Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Τα συμπεράσματα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις τελευταίες εκλογές


Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνοντας σήμερα τα τελικά της συμπεράσματα για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και τη δράση του κόμματος, εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό για το λαϊκό κίνημα, ωστόσο υπογραμμίζει την αντοχή του ΚΚΕ, κάτι που όπως επισημαίνει θα φανεί και στο μέλλον αν τηρηθούν οι αποφάσεις του 18ου συνεδρίου.
Τα συμπεράσματα βασίζονται στις εκθέσεις των Επιτροπών Πόλεων και Περιοχών και των άλλων Οργανώσεων που καθοδηγούνται άμεσα από την ΚΕ, ενώ προηγήθηκαν συνεδριάσεις Οργάνων και γενικές συνελεύσεις των ΚΟΒ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της Κεντρικής Επιτροπής για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων . Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, το ΚΚΕ είχε απώλεια ψήφων της τάξης των 70.000 σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2007, ενώ επανέκτησε 80.000 ψήφους σε σύγκριση με το αντίστοιχο των πρόσφατων ευρωεκλογών. Ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του Κόμματος προέρχεται από ψηφοφόρους που ψήφισαν το ΚΚΕ για πρώτη φορά το 2007, σε συνθήκες που το ΠΑΣΟΚ ζούσε τη φθορά της ήττας. Η επιστροφή αυτών των ψηφοφόρων, κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως εκφράζει υποχώρηση στη λογική του μικρότερου κακού σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Αναδεικνύει επίσης τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να σταθεροποιούνται οι νέες δυνάμεις που προσεγγίζουν το Κόμμα, να δένονται μαζί του και με ιδεολογικοπολιτικούς δεσμούς, βεβαίως με δεσμούς συμμετοχής στην οργάνωση της ταξικής πάλης.
Η ΚΕ υπογραμμίζει ότι απαιτείται σταθερότητα στην προώθηση της στρατηγικής μας, αταλάντευτος ιδεολογικοπολιτικός αγώνας, αλλά και συνεχής προσπάθεια να συσπειρώνουμε νέες εργατικές, λαϊκές δυνάμεις, να τις σταθεροποιούμε δίπλα μας, όσο επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες και ο συσχετισμός δύναμης.
Τα συμπεράσματα της ΚΕ επαναλαμβάνουν την πρώτη εκτίμηση του κόμματος για τις εκλογές ότι το ΚΚΕ επέδειξε αντοχή και παρέμεινε στην τρίτη θέση και προσθέτει:
«Η αντοχή του ΚΚΕ δοκιμάζεται και θα δοκιμάζεται απέναντι στη σκληρή ιδεολογικοπολιτική πίεση, στη συνθετότητα του αγώνα, στην πολυπλοκότητα των εξελίξεων στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο αντίπαλος γίνεται όλο και πιο έξαλλος απέναντι στο Κόμμα, ακριβώς γιατί διαπιστώνει την αντοχή του στην πολύπλευρη πίεση, η όλη εκστρατεία που οργανώνει, στοχεύει ακριβώς στη μείωση της ανθεκτικότητάς μας. Διαθέτουμε αντοχή και πρέπει να την κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή, με όπλο τη σωστή στρατηγική μας, την κατάκτηση μεγαλύτερης ετοιμότητας, ώστε και αύριο και στην πορεία να είμαστε πιο αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή.
H αντοχή του ΚΚΕ περικλείει σημαντική δυναμική που θα φανεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, στο βαθμό που υλοποιούνται οι κατευθύνσεις του 18ου Συνεδρίου, στο βαθμό που η ιδεολογικοπολιτική, μαζική του δράση και η οργανωτική του πολιτική αντιστοιχηθούν με τη δοκιμασμένη στρατηγική του, πράγμα που δεν έχει επιτευχθεί σε αρκετό βαθμό έως σήμερα».
Η Κεντρική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το άθροισμα των ψήφων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε συνδυασμό με τη μειωμένη εκλογική δύναμη που καταγράφηκε στο ΚΚΕ σε σύγκριση με εκείνη που καταγράφηκε στις εθνικές εκλογές του 2007 οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι θετικό για το λαϊκό κίνημα. Επαναλαμβάνει όμως μια ακόμη αρχική εκτίμηση ότι «η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ είναι αναντίστοιχη σε σύγκριση με την απήχηση των θέσεων και της δράσης του στα εργατικά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, με τις ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων».
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, η Κεντρική Επιτροπή ανακοινώνει ότι έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα δράσης με συνδυασμένα ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά μέτρα, που αξιοποιούν τα συμπεράσματα, τα θετικά στοιχεία, αλλά και τις αδυναμίες και ελλείψεις που ανέδειξε η πρόσφατη εκλογική μάχη όπως και η μάχη των ευρωεκλογών. Ήδη στις ΚΟ γίνεται ανάλογος εξειδικευμένος προγραμματισμός. Η ΚΕ διαβεβαιώνει ότι διαθέτει ολοκληρωμένο πλαίσιο στόχων και αιτημάτων δράσης επεξεργασμένο από τη σκοπιά της πάλης για τη συσπείρωση των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τις κατάλληλες προσαρμογές στις συνθήκες της κρίσης και στη διαχειριστική λογική του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης η ΚΕ τονίζει ότι συνεχίζει τη μελέτη «της σοσιαλιστικής οικοδόμησης που αποφάσισε το 18ο Συνέδριο, με προτεραιότητα το ζήτημα του εποικοδομήματος στο σοσιαλισμό. Το Κόμμα, στη συνέχεια, θα συζητήσει έως το επίπεδο των ΚΟΒ το δεύτερο τόμο του δοκιμίου με τα συμπεράσματα από την ιστορική περίοδο 1949 - 1974. Διαψεύδονται πανηγυρικά όλοι εκείνοι, που χρόνια διαδίδουν ότι το ΚΚΕ τηρεί το νόμο της σιωπής όσον αφορά ζητήματα του παρελθόντος που σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία».
Η μετεκλογική περίοδος
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕ η μετεκλογική περίοδος από τις πρώτες κιόλας μέρες φέρνει πολλές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι το αστικό πολιτικό σύστημα, η εναλλαγή στη διακυβέρνηση δύο αστικών κομμάτων οδηγεί σε αδιέξοδο. Ηδη, εκτιμά η ΚΕ, «υπάρχουν εμφανή δείγματα μιας διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν είναι διατεθειμένοι ένα μεγάλο μέρος του λαού και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να δώσουν μακρόχρονη πίστωση χρόνου. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εμφανίσει την ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής και κυρίως να κρύψει το χαρακτήρα της κρίσης φορτώνοντας όλα τα προβλήματα στην κυβέρνηση της ΝΔ, και ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια δήθεν σωτήρια μέτρα, την ίδια στρατηγική μέχρι λεπτομέρειας», ενώ επισημαίνει ότι «το ΚΚΕ σήμερα είναι περισσότερο έτοιμο από ποτέ να απαντήσει στον αντικομουνισμό αξιοποιώντας και την ιστορική πείρα, αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα».
Για τη ΝΔ το ΚΚΕ εκτιμά ότι επιχείρησε να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε η μεγάλη της εκλογική ήττα με την ανάδειξη νέου αρχηγού, ακολουθώντας μάλιστα την άμεση εκλογή προέδρου που λανσάρισε το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, προσθέτει, τόσο η διαδικασία που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο λαϊκής παραπλάνησης, γιατί πίσω από τα μεγάλα λόγια περί λαϊκής συμμετοχής και «συμμετοχικής δημοκρατίας», γίνεται φανερή η τάση να ενισχυθούν τα αρχηγικά χαρακτηριστικά των αστικών κομμάτων με άλλοθι τη λαϊκή προτίμηση. Επίσης, σημειώνει ότι η ΝΔ βιώνει πραγματικό πρόβλημα ανάλογο με το πρόβλημα που είχε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση μετά την πρώτη του εκλογική ήττα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ότι: «ανάλογα προβλήματα έχουν ανακύψει ακόμα πιο έντονα στο χώρο του οπορτουνισμού. Η διαμάχη ανάμεσα στις τάσεις και τις πολιτικές ομάδες εντός ΣΥΡΙΖΑ και εντός ΣΥΝ έχει οξυνθεί, με επίκεντρο την άμεση ή έμμεση συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, τη στάση απέναντι στο ΚΚΕ, προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα στο εκλογικό πεδίο και όχι μόνο. Το ερώτημα «σε σύμπλευση με τη σοσιαλδημοκρατία άρα ανάχωμα συνολικά απέναντι σε κάθε πνεύμα αφύπνισης και ριζοσπαστισμού ή ανάχωμα απέναντι στο ΚΚΕ» πλανάται ανοικτά ή συγκαλυμμένα στις αντιπαραθέσεις των διάφορων τάσεων και μερίδων».
Τέλος για τον ΛΑ.ΟΣ αναφέρει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες του ΛΑ.Ο.Σ. να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο της εκλογικής πίτας, να αναγορευτεί σε τρίτη και ρυθμιστική πολιτική δύναμη ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι εξελίξεις στη ΝΔ προκαλούν φόβο σε μια μερίδα στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ. ότι θα επέλθει αποδυνάμωση μερική ή και γενικότερη απορρόφηση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μετεκλογικά, ο ΛΑ.Ο.Σ. απέβαλε την φιλολαϊκή μάσκα που είχε φιλοτεχνήσει τα προηγούμενα χρόνια υιοθετώντας ανοικτά θέσεις υπέρ του κεφαλαίου, αρνούμενο ακόμα και την εφάπαξ φορολόγηση με ψίχουλα, και ακόμα πιο ανοικτά υιοθετεί τα σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.







ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: