Να αξιοποιήσει τα παιχνίδια των «κερδοσκοπικών ξένων οίκων αξιολόγησης» για να επιταχύνει την επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων επιχείρησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του «Εκόνομιστ».
Σε μια προσπάθεια να «αθωώσει» τις ίδιες τις δομές του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και να κρύψει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «συνδιαλέγεται», «διαπραγματεύεται» και χρησιμοποιεί τις πιέσεις των «αγορών» για να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου ανεμπόδιστα να ισοπεδώσει δικαιώματα και κατακτήσεις, ο πρωθυπουργός προχώρησε σ' ένα δημαγωγικό λογύδριο κατά των «διεθνών οίκων».
Αυτός ήταν ο αναγκαίος πρόλογος για να πει ότι η ανάκτηση της «αξιοπιστίας της χώρας»χρειάζεται την προώθηση «δομικών διαρθρωτικών ανατροπών», δηλαδή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί με το πρόγραμμά της η κυβέρνηση και επιτακτικά ζητούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Το περιτύλιγμα και η ουσία
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων, άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να εντείνει το κλίμα τρομο-λαγνείας που έντεχνα καλλιεργεί η κυβέρνηση. Και συνέχισε λέγοντας ότι «παρά τα δικά μας τραγικά λάθη, η τύχη μας ορίζεται από οίκους αξιολόγησης ή κερδοσκοπικούς οίκους (...). Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι στο έλεος των δανειστών της, πρέπει να μπορεί να καθορίζει την δική της πορεία».
Αμέσως μετά ξεκαθάρισε: «Αιτία για την επίθεση που δεχόμαστε είναι οι οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από γνωστές χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες».
Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει αυτές τις - βολικές για τα σχέδιά της - «επιθέσεις» για την υλοποίηση των προαποφασισμένων αντιλαϊκών πολιτικών, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει στόχο να απελευθερώσει τη χώρα μας από το βραχνά αυτών των επιθέσεων».
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, δε στέκεται μόνο στην «περικοπή κάποιων επιδομάτων και μισθών», αλλά σε «βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, για αλλαγή βιώσιμη και όχι προσωρινή». Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, «είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατά γράμμα», το οποίο όπως σημείωσε «έχει πάρει με πολύ αυστηρούς όρους το πράσινο φως της Κομισιόν».
Στάχτη στα μάτια του λαού
Καταφανέστατη ήταν επίσης η πρόθεση του πρωθυπουργού να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων για τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης, την οποία επιδίωξε να αποδώσει στις «αγορές» και στην «αδιαφάνεια» του «χρηματοπιστωτικού συστήματος», υποστηρίζοντας ότι «οι αγορές συνεχίζουν να έχουν το προβάδισμα απέναντι στην πολιτική».
Επιδιώκοντας να συγκαλύψει ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα των αντιφάσεων και της ανισομετρίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να την εμφανίσει σαν αποτέλεσμα κερδοσκοπικών παιχνιδιών.
«Δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό το πρόβλημα που έχουμε σήμερα. Είναι ένα επιφαινόμενο ενός πολιτικού συστήματος, που είχε αιχμαλωτιστεί από ισχυρά συμφέροντα, τα οποία δυστυχώς εξασφάλιζαν με αδιαφάνεια τεράστια προνόμια και το πράσινο φως για εύκολη κερδοσκοπία, χωρίς εποπτεία», ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τους εργαζομένους ότι μπορεί να υπάρξει «έλεγχος» της καπιταλιστικής αγοράς.
Μετά τα ευχολόγια, βέβαια, ξεκαθάρισε ότι η έξοδος από την κρίση θα έρθει με την αύξηση των «δημόσιων επενδύσεων», και των «κοινοτικών επιδοτήσεων» που θα κατευθυνθούν για την «προσέλκυση» ιδιωτικών επενδύσεων, διαβεβαιώνοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της κερδοφορίας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου