Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Τριετία άγριας λιτότητας


Τα (πολύ) κακά μαντάτα για τους μισθωτούς—κατ αρχήν του δημόσιου τομέα—διατυπώνονται πια με σαφήνεια , μετά την άφιξη στην Αθήνα των ειδικών της ΕΕ οι οποίοι στην ουσία υπαγορεύουν στην κυβέρνηση τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του χρέους της χώρας.Σύμφωνα , λοιπόν με τις οδηγίες- διαταγές των Ευρωπαίων εταίρων η κυβέρνηση πρέπει:
Να περιορίσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη τριετία
Να προχωρήσει σε μείωση μισθών στο δημόσιο που αντιστοιχούν στο 7%. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του 14ου μισθού.Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμαΑύξηση του ΦΠΑ Σύμφωνα  με τις ενδείξεις η κυβέρνηση δεν διαθέτει περιθώρια αντίστασης στις προτάσεις των Εταίρων και θα αναζητήσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση προκειμένου να υιοθετήσει  και να επιβάλει τα μέτρα.
Αυτό επισήμως θα γίνει  με την προφορική- κατ αρχήν  περιγραφή του προγράμματος σταθερότητας από τον υπουργό οικονομικών στι 18 και 19 του μηνός στο Eurogroup και το Ecofin. Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα κατατεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.  Εκεί θα διαφανεί τελικά και ο βαθμός συναίνεσης που θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άγρια φοροεπιδρομή και πολιτική λιτότητας που θα ακολουθήσει για τα επόμενα τρία, τουλάχιστον, χρόνια.


Πηγή:www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: