Περίπου δέκα εκατομμύρια Ρώσοι δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δήλωσε χτες ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, Γκενάντι Ονιχτσένκο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ «Καθαρό Νερό 2010», που πραγματοποιείται στη Μόσχα. Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με το «Ρία Νόβοστι», ότι «ένα άτομο στα δεκατέσσερα» υποφέρει και ότι «ο εφοδιασμός σε νερό δεν καλύπτει τις υγειονομικές νόρμες». Εκθεση του Απρίλη του 2009 από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης αποκάλυπτε πως «ένας κάτοικος στους δύο στη Ρωσία είναι υποχρεωμένος να πίνει νερό όχι ικανοποιητικής ποιότητας...». Το ίδιο κείμενο ανέφερε πως «οι βασικές αιτίες» της κακής ποιότητας του νερού είναι «η φθορά των σωλήνων παροχής του νερού στα σπίτια καθώς και το απαρχαιωμένο δίκτυο γενικώς».
Associated Press
Τα δικαιώματα που στο σοσιαλισμό ήταν αυτονόητα, στον καπιταλισμό είναι ζητούμενο για όλο και περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν έχουν «ξεβραστεί» όπως οι άστεγοι της φωτογραφίας.
Eίναι και αυτό άλλη μια συνέπεια των 20 χρόνων από την ανατροπή του σοσιαλισμού, που οδήγησε, στον 21ο αιώνα των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων, στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα το στοιχειώδες δικαίωμα του λαού σε ασφαλές πόσιμο νερό να αμφισβητείται.
Στο συγκεκριμένο Φόρουμ παίρνουν μέρος περίπου 1.000 άνθρωποι από τη Ρωσία και άλλες 40 χώρες, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την ΟΥΝΕΣΚΟ αλλά και επιχειρηματίες από τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Λετονία, τη Σιγκαπούρη, τη Γαλλία και την Ιαπωνία. Στόχος τους, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, είναι να ...βοηθηθούν οι ρωσικές και ξένες εταιρείες στην ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στον τομέα των υδάτων και του καθαρισμού του νερού (δηλαδή, νέο πεδίο δόξης λαμπρό για το κεφάλαιο). Μάλιστα, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα δαπανήσει 9 δισεκατομμύρια ρούβλια (πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια) για το ομοσπονδιακό πρόγραμμα «Καθαρό Νερό» έως το 2013.
Τέλος, η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε χτες ένα πενταετές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, προϋπολογισμού 42 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις είναι η εταιρεία πετρελαίου «Rosneft», η ημικρατική τράπεζα «Sberbank», η κρατική τράπεζα VTB, αλλά και «άλλες στρατηγικού χαρακτήρα οικονομικές μονάδες», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιγκόρ Τσουβάλοφ, καθώς «το πρόγραμμα αυτό αφορά 900 επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων της οικονομίας».
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου