Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΗΠΑ: TΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΓΙΝΕ...ΕΦΙΑΛΤΗΣ- Αυξάνονται οι άνεργοι, κόβονται τα επιδόματα

Νέα αύξηση του αριθμού των ανέργων, απρόσμενη κατά τους αναλυτές , καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποδεικνύοντας ότι οι απολύσεις συνεχίζονται με σχετικά υψηλό ρυθμό, παρά την «ανάπτυξη» που φέρεται ότι καταγράφει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Συγκεκριμένα αύξηση κατά 12.000 σημείωσε ο αριθμός των νέων ανέργων που αιτήθηκαν επιδόματος ανεργίας την περασμένη βδομάδα, ανεβάζοντας το σύνολο στις 472.000, έναντι εκτιμήσεων για 450.000. Η εξέλιξη αυτή υποδεικνύει ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να περικόπτουν το εργατικό προσωπικό τους για να ενισχύσουν ή να διατηρήσουν τα κέρδη τους και η τάση αυτή δεν είναι αναστρέψιμη κατά τους αναλυτές. Δε θα μπορούσε, εξάλλου, να γίνει και διαφορετικά εντός του καπιταλιστικού συστήματος. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε χτεσινές του δηλώσεις ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχθηκε το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν και θετικές εξελίξεις όσον αφορά την αγορά εργασίας με τη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας σε οδικά έργα με ομοσπονδιακά κονδύλια.
Η ανεργία μπορεί να καλπάζει, αλλά 12 Δημοκρατικοί βουλευτές ένωσαν τις δυνάμεις με τους Ρεπουμπλικανούς και μπλόκαραν το νομοσχέδιο στη Γερουσία που θα έδινε παράταση της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας για σχεδόν ένα εκατομμύριο μακροχρόνια άνεργους - πάνω από δύο χρόνια - μέχρι τις 30 Νοέμβρη. Συνεπώς, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου όταν έληξε και η τελευταία παράταση είχαν κοπεί τα επιδόματα για 903.000 ανέργους, στις 26 Ιούνη ο αριθμός αυτός θα φτάσει στα 1,2 εκατομμύρια.
Σε μια διαφορετική εξέλιξη, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με επιστολή απευθύνθηκε στους ηγέτες της Ομάδας των 20 - G20 - τονίζοντας ότι η διασφάλιση και η ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη σύνοδο που θα γίνει στο Τορόντο του Καναδά στις 26 και 27 Ιούνη.
Στην επιστολή του, που δημοσιοποιήθηκε χτες αναφέρει ακόμη ότι η Σύνοδος λαμβάνει χώρα «σε μια περίοδο νέων προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία», ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για τα θέματα που ελπίζει ότι θα τεθούν στο τραπέζι της G20 και κάλεσε τους ηγέτες να δεσμευτούν για «διατηρήσιμα» δημοσιονομικά, ενώ προειδοποίησε ότι «προβληματίζεται με τη χαμηλή ζήτηση του ιδιωτικού τομέα και τη συνεχιζόμενη μεγάλη εξάρτηση στις εξαγωγές από ορισμένες χώρες - μέλη της G20».

Πηγή: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: