Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Πιο κοντά στον Κύριο ! Οι ραδιοπομποί του Βατικανού «αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου»

Οι απαρχαιωμένοι πομποί που χρησιμοποιεί ο ραδιοσταθμός του Βατικανού δημιουργούν «σημαντικό κίνδυνο» εμφάνισης καρκίνου για όσους ζουν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων και ιδιαίτερα για τα παιδιά, προειδοποιεί επιστημονική έκθεση που συντάχθηκε με δικαστική εντολή.

H έρευνα δείχνει «σημαντική και σταθερή» συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση στην ακτινοβολία και τον κίνδυνο λευχαιμίας και λεμφώματος στα παιδιά, γράφει την Πέμπτη η εφημερίδα La Stampa.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης για αυξημένο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των κατοίκων που διαμένουν σε ακτίνα 9 χλμ από έναν γιγάντιο πομπό που βρίσκεται 20 χλμ από το κέντρο της Ρώμης. 
Οι υπεύθυνοι του Vatican Radio δήλωσαν δύσπιστοι για τα ευρήματα της έρευνας και διαβεβαίωσαν ότι οι πομποί πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας. Σκοπεύουν επίσης να παρουσιάσουν δικά του στοιχεία που αθωώνουν τις κεραίες.

Οι συνολικά 60 πομποί του Vatican Radio τοποθετήθηκαν πριν από δεκαετίες σε χωριά και πόλεις έξω από τη Ρώμη και εκπέμπουν στην περιοχή των μεσαίων και βραχέων ραδιοκυμάτων.

Τη νέα μελέτη ζήτησε το 2005 δικαστήριο της Ρώμης έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής Τσεζάνο για συνολικά 19 θανάτους παιδιών από λευχαιμία το διάστημα 1980-2003. 

Έρευνα που δημοσίευσε το 2001 το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιταλίας έδειχνε ότι τα μαγνητικά πεδία στην εν λόγω περιοχή έχουν ένταση εξαπλάσια από το όριο ασφάλειας.

Στο δημοσίευμα της La Stampa δεν διευκρινίζεται αν τα αποτελέσματα της νέας έρευνας έχουν υποβληθεί για δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: