Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Πρόεδρος ο Γιανούκοβιτς με 48,65%


 Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών φαίνεται να υπερισχύει για λιγότερο από 3% ο επικεφαλής του «Κόμματος των Περιοχών»Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος έχει λάβει και τη στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας που συμμετέχει στο «Μπλοκ των αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων». Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, ο Γιανούκοβιτς λαμβάνει το 48,65% των ψήφων ενώ η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο συγκεντρώνει 45,77%, παράλληλα αναφέρει ότι το 4,41% των ψηφοφόρων δε στήριξε κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαιρέτισαν τις εκλογές, λέγοντας ότι είναι «διαφανείς και αξιόπιστες».
Ο Γιανούκοβιτς έσπευσε να ανακηρυχθεί νικητής και υποσχέθηκε ένα «μονοπάτι αλλαγής» για τη χώρα, ενώ παράλληλα κάλεσε την αντίπαλό του να παραιτηθεί, κάτι που η ίδια Τιμοσένκο αρνήθηκε και μετέθεσε για σήμερα την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο αναμένεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τον Γιανούκοβιτς για νοθεία και αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα.
Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε πως «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το νέο Πρόεδρο» της Ουκρανίας «με σκοπό την «εμβάθυνση των σχέσεων και την υποστήριξη εκτέλεσης του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος».

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: