Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΣΚΑΝΔΑΛΟ:Ο ασφαλιστικός κολοσσός AIG, που διασώθηκε από το κράτος, δημιουργεί νέο σκάνδαλο διαθέτοντας 100 εκατ. δολάρια σε μπόνους σε υπαλλήλους του.

Η καταβολή επιδομάτων ύψους 100 εκατ. δολαρίων από τον ασφαλιστικό γίγαντα AIG σε στελέχη του, ιδίως εκείνων στον τομέα των αγορών που εν πολλοίς ευθύνεται για τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της εταιρείας, έχουν προκαλέσει σήμερα μία ομοβροντία επικρίσεων από πολιτικούς κύκλους.
Ο Κένεθ Φάινμπεργκ, αρμόδιος του τομέα στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποπληρωμές των επιχειρήσεων που ευεργετήθηκαν περισσότερο από τα δημόσια κονδύλια, τόνισε πως συμμερίζεται την «αγανάκτηση» για την καταβολή αυτών των επιδομάτων από την AIG, η οποία το 2008 διασώθηκε από την χρεοκοπία χάρις στα δισεκατομμύρια των χρημάτων των φορολογουμένων.Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Φάινμπεργκ υπενθύμισε ωστόσο πως τα επιδόματα αυτά περιλαμβάνονται στους όρους των «προκαταρκτικών συμβολαίων του σχεδίου διάσωσης» και το ομοσπονδιακό κράτος, το οποίο κατέχει το 80% του ελέγχου της AIG επί του παρόντος, οφείλει να «σεβασθεί τους νόμους».«Θα πρέπει να εργαστούμε για να μας επιστραφούν όσο το δυνατόν περισσότερα δημόσια κονδύλια και ειλικρινά κάνουμε πολύ καλή δουλειά προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Τσαρλς Γκράσλι, δεύτερος στην ιεραρχία στην Επιτροπή Οικονομικών του Σώματος, εκτιμά σε ανακοινωθέν του πως η AIG «χρησιμοποίησε την κυβέρνηση Ομπάμα» και «κρατά στο έλεός της τους φορολογουμένους».Όπως ανακοινώθηκε από πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, η AIG πρόκειται να καταβάλει σήμερα μπόνους 100 εκατ. δολαρίων σε υπαλλήλους της. Ήδη από τις αρχές του 2009, η διάθεση επιδομάτων από την AIG είχε δημιουργήσει σκάνδαλο στις ΗΠΑ.
Πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: