Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:Nαι σε μια νέα μεταναστευτική πολιτική

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι το σχέδιο νόμου για κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή παρακολούθησαν ελληνικό σχολείο, καθώς και για δικαίωμα συμμετοχής στις τοπικές εκλογές σε μετανάστες με νόμιμη διαμονή, κινείται σε θετική κατεύθυνση αποτελώντας θαρραλέο πρώτο βήμα για την ενσωμάτωση των πολιτών αυτών στην ελληνική κοινωνία. 




Τα αυτονόητα αυτά βήματα έρχονται με καθυστέρηση πολλών χρόνων, καθώς οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν στην πράξη ήδη πολίτες της χώρας μας και θα πρέπει να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να μετέχουν ισότιμα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. 


Επιμέρους πάντως ρυθμίσεις, όπως ο απαραίτητος χρόνος διαμονής στη χώρα για το δικαίωμα πολιτογράφησης, η εξαίρεση των πολιτών άλλων χωρών της Ε.Ε. από την υποχρέωση ελάχιστου χρόνου παραμονής, αλλά και η απαίτηση από τον ενδιαφερόμενο «να αποδεικνύει τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας», χρειάζονται  περισσότερο διάλογο. Σημαντικό είναι εδώ να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες, εγγυήσεις αντικειμενικότητας στις αποφάσεις για την ιθαγένεια, καθώς και δυνατότητα των δικαστηρίων να ελέγχουν την αιτιολόγηση των αποφάσεων. Αδικήματα σχετικά με τη νομιμότητα εισόδου στη χώρα, είναι λογικό να μην αποτελούν εμπόδιο στην πολιτογράφηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: