Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Εμπόριο ωαρίων

Στον καπιταλισμό τα πάντα είναι ήδη, ή τείνουν να γίνουν, εμπόρευμα. Η νομοθεσία που απαγορεύει το εμπόριο, π.χ., των ανθρώπινων οργάνων είναι φτιασίδωμα, που αδυνατεί να συγκρατήσει την απανθρωπιά, τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Οι «παράνομες» οικονομικές δραστηριότητες συνεχίζουν στην παραοικονομία, πιέζοντας ακατάπαυστα για να βγουν στην επιφάνεια της νόμιμης εκμετάλλευσης κάθε διαθέσιμου ανθρώπινου και φυσικού πόρου.


Στις ΗΠΑ (σ.σ. και όχι μόνο) διεξάγεται εκτενές εμπόριο ωαρίων, ως τμήμα του ευρύτερου εμπορίου ελπίδας, που σχετίζεται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οπως αποκάλυψε έρευνα που εξέτασε εκατοντάδες κολεγιακές εφημερίδες, υπάρχουν σ' αυτές δεκάδες μικρές αγγελίες που ζητούν «δωρητές» ωαρίων, τοποθετημένες είτε απευθείας από γονείς, είτε από κλινικές που εμπορεύονται παραπέρα το «προϊόν», με το κόστος των ωαρίων να ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες δολάρια και διατίμηση, ανάλογα με τη βαθμολογία των σπουδαστριών σε συγκεκριμένα μαθησιακά τεστ! Οσο μεγαλύτερο βαθμό παίρνουν, τόσο ακριβότερα μπορούν να πουλήσουν τα ωάριά τους. Υποκριτικά, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, απλώς, αποθαρρύνει την κοστολόγηση των ωαρίων με ποσά μεγαλύτερα από 10.000 δολάρια.

Παιδιά που εξαφανίζονται από φτωχές καπιταλιστικές χώρες για να τεμαχιστούν και να πουληθούν ως όργανα, απελπισμένοι λούμπεν προλετάριοι που πουλάνε το νεφρό τους για ένα κομμάτι ψωμί, άστεγοι που πουλάνε το αίμα τους στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες για ένα πιάτο φαΐ, δεν είναι παρά μια πλευρά της σαπίλας του ιμπεριαλισμού, που επιβεβαιώνει ότι δεν παίρνει θεραπεία, ούτε καλύτερη διαχείριση. Ο ιμπεριαλισμός αλλοτριώνει ό,τι ανθρώπινο, υποβιβάζει την κοινωνική συνείδηση, βρωμίζει τη διάθεση κοινωνικής προσφοράς και αλληλοβοήθειας.

Πηγή:Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: