Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ: Η Κλίντον πιέζει για τις βάσεις...


Πιέσεις στο Τόκιο για την εφαρμογή της στρατιωτικής συμφωνίας του 2006, που προέβλεπε μετεγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Οκινάουα, άσκησε χτες μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια συνάντησής της στη Χαβάη με τον Ιάπωνα ομόλογό της Κατσούγια Οκάντα.

Συνάντηση Χίλλαρυ Κλίντον-Κατσούγια Οκάντα
Ο Ιάπωνας υπουργός απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά επί του συγκεκριμένου ζητήματος τριβής των ιαπωνο-αμερικανικών σχέσεων, λέγοντας αργότερα σε δημοσιογράφους πως το Τόκιο «παραμένει αφοσιωμένο» στο «ευρύτερο περιεχόμενο» της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας του 2006 και πως το ζήτημα μετεγκατάστασης της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Φουντένμα «θα έχει λυθεί έως το Μάη».
Αργότερα σε ομιλία της στο Φόρουμ ΗΠΑ - Ασίας - Ειρηνικού στη Χαβάη εξέφρασε την προθυμία της κυβέρνησης Ομπάμα να συμμετάσχει «ενεργότερα» σε περιφερειακούς οργανισμούς όπως ο APEC (Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού).
Η Κλίντον ξεκίνησε έτσι εννιαήμερη περιοδεία στο Νότιο Ειρηνικό καθώς μεταβαίνει σε Παπούα, Νέα Γουινέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, προωθώντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (Ιράκ, Αφγανιστάν, Μ. Ανατολή), στη σκακιέρα της γεωπολιτικής, των αγωγών ενέργειας και της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο με το μάτι στην ανερχόμενη ισχύ της Κίνας.


Πηγή:Κυριακάτικος Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: