Aποκαλυπτικά στοιχεία για την ασυλία που απολαμβάνουν εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και τους περιφερειάρχες και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι εταιρείες που ευθύνονται για τη ρύπανση του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο και άλλες τοξικές ουσίες, περιέχονται στην Εκθεση Ελέγχου που συνέταξε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης το Μάρτη του 2008 και είχε κρατηθεί ως «επτασφράγιστο μυστικό» μέχρι τώρα.
Στην Εκθεση αυτή καταγράφονται 17 εταιρείες που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της λεγόμενης βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων, χωρίς να έχουν νόμιμες άδειες, αλλά και χωρίς να έχει απαιτηθεί από τις υπεύθυνες υπηρεσίες ελέγχου και αδειοδότησης - και φυσικά από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους - να εφαρμοστεί η περιβαλλοντική νομοθεσία. Ουσιαστικά όλοι αυτοί λειτούργησαν ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί στο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα με την Εκθεση, λειτουργούν με μια ρύθμιση του υπουργείου Υγείας του ...1965, που επιτρέπει τη διάθεση των αποβλήτων τους είτε στα επιφανειακά νερά (δηλαδή στον Ασωπό), είτε στο υπέδαφος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και να τηρείται όλη η μεταγενέστερη περιβαλλοντική νομοθεσία. Αλλά και αυτή η διάταξη (Υ.Δ. Ε1β/221/65), όπως επισημαίνει η Εκθεση, «εφαρμόστηκε πλημμελώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας».
Οι αρμόδιοι έκαναν επίσης τα «στραβά μάτια», αφήνοντας ασύδοτους τους βιομηχάνους να ρυπαίνουν, χωρίς να εφαρμόζουν ούτε την υπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία. Να μην εφαρμόζουν, για παράδειγμα, τους περιβαλλοντικούς όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις 26857 του 1988 για την προστασία των υπόγειων νερών, 4859 του 2001 για τον έλεγχο της απόρριψης επικίνδυνων υγρών αποβλήτων σε επιφανειακά νερά, 13588 του 2006 για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, και άλλες.
Επίσης, στην Εκθεση επισημαίνεται «η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπηρεσιών», που «σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα ορισμένων επιχειρηματιών, είχαν ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας» και συνέτειναν «στην εμφάνιση ενός ιδιαίτερα ανησυχητικού προβλήματος ρύπανσης του περιβάλλοντος και, κατ' επέκταση, στη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία».
Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως, όπως τονίζεται στην Εκθεση, «εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις εξετασθείσες εταιρείες, αλλά και άλλες από αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Ασωπού - Οινοφύτων, καθόσον και αυτές έχουν αδειοδοτηθεί από τις ίδιες Αρχές, με την ίδια λογική». Επίσης προσθέτει ότι «δεδομένης της ατελούς ή και προβληματικής εφαρμογής της νομοθεσίας για τα επικίνδυνα απόβλητα, είναι πιθανό να έχουμε οδηγηθεί σε ανάλογες δυσμενείς καταστάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες δραστηριοποιούνται βιομηχανίες που παράγουν επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα».
Η Εκθεση προτείνει να διευκρινισθούν οι ασάφειες και οι επικαλύψεις της νομοθεσίας, να γίνουν πιο αυστηρές κάποιες διατάξεις και να εφαρμοστούν. Επίσης, ζητά να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων στις υποθέσεις της αδειοδότησης των επιχειρήσεων (συνολικά 11 άτομα).
Πάντως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι 2 σχεδόν χρόνια μετά τη σύνταξη της Εκθεσης αυτής, η ασύδοτη ρύπανση του Ασωπού εξακολουθεί να υπάρχει και οι κάτοικοι της περιοχής να πίνουν καρκινογόνο νερό...
Πηγή:Ριζοσπάστης
Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου