Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Σκόραρε και μη ερεύνα...

Αυτοαποκαλούνται «στρατιώτες του Θεού» και αποστολή τους είναι να διαδώσουν τον λόγο του Κυρίου και να εξαπλώσουν τον Χριστιανισμό σε κάθε γωνιά της Γης.
Στη Βραζιλία είναι γνωστοί ως Evangelicos, ήτοι Ευαγγελικοί, και αριθμούν περί τους 35.000.000 πιστούς, ήτοι σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 2.000.000 μέλη, εκ των οποίων το 70% ανήκει στις εκκλησιαστικές κοινότητες του πεντηκοστιανού χαρισματικού κινήματος.
Μεταξύ των «θρησκευτικών» τους υποχρεώσεων είναι και η απόδοση του ενός δεκάτου του εισοδήματός τους στην ηγεσία της εκκλησιαστικής κοινότητας στην οποία ανήκουν, καθώς η πίστη στο εν λόγω θρησκευτικό δόγμα φαίνεται να είναι συνυφασμένη με τον... πλουτισμό.
Στους κόλπους του παγκόσμιου αυτού διαδογματικού χριστιανικού κινήματος ανήκουν μεταξύ άλλων ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές από τη Βραζιλία που αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Ολα τα λεφτά ο ΚακάΤα λαμπερότερα φώτα της δημοσιότητας προσελκύει ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Κακά, στην οποία μεταγράφηκε τον περασμένο Ιούνιο έναντι 67 εκατ. ευρώ.
Προ ημερών μάλιστα ο Βραζιλιάνος σταρ ήρθε να επιβεβαιώσει με δηλώσεις του την «τυφλή» πίστη του προς τη θρησκεία και δη αυτήν προς τις εκκλησιαστικές κοινότητες του πεντηκοστιανού χαρισματικού κινήματος, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να ενδυθεί, μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, τα ιερατικά άμφια και να αφοσιωθεί ψυχή τε και σώματι στον Υψιστο...
Και μπορεί οι Βραζιλιάνοι άσοι της «στρογγυλής θεάς» καθιστούν ισχυρότερα και πιο ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ωστόσο αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι αρκετοί εξ αυτών έχουν ένα επιπλέον, πέραν του παχυλού συμβολαίου συνεργασίας, κίνητρο για τη μεταγραφή τους σε έναν ευρωπαϊκό σύλλογο, που δεν είναι άλλο από τη διάδοση της διδασκαλίας των εκκλησιών του πεντηκοστιανού χαρισματικού κινήματος. Βάσει του «καταστατικού» της εκκλησιαστικής κοινότητας υποχρεούνται να αποδίδουν υπό μορφή δωρεάς στην ηγεσία της το ένα δέκατο του εισοδήματός τους ως «σημάδι» της θρησκευτικής πίστης τους.
Αυτό ωστόσο που ξενίζει είναι τόσο το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πού καταλήγουν τα χρήματά τους, όσο και το ότι η πλειονότητά τους... αρνείται να ελέγξει τις διαδικασίες μεταβίβασης και διοχέτευσης των προσφερόμενων χρημάτων, επικαλούμενη συνήθως τη χριστιανική ρήση «πίστευε και μη ερεύνα»...
Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ
«Οσο πιο ανοιχτοχέρηδες, τόσο πιο τυχεροί...»
Οι εκκλησίες του Πεντηκοστιανού Χαρισματικού Κινήματος, οι οποίες άρχισαν να «μεταναστεύουν» από τις ΗΠΑ στη Βραζιλία το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, αυτοαποκαλούνται Assembleias de Deus, ήτοι «Συναθροίσεις του Θεού», Renascer em Cristo, ήτοι «Αναγέννηση μέσα από τον Χριστό», ή Igreja Universal do Reino de Deus, ήτοι «Οικουμενική Εκκλησία του Βασιλείου του Θεού».
Επίκεντρο του κινήματος αποτελεί η ιδέα της προσωπικής εμπειρίας εκστατικού τύπου, η οποία συνδέεται παραδοσιακά με την Πεντηκοστή και συμβολίζει το βάπτισμα των πιστών στη χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Οι εκκλησιαστικές κοινότητες είναι επιλεκτικές όσον αφορά τους στόχους τους, οι οποίοι συνήθως ανήκουν στη μεσαία και οικονομικά ευκατάστατη τάξη της βραζιλιάνικης κοινωνίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Σκοπός τους είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων και μεγαλύτερων δωρεών από τους πλούσιος «αδελφούς» τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο παρελθόν απαγορεύονταν στα μέλη των κοινοτήτων η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η τηλεόραση, ο κινηματογράφος και το θέατρο. Σήμερα ωστόσο επικρατεί η αντίληψη ότι ο πλούτος και η απόλαυση αποτελούν δύο συστατικά που συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν τον χριστιανικό τρόπο ζωής, κάτι που καθιστά αναμφίβολα ελκυστικότερη την πίστη...
Τα μέλη των κοινοτήτων πιστεύουν ότι εάν διάγουν έναν θρησκευτικό βίο θα ανταμειφθούν από τον Κύριο με υλικά αγαθά. Επιπλέον θεωρούν επιτακτική ανάγκη τον πλουτισμό, εάν θέλουν να θεωρούνται καλοί πιστοί, καθώς όποιος είναι πλούσιος δύναται να κάνει πολλές δωρεές. Και όποιος κάνει πολλές δωρεές είναι καλός... Οσο μεγαλύτερο είναι το ύψος της δωρεάς τόσο μεγαλύτερες είναι η τύχη και η επιτυχία που θα συνοδεύουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Ο βραβευμένος το 2007 ως ποδοσφαιριστής της χρονιάς στον κόσμο, βραζιλιάνος άσος της Ρεάλ, Κακά, φέρεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να προσφέρει ετησίως ένα ποσό που αγγίζει τις 800.000 ευρώ. Στην περίπτωση μάλιστα κατά την οποία υπάρξει τραυματισμός του ποδοσφαιριστή, ή ένα άτυχο αποτέλεσμα για την ομάδα, το θεϊκό σημάδι είναι σαφές: το ύψος της δωρεάς ήταν μικρό... «Το ένα δέκατο αποτελεί το σημάδι της πίστης του ανθρώπου στον Θεό», κηρύττει η εκκλησιαστική κοινότητα της Igreja Universal.
Βάσει της διδασκαλίας του χαρισματικού κινήματος, όποιος αρνηθεί να πληρώσει εξαπατά τον Θεό και θα πρέπει να υπολογίζει με την κυριαρχία του διαβόλου στη ζωή του. Επικριτές του κινήματος, ένας εκ των οποίων είναι και ο Αλεσάντρε Φονσέκα από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, κάνουν λόγο για «Θεολογία του πλουτισμού», θεωρώντας στην καλύτερη περίπτωση απαράδεκτο το γεγονός ότι τα μέλη δεν γνωρίζουν την κατάληξη των δωρεών τους.
Ο άσος της Σάλκε, Μπορντόν, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη διαδρομή και την κατάληξη των χρημάτων του, ωστόσο εικάζει ότι δίνονται σε κατοίκους φτωχικών συνοικιών, για την παρασκευή και δωρεάν διανομή συσσιτίου και την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών παιδιών απόρων οικογενειών. «Δεν είναι άλλωστε η εμπιστοσύνη ένα κομμάτι της πίστης;» είναι η απάντηση του Μπορντόν στους επικριτές του κινήματος.
Το... φιλανθρωπικό έργο
Οι δοσοληψίες των Evangelicos με τον Κακά
Ηταν το 2005, όταν ένας «επίσκοπος» των Evangelicos συλλαμβανόταν στην πρωτεύουσα Μπραζίλια. Στις επτά βαλίτσες που μετέφερε σε ιδιωτικό τζετ βρέθηκαν χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο συλληφθείς Ράμος ντα Σίλβα εξήγησε ότι τα χρήματα αποτελούσαν το ένα δέκατο του εβδομαδιαίου εισοδήματος από τις κοινότητες της περιοχής του Αμαζονίου, μίας εκ των φτωχότερων περιφερειών της Βραζιλίας...
Οι ιδρυτές της εκκλησίας Renascer em Cristo, Εστεβάμ και Σόνια Χερνάντες, συνελήφθησαν πριν από περίπου μία τριετία από την αμερικανική αστυνομία, με την κατηγορία της απόπειρας λαθραίας εξαγωγής συναλλάγματος, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή τους 56.000 δολάρια. Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών.
Φήμες ωστόσο από τη Βραζιλία θέλουν το ζεύγος «φιλάνθρωπων» να εμπλέκεται σε δίκτυο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η Εισαγγελία του Σάο Πάολο απευθύνθηκε στην ιταλική Δικαιοσύνη, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας για το είδος της πιθανής οικονομικής σχέσης ανάμεσα στον τότε παίχτη της Μίλαν, Κακά, και το ζεύγος, του οποίου η προσωπική περιουσία ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 52.000.000 ευρώ.
Πληροφορίες θέλουν τον Κακά να έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την υπερπολυτελή κατοικία του ζεύγους στο Σάο Πάολο.
Μάλιστα ο Κακά δώρισε το τρόπαιο που έλαβε ως καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο στην κοινότητα.
Σήμερα το έκθεμα βρίσκεται στα κεντρικά «γραφεία» της εν λόγω εκκλησίας στο Σάο Πάολο, όπου παντρεύτηκε το 2005 ο Κακά. Προσκεκλημένοι ήταν μεταξύ άλλων ο Ρονάλντο και ο Ζε Ρομπέρτο. Ως μάρτυρες του μυστηρίου είχαν κληθεί τα παιδιά του ζεύγους Χερνάντες...
Ο Κακά δεν φαίνεται να πτοείται από τις αρνητικές φήμες που συνοδεύουν την κορυφή της εκκλησίας όπου ανήκει. «Ούτε μια στιγμή δεν αμφισβήτησα την τιμιότητα και την ακεραιότητά τους» είπε ο Κακά, λίγο μετά την καταδικαστική για το ζεύγος απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου.
Στη Βραζιλία οι Evangelicos έχουν συστήσει μια μικρή αυτοκρατορία στον χώρο των ΜΜΕ. Το 1989 η Οικουμενική Εκκλησία του Βασιλείου του Θεού αγόρασε έναντι του ποσού των 43 εκατομμυρίων ευρώ το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο Record.
Στο μεταξύ διαθέτει περίπου 60 ραδιοφωνικούς σταθμούς, μία εφημερίδα και έναν εκδοτικό οίκο, αλλά και μία δισκογραφική εταιρεία για μουσική γκόσπελ.
Σήμερα το Record TV είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Βραζιλίας, ενώ στα σχέδια είναι η δημιουργία ενός είδους εκκλησιαστικού πεντηκοστιανού χαρισματικού CNN στην ισπανική και την αγγλική γλώσσα, έτσι ώστε «το ευαγγέλιο να διαδοθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης», επισημαίνει ο ιδρυτής της εν λόγω εκκλησίας, Εντίρ Μασέντο Μπεζέρα.
ΜΑΡΤΣΕΛΟ ΜΠΟΡΝΤΟΝ
«Ηρθα να διαδώσω τον λόγο του Θεού»
Ο αρχηγός της Σάλκε έχει συστήσει, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», μια οργάνωση, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι υπόλοιποι Evangelicos της Μπουντεσλίγκα αλλά και περίπου 100 βραζιλιάνικης καταγωγής αθλητές. «Ο Θεός ήθελε να έρθω στην Ευρώπη για να διαδώσω τον λόγο του», τονίζει ο Μπορντόν, ο οποίος στο παρελθόν είχε έρθει σε ρήξη με τον πρώην συμπαίχτη του Φρανκ Ροστ.
Ο νυν τερματοφύλακας του Αμβούργου ισχυρίζεται ότι ο αρχηγός της Σάλκε έγινε έξαλλος όταν ο Ροστ δεν θέλησε να προσευχηθεί μαζί του. Ο Μπορντόν φέρεται να υποστήριξε ενώπιον του προπονητή και του μάνατζερ του συλλόγου ότι ο Ροστ τον κάνει άνω - κάτω, επειδή έχει καταληφθεί από τον... διάβολο. Ο Μπορντόν, ο οποίος έχει ένα τατουάζ λίγο κάτω από τον αυχένα, με τη φράση «Ο Ιησούς μου δίνει δύναμη», είχε διαπληκτιστεί στο παρελθόν και με τον ομοεθνή του, επιθετικό του συλλόγου, Αϊλτον και λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια.
Ο Μπορντόν υποστήριξε ότι ο Αϊλτον δεν άφησε το Αγιο Πνεύμα να κατακλύσει το εσωτερικό του, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε, να ανοίγει τον δρόμο στον διάβολο για να εισχωρήσει στην ομάδα... Ο ίδιος είχε την πρώτη και καθοριστική προσωπική εμπειρία εκστατικού τύπου, ήτοι την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, το 1994. Βρισκόταν σε μια μικρή εκκλησία του Σάο Πάολο, έπειτα από προτροπή φίλων του. Αίφνης ένιωσε μια υπερβολική ζέστη στα πόδια του και εν συνεχεία άρχισε να τα χτυπάει ανεξέλεγκτα στο έδαφος, έως ότου σηκώθηκε και άρχισε να «παρελαύνει» μπροστά στους πιστούς της εκκλησίας...

Πηγή:www.ethnos.gr-ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: