Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Παραπληροφόρηση της CIA...Kάνουν με το Ιράν ότι έκαναν με το...Ιράκ !Κωμικές διαστάσεις λαμβάνει η ιστορία της απαγωγής (;) του Ιρανού φυσικού

Κωμικές διαστάσεις λαμβάνει η ιστορία με τον Ιρανό φυσικό Σαχράμ Αμιρί που φέρεται ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής από Αμερικανούς πράκτορες προκειμένου να αποκαλύψει μυστικά σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο Αμιρί, που επέστρεψε σήμερα στο Ιράν, ισχυρίστηκε ότι δεν ασχολείται καν με την πυρηνική έρευνα και ότι βασανιζόταν επί μήνες από Αμερικανούς και Ισραηλινούς πράκτορες, ενώ από τις ΗΠΑ διαρρέουν πληροφορίες για την… παχυλή αμοιβή που φέρεται να πήρε για να αποκαλύψει στη CIAτις πολυπόθητες πληροφορίες για τα πυρηνικά της Τεχεράνης…

Ο Ιρανός επιστήμονας που (ενδεχομένως να) εργαζόταν στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του εξαφανίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο όταν βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία, για να… εμφανιστεί ξανά πριν από λίγες μέρες στην πρεσβεία του Πακιστάν στις ΗΠΑ (το Ιράν και οι ΗΠΑ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους). Από την πρώτη στιγμή η Τεχεράνη είχε κάνει λόγο για απαγωγή του από πράκτορες της CIA –κάτι που ισχυρίστηκε και ο ίδιος–, ενώ από την πλευρά της η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι ο Αμιρί αυτομόλησε στις ΗΠΑ για να αποκαλύψει, έναντι χρηματικής αμοιβής, πληροφορίες για το εν λόγω πρόβλημα και εντέλει αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα του επειδή φοβόταν αντίποινα του καθεστώτος στην οικογένειά του.
Ο Αμιρί, που ισχυρίζεται ότι κατάφερε… να ξεφύγει από τους Αμερικανούς, έφτασε σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη, όπου έγινε δεκτός με τιμές… ήρωα από τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Χασάν Γκασγκαβί, καθώς και από τη σύζυγό του, το γιο και τους γονείς του. Στις δηλώσεις του ο επιστήμονας τόνισε ότι δεν έχει «καμία σχέση» με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, ενώ επισήμανε και ότι έχει πέσει θύμα βασανισμών. «Υποβλήθηκα σε σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια από Αμερικανούς όσο και Ισραηλινούς ανακριτές επί δύο μήνες, οι οποίοι με ανάγκασαν να δηλώσω ότι είχα πάει στις ΗΠΑ εθελοντικά για να αποκαλύψω απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα στρατιωτικά πυρηνικά προγράμματα του Ιράν. Με απείλησαν ότι εάν δεν εκτελούσα τις διαταγές τους, θα με μετέφεραν στο Ισραήλ», υπογράμμισε ο Αμιρί.
Ο Αμιρί φέρεται να δήλωσε ακόμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο αργότερα (έχοντας δίπλα του τον μικρό του γιο) ότι δεν εργαζόταν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Δεν έχω καμιά σχέση με το Νατάνζ και το Φορντό (δύο εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου). Επρόκειτο για ένα παιγνίδι της Αμερικάνικης κυβέρνησης προκειμένου να ασκήσει πίεση στο Ιράν», τόνισε και ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την έρευνα στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας. Είμαι ένας απλός ερευνητής σε ένα πανεπιστήμιο ανοικτό προς όλους και δεν υπάρχει κανένα μυστικό», ολοκλήρωσε.
Πέντε εκατομμύρια δολάρια
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσινγκτον Ποστ» που επικαλείται δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων κάνει λόγο για ότι ο Αμιρί πληρώθηκε με τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να παρέχει στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι αξιωματούχοι, που εκτιμούν πως ο επιστήμονας εγκατέλειψε τις ΗΠΑ φοβούμενος για την οικογένειά του στο Ιράν, αναφέρουν ακόμα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ότι ο Αμιρί δεν είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε, αλλά πιθανώς να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά μιας και διέκοψε την «συνεργασία του με την CIA. Έφυγε, αλλά τα χρήματα έμειναν. Εμείς έχουμε τις πληροφορίες και το Ιράν έχει αυτόν».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως οι ΗΠΑ απέκτησαν «χρήσιμες πληροφορίες» από τον Αμιρί, και ένας άλλος επισήμανε πως τα χρήματα που πήρε ο Αμιρι «αντικατοπτρίζουν την αξία των πληροφοριών που έδωσε».

Πηγή:www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: