Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με λειψή σίτιση και σοβαρά προβλήματα καθαριότητας, εξακολουθούν να κρατούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Αυτά διαπίστωσε, για άλλη μια φορά, κατά τη διάρκεια επίσκεψης - παράστασης διαμαρτυρίας, κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, και τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος ζήτησε να κλείσουν αυτά τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στην Αμυγδαλέζα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με αφορμή τους δύο θανάτους μεταναστών που κρατούνταν εκεί, μέσα σε μία βδομάδα.
Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ έχει επισκεφτεί επανειλημμένως το χώρο αυτό στο πλαίσιο της απαίτησής του να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να συγκροτηθούν ανθρώπινα, ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, όπου θα παρέχεται μιαν άμεση, πρώτη αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων, όπως και των όποιων προβλημάτων υγείας αντιμετωπίζουν.
Κατά τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τη διοίκηση του στρατοπέδου επιβεβαιώθηκαν, για άλλη μια φορά, οι τεράστιες ελλείψεις. Στο κέντρο κράτησης δεν υπάρχει γιατρός, ενώ ελλείψεις υπάρχουν συνολικότερα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη σίτιση, την καθαριότητα. Σοβαρά είναι τα προβλήματα διαβίωσης στα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία επιβαρύνονται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, με σοβαρές επιπτώσεις και κινδύνους, τόσο για τους κρατούμενους μετανάστες, όσο και για το προσωπικό που εργάζεται στο χώρο. Να σημειωθεί ότι τα ίδια ακριβώς προβλήματα είχαν διαπιστωθεί και στην προηγούμενη ανάλογη επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ περιόδευσε, επίσης, στους χώρους κράτησης, όπου και συνομίλησε με μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Συρία. Στην πτέρυγα ανηλίκων, διαπιστώθηκαν τα επιπλέον προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι που κρατούνται σε αυτήν, όπως ότι έχει διακοπεί η λειτουργία του σχολείου για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Το ΚΚΕ σταθερά έχει καταδικάσει τα σύγχρονα κολαστήρια σαν την Αμυγδαλέζα. Ηρθαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την απαράδεκτη κατάσταση με τους νέους νεκρούς που είχαμε εδώ. Ταυτόχρονα το Κόμμα μας σταθερά όλο το προηγούμενο διάστημα καταδίκαζε όλα τα αντιμεταναστευτικά προγράμματα της ΕΕ, την Frontex, το νέο πρόγραμμα «Τρίτων», το «Δουβλίνο 2» και «3» που είναι στην ουσία συνθήκες που καταδικάζουν σε μαζικό πνιγμό μετανάστες στη Μεσόγειο και καταδικάζουν να ζουν πίσω από κάγκελα μετανάστες, οι οποίοι περισσεύουν από τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους ή πρόσφυγες που αναγκάζονται να ξεριζωθούν ακριβώς γιατί βρέθηκαν σε συνθήκες πολέμου, φτώχειας, εκμετάλλευσης και, επίσης, παρεμβάσεων από τους ιμπεριαλιστές, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλα αυτά τα χρόνια και άλλαξαν χώρα με την ελπίδα να ζήσουν καλύτερα.
«Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες κάναμε μια συνάντηση με τη διοίκηση. Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα συνθηκών διαβίωσης, ουσιαστικής ανακούφισης αυτών των ανθρώπων και αυτό που απαιτούμε και από την ΕΕ και από την κυβέρνηση είναι να κλείσουν εδώ και τώρα χωρίς κωλυσιεργίες αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια και βεβαίως ανοίγουμε ένα ζήτημα, ότι όσο ισχύουν οι συνθήκες της ΕΕ, όσο ισχύουν όλα αυτά τα αντιμεταναστευτικά προγράμματα, θα αντιμετωπίζονται οι μετανάστες, οι πρόσφυγες σαν εγκληματίες επειδή δεν έχουν χαρτιά, θα αντιμετωπίζονται σαν σύγχρονοι σκλάβοι.
Και ακριβώς το ζήτημα δεν είναι να αλλάξει η μορφή, η ταμπέλα, να αποκτήσουν μια εύηχη επωνυμία τα κέντρα κράτησης, αλλά επί της ουσίας να αρθούν όλες αυτές οι συνθήκες που ορίζουν ότι ο μετανάστης είναι περιορισμένος με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Χρειάζεται σήμερα να ενισχυθεί η πάλη Ελλήνων και μεταναστών και προσφύγων, ακριβώς να κλείσουν αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να υπάρχει ουσιαστική ανακούφιση, ανοιχτά κέντρα υποδοχής αυτών των ανθρώπων, για να μπορούν να δουν την υγεία τους, τα χαρτιά τους, όλες τις αιτήσεις τους και να κατευθυνθούν σε χώρες που θα μπορούσαν να τους φιλοξενήσουν, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς δε θέλουν κιόλας να μείνουν στην Ελλάδα.
Το κύριο είναι το επόμενο διάστημα να οργανωθεί η πάλη ακριβώς ενάντια στην ΕΕ, στις συνθήκες της, να υπάρξει σύγκρουση με αυτές. Και θα παρακολουθούμε με αυστηρό κριτήριο τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης, με το κριτήριο των αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων, που το ΚΚΕ σταθερά βρίσκεται στο πλευρό τους».

Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: