τεράστια τοκογλυφική «μηχανή» που μεταφέρει πολύτιμους πόρους από τις κοινωνικές δαπάνες στα θησαυροφυλάκια των Τραπεζών.



Ανατροπή

Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Ο Γ. Παπανδρέου στο διάγγελμά του σημείωσε ότι η οικονομία δεν αντέχει μπλόκα, απεργίες, διαδηλώσεις. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο πρέπει να απαντήσουμε: Κλιμάκωση της αντίστασης, δράση από τα κάτω, τώρα!

Το διάγγελμα Παπανδρέου αφήνει απόλυτα εκτεθειμένη την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Ο Γ. Παναγόπουλος και η ΠΑΣΚΕ πήραν μεγάλες ευθύνες, διασπώντας το μέτωπο με την ΑΔΕΔΥ, καθυστερώντας απαράδεκτα να ανακοινώσουν οποιαδήποτε αγωνιστική παρέμβαση της Συνομοσπονδίας. Είναι πλέον η ώρα των αγωνιστών της Αριστεράς και της βάσης των σωματείων να ανατρέψουν αυτή τη συμβιβασμένη, ηττοπαθή και τελικά ξεπουλημένη πολιτική.



Ενωτική απάντηση

Τα συνδικάτα, οι αγρότες, η νεολαία πρέπει, με την πιο πλατειά ενότητα δράσης, να δώσουμε σαρωτική απάντηση. Οι κοινωνικοί αγώνες αποδίδουν, φέρνουν αποτελέσματα. Το απεργιακό κύμα που παράλυσε επί Γιαννίτση την κυβέρνηση Σημίτη, έσωσε για μία δεκαετία το ασφαλιστικό σύστημα. Τέτοια ακόμα πιο μαζική και αποφασιστική απάντηση πρέπει να δώσουμε σήμερα στην κυβέρνηση Παπανδρέου.



Αρχίζοντας από τις 10 Φλεβάρη, που πρέπει να μετατραπεί σε πανεργατική απεργία. Η ΑΔΕΔΥ δεν πρέπει να μείνει μόνη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι στο κέντρο της επίθεσης. Αν ηττηθούν, θα ηττηθούν όλοι. Αντίθετα, αν το απεργιακό πρόγραμμά τους κλιμακωθεί και κυρίως αν πάρει πανεργατικό χαρακτήρα, μπορούμε να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση, τους καπιταλιστές, τα γεράκια των αγορών σε άτακτη υποχώρηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: