Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Oλοκληρώνουν το έργο συγκάλυψης για Siemens - Βατοπέδι

Στη συγκυρία του ρευστού πολιτικού σκηνικού τα αστικά επιτελεία απεργάζονται ποικίλα σενάρια ενσωμάτωσης της γενικευμένης εργατολαϊκής δυσαρέσκειας σε ανώδυνα κανάλια για το σύστημα. Στα πλαίσια αυτά επανεκδόθηκε γι' άλλη μια φορά το χιλιοπαιγμένο σίριαλ της κάθαρσης με βασικούς πρωταγωνιστές τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα. ΠΑΣOΚ και ΝΔ χρησιμοποίησαν τα όσα αφήνουν να διαρρέουν για να κερδίσουν πόντους στον καμβά της μεταξύ τους συμμαχίας. Παράλληλα αξιοποίησαν τις όποιες αποκαλύψεις και για το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών. Έτσι η υπόθεση της Siemens χρησιμοποιήθηκε απ' τις ηγεσίες των ΠΑΣOΚ - ΝΔ για την αμοιβαία απαλλαγή τους απ' τα «βαρίδια του παρελθόντος».

Την ίδια στιγμή, με πάγιο δικομματικό διακύβευμα τη συγκάλυψη, η εξεταστική της Siemens αποφάσισε να μην κληθούν να καταθέσουν οι πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σημίτης. O τελευταίος μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο παρακοιμώμενός του «στρατηγός» Τσουκάτος έχει ομολογήσει ότι πήρε λεφτά που διατέθηκαν στα ταμεία του ΠΑΣOΚ. Ενώ κι ο σημιτικός υπουργός Μαντέλης έχει επίσης πιαστεί στα πράσα.
Απ' την άλλη πλευρά, ύστερα απ' την... «εποικοδομητική» εξέταση Κόκκαλη, σε φιάσκο οδηγείται και το πολυαναμενόμενο ταξίδι των μελών της εξεταστικής στη Γερμανία. Η γερμανική πολυεθνική έχοντας «διευθετήσει τους λογαριασμούς» της με τους βασικούς ανταγωνιστές που αποκάλυψαν επιλεκτικά κάποιες παρονυχίδες της υπόθεσης, έχει ήδη διευκρινίσει πως δεν προκύπτουν άλλα στοιχεία για την Ελλάδα. Τα δημαγωγικά φληναφήματα Παπανδρέου - Σαμαρά «να ματώσουμε, για να έρθουν όλα στο φως», όπως και οι κορώνες Βαλυράκη περί των 2 δισ. ευρώ που χρωστά η Siemens, ξεσκεπάστηκαν κι απ' την «άνωθεν κατευθυνόμενη αδράνεια» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ν' ασκήσει αγωγή κατά της Siemens.

Ίδια γεύση και στην προανακριτική του Βατοπεδίου, απ' την οποία η ΝΔ αποχώρησε καθώς «δεν είδε σκάνδαλο», θέση στην οποία προχώρησε τελικά και ο γνωστός για τις κωλοτούμπες του Καρατζαφέρης.

Το ΠΑΣOΚ έχοντας αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες για το Βατοπέδι κι έχοντας απαλλάξει προκαταβολικά τους δικούς του, στοχοποιεί για το θεαθήναι -αφήνοντας τον Καραμανλή απ' έξω- τους Μπασιάκο, Δούκα, Ρουσόπουλο, Κοντό και Βουλγαράκη, και επισπεύδει την έκδοση ανάλογου πορίσματος ώστε να δημιουργηθούν προεκλογικές εντυπώσεις τις επόμενες βδομάδες. Και, βέβαια, στην προανακριτική του Βατοπεδίου αναμένονται πέντε διαφορετικά πορίσματα.

Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό, ο Κ. Καραμανλής, για λόγους «προσήκοντα σεβασμού προς τον κορυφαίο θεσμό που υπηρέτησε», κατέθεσε στην εξεταστική -κατόπιν απόφασης της πράσινης πλειοψηφίας- με... γραπτό υπόμνημα!

Εξάλλου η ΝΔ αποχώρησε και απ' την επιτροπή για τα δομημένα ομόλογα, μ' αφορμή την άρνηση του ΠΑΣOΚ να εξεταστεί και η υπόθεση του ομολόγου της Goldman Sachs του 2001, αφήνοντας τους Αλογοσκούφη - Δούκα ν' αλληλοκαρφώνονται. Τα παραπάνω προδικάζουν βέβαια και το αποτέλεσμα της προαναγγελθείσας εξεταστικής για την οικονομία, με το Σαμαρά να ζητά διερεύνηση απ' το 1981, επικαλούμενος και τις σχετικές δηλώσεις Γιουνκέρ. Απ' την άλλη πλευρά ο Παπανδρέου έσπευσε να καλύψει το Σημίτη «που έβαλε τη χώρα στο ευρώ», ξιφουλκώντας κατά της ΝΔ εξαιτίας της οποίας «η χώρα κινδύνευσε να βγει απ' την ευρωζώνη»... Σε κάθε περίπτωση οι περιβόητες εξεταστικές-πλυντήρια, επιβεβαιώνουν πλήρως τη λαϊκή ρήση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».
 
Πηγή: Λαϊκός Δρόμος










Δεν υπάρχουν σχόλια: