Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Φ. Κουβέλης: Αναδεικνύουμε τον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών. Στη συγκέντρωση της υποψήφιας περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Ασημίνας Ξηροτύρη, με το συνδυασμό "Δημοκρατία - Οικολογία - Συμμετοχή"


Για το "Fast track"

Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο η ανάγκη για επενδύσεις να οδηγήσει σε "επιταχύνσεις" που ανοίγουν τον δρόμο σε πολιτικά ανεξέλεγκτες αποφάσεις. Αποφάσεις που παρακάμπτουν τον έλεγχο της Βουλής και της δικαιοσύνης και διαμορφώνουν συνθήκες αδιαφάνειας στην αντιμετώπιση, τη διαχείριση και προστασία του δημόσιου αγαθού, του συμφέροντος και του περιβάλλοντος της χώρας. Το νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις οφείλει να είναι σαφές, συγκεκριμένο και με υπαρκτό τον πολιτικό, κοινωνικό και δικαστικό έλεγχο των κυβερνητικών επιλογών. Κι΄ αυτό δεν συνιστά επιβράνδυση. Η Κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή.

Για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση

H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αναδεικνύει τον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών. Ο κεντρικός της στόχος είναι η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση και η επικράτηση των δυνάμεων που σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου θέτουμε ως γενικό στόχο την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων που θα διαχειριστούν με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο τις τοπικές υποθέσεις και τα οικονομικά - και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στις συνθήκες της δημοσιονομικής κρίσης. Δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια και θα αγωνίζονται για τη βελτίωση της ζωής των πολλών, στηρίζοντας πρωταρχικά τους αδύνατους, για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Διαφορετικά, ο μόνος τρόπος, που εμείς αποκρούουμε, είναι να σημάνουμε πλήρη υποταγή στο Μνημόνιο και μοιρολατρική πολιτική ακινησία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με μόνη συνοδεία τις απέλπιδες φωνές κατά του Δ.Ν.Τ.

Οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις μας είναι παρούσες σε όλη τη χώρα. Στους δήμους έχουμε αυτόνομες καθόδους, αλλά και συνεργασίες, με προγράμματα και φερέγγυα πρόσωπα, με δυνάμεις των Οικολόγων-Πράσινων, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, με δεδομένο τον έντονο πολιτικό χαρακτήρα τους, έχουμε αυτόνομη κάθοδο, με επικεφαλής στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Για την οικονομική κρίση

Η δική μας πρόταση είναι η δίκαιη κατανομή βαρών, η αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής διοίκησης, 
το νέο αναπτυξιακό πρότυπο με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, 
η διεύρυνση των εσόδων από δραστηριότητες και από φυσικά πρόσωπα που διαφεύγουν, η ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων, η κινητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και η άμβλυνση των ανισοτήτων.

Προτεραιότητα αποτελεί η δραστική μείωση του πληθωρισμού που καλπάζει, καθώς η επιβάρυνση των έμμεσων φόρων πέρασε ολόκληρη στην κατανάλωση, αυξάνοντας κι άλλο τα κέρδη της παραοικονομίας και πλήττοντας την κοινωνία.

Η κάλυψη της δραματικής υστέρησης των δημοσίων εσόδων και η περαιτέρω αύξησή τους δεν πρέπει να γίνεται με τη λογική της πεπατημένης, αυτή δηλαδή της μεγαλύτερης περικοπής των δαπανών με την απειλή για το 2011 και νέων μειώσεων μισθών, καθώς και με την επιβολή νέων έμμεσων φόρων και της αύξησης του ΦΠΑ.

Για την ανεργία

Κάθε ανακοίνωση για το ύψος της ανεργίας στη χώρα μας είναι εφιαλτικότερη της προηγούμενης. Η παρατεταμένη ύφεση του 2009 και 2010, η ραγδαία πτώση της παραγωγής, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η συνεχής μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων οδηγούν σε δραματικές καταστάσεις την ελληνική κοινωνία, αφού πίσω από τους αριθμούς είναι άνθρωποι.

Σήμερα η κυβέρνηση οφείλει, αντί της οποιασδήποτε προσπάθειας επικοινωνιακής κάλυψης του κορυφαίου προβλήματος της κοινωνίας μας να προωθήσει άμεσα τα 11 εγκεκριμένα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ, που αφορούν 108.000 θέσεις εργασίας, και το ειδικό αποθεματικό των 220 εκ. ευρώ , που διαθέτει το Υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

και να διασφαλίσει τάχιστα την καταβολή των εισπραττομένων από το ΙΚΑ από εργοδότες και εργαζόμενους για λογαριασμό του ΟΑΕΔ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: