Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

"Άγρια ζώα οι δράστες της επίθεσης" Οργισμένη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας για τη διπλή βομβιστική επίθεση στη Μόσχα

«Άγρια ζώα» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αυτούς που βρίσκονται πίσω από τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας, με τουλάχιστον 38 νεκρούς και 72 τραυματίες.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σίγουρος ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν «και θα εξολοθρευτούν», ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπογράψει διάταγμα για τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος προειδοποίησης και ελέγχου των μεταφορών στη χώρα.







Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα επικοινώνησε με τον Nτμίτρι Μεντβέντεφ για να εκφράσει προσωπικά τα συλλυπητήρια των Αμερικανών για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, ενώ πρόσφερε και κάθε βοήθεια εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τη Ρωσία ώστε να βοηθήσουν στο να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι οργάνωσαν αυτή την επίθεση", αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Λευκό Οίκο.

Πάντως ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπλοκής κάποιων ξένων στη διπλή επίθεση αυτοκτονίας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

Συλλυπητήρια επιστολή απέστειλε προς το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Νωρίτερα, οι 
βομβιστικές επιθέσεις προκάλεσαν την καταδίκη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι – μουν.
Με ανακοίνωσή του ο γγ. του ΟΗΕ  "καταδικάζει έντονα τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που έγινε το πρωί στο μετρό της Μόσχας, η οποία προκάλεσε το τραγικό θάνατο πολλών αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων".

Ο Μπαν Κι - μουν "έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ρωσικών αρχών να φέρουν στη δικαιοσύνη τους δράστες αυτής της ειδεχθούς τρομοκρατικής επίθεσης", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Ιράν καταδίκασε επίσης τη Δευτέρα "κάθε τρομοκρατική ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων".

"Έχουμε πει πολλές φορές ότι κάθε τρομοκρατική πράξη που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων ανθρώπων είναι καταδικαστέα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ.
"Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες στο μετρό της Μόσχας", τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Τις επιθέσεις καταδίκασαν επίσης οι ΗΠΑ, η Γαλλία και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.




Πηγή:www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: