Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για τα αντιλαϊκά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ


Η εισηγητική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα

«Η κυβέρνηση με το δικό της τρόπο έχει βάλει στο λαό το εξής πράγμα: Οι θυσίες που σου ζητώ να κάνεις δεν θα πάνε χαμένες. Και όλη η συζήτηση που γίνεται με τα άλλα κόμματα είναι: Θυσίες που να φέρουν κέρδη για το λαό. Και ένα μέρος των εργαζομένων επηρεάζεται από αυτό. Τους βλέπουμε στην τηλεόραση να λένε «να κάνουν θυσίες αρκεί να πιάσουν τόπο».
Η δικιά μας θέση είναι καθαρή. Το δίλημμα: Θυσίες που να πιάνουν τόπο ή θυσίες που δεν πιάνουν τόπο, δεν είναι μόνο ψεύτικο, είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο, είναι δηλητηριώδες, είναι ανύπαρκτο για το λαό. Οι θυσίες που κλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια να κάνει ο λαός και που καλείται να κάνει τώρα και το 2011 και το 2012 θα πιάσουν τόπο μόνο και μόνο γιατί θα ανεβάσουν την κερδοφορία και συνακόλουθα και την κερδοσκοπία των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων, του κεφαλαίου συνολικά.


Δεν έχει κανένα νόημα ο λαός εθελοντικά να δεχτεί να κάνει καμία θυσία. Π.χ. Ήδη η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι για να θεμελιώσεις ένα συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μια σύνταξη που θα είναι πολύ πίσω απ' τις ανάγκες και πολύ χαμηλή, πρέπει να έχεις 40 χρόνια διαρκούς δουλειάς. Συνακόλουθα τι έρχεται; 65 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, γιατί ποιος άνθρωπος σε παραγωγική ηλικία σήμερα και αύριο μπορεί να εξασφαλίσει 40 χρόνια συνεχούς δουλειάς;
Η κυβέρνηση διατυμπάνισε την εθνική σύνταξη που με την τρέχουσα τιμή θα είναι 350 ευρώ και από κει και πέρα ο εργαζόμενος θα χτίσει μόνος του το δικαίωμα της σύνταξης. Όσο περισσότερα καταθέσει, όσο περισσότερες εισφορές βάλει, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα πάρει. Και η κυβέρνηση προσθέτει τώρα ότι θα μειώνεται η εθνική σύνταξη όταν μεγαλώνει η σύνταξη που αυτοτελώς και με τη δική του συμβολή έχει εξασφαλίσει ο εργαζόμενος. Αυτά είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που θέλουμε να δώσουμε, αλλά πάνω απ' όλα υπάρχει το εξής πολύ συγκεκριμένο, που έχει αποφασιστεί στην ΕΕ και που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει:
Πρώτον: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και δεύτερον το Πρόγραμμα της ΕΕ έως το 2020. Αυτά και μόνο τα ντοκουμέντα, αυτές οι αποφάσεις προδικάζουν ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν και τα λείψανα των κατακτήσεων που έχουν μείνει από τα προηγούμενα χρόνια και πάνω απ' όλα θα βρεθούν σε μία δεινή και τραγική θέση στην μεγάλη τους πλειοψηφία. 
Δεύτερο ζήτημα: Νίκησε η κυβέρνηση ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης και στην πρόσφατη απόφαση της ΕΕ; Νίκησε η Μέρκελ; Έχασε ο Σαρκοζί; Ήρθε πρώτη η Μέρκελ και δεύτερος ο Σαρκοζί; Πρόκειται επίσης για μια συνειδητή παραπλάνηση και κοροϊδία του λαού. Σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ εκφράζεται ένας συσχετισμός δύναμης όπου τη μια φορά μπορεί να κερδίζουν δύο ιμπεριαλιστές ή ένας και άλλοι να βρίσκονται στη δεύτερη ή στη τρίτη θέση. Ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσει ο λαός τι είναι η ΕΕ. Είναι μια οικογένεια κρατών μελών που το μόνο που τους ενώνει και εκεί που δεν τσακώνονται και δεν κάνουν φασαρία είναι όσον αφορά την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Εδώ ομονοούν και με συνθήκες - αστραπή αποφασίζουν. Από κει και πέρα είναι αυτό που εμείς λέμε λυκοσυμμαχία, είναι μια σκληρή διαπάλη και όσο πιο σκληρή είναι η διαπάλη μεταξύ τους τόσο πιο αντιλαϊκά μέτρα παίρνουν για τους λαούς.
Εμείς δεν πρόκειται να χάσουμε φαιά ουσία, παρότι παρακολουθούμε επίσης το συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στα κράτη μέλη. Αυτό που έχει όμως σημασία είναι πού γίνεται σήμερα η διαπάλη, γιατί τσακώνονται. Τσακώνονται η Γερμανία με τη Γαλλία, τσακώνονται οι ΗΠΑ με την ΕΕ, τσακώνονται οι ΗΠΑ με την Κίνα, έχουν προβλήματα με τη Ρωσία. Ποιο είναι το αντικείμενο αυτού του τσακωμού, αυτής της διαπάλης, που από τη φύση της βεβαίως είναι επιθετική και αντιλαϊκή. Τσακώνονται για τον έλεγχο των αγορών, για την εξαγωγή των εμπορευμάτων και των κεφαλαίων. Για το ποιο νόμισμα είναι πιο ισχυρό, το ευρώ ή το δολάριο. Για τα ζητήματα της ενέργειας. Και στο επίκεντρο επίσης της διαμάχης ΕΕ - ΗΠΑ αλλά και στο εσωτερικό  της ΕΕ είναι οι σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία. Επομένως αυτή η διαπάλη μία αξία έχει για τους λαούς. Δείχνει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ και των διεθνών διακρατικών οργανισμών αλλά δείχνει και κάτι άλλο: Τον κίνδυνο να βάλουν τους λαούς ανάμεσα στη διαπάλη τους και οι λαοί να αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλον υπό το πρίσμα της συστράτευσης με τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστή.
Αυτό που επίσης αποδεικνύεται είναι, όχι μόνο ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποτελούν στυλοβάτες της ΕΕ και πότε παίζουν με τον έναν ή τον άλλο εταίρο, όχι για τα συμφέροντα του λαού αλλά για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, αλλά και το εξής: Όλη αυτή η θεωρία ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει από τα μέσα, ότι η ΕΕ με αριστερή κυβέρνηση μπορεί να γίνει μια αριστερή συμμαχία, αυτά δηλαδή που χρόνια έχει βγάλει στον πάγκο της λαϊκής αγοράς ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύεται ένα επικίνδυνο επιχείρημα, ένα μεγάλο τέχνασμα για να κρυφτεί η παραίτηση από τη ριζοσπαστική πάλη, από έναν εναλλακτικό δρόμο που συγκρούεται εκ βάθρων με το σύστημα και όχι μόνο με τον έναν ή τον άλλο πολιτικό του εκπρόσωπο.
Τρίτο δίλημμα που μπαίνει για συζήτηση και που τα άλλα κόμματα λένε: Θα περιορίσουμε τα ελλείμματα και τα χρέη για να έχουμε ανάπτυξη ή θα κάνουμε κυρίως ανάπτυξη και μέσα από την ανάπτυξη θα περιορίσουμε τα χρέη και τα ελλείμματα; Εμείς απαντάμε: Ακόμα και αν το χρέος μειωθεί, ακόμα και αν τα ελλείμματα μειωθούν, ακόμα και αν έχουμε μια ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα, τον λαό τον θέλουν στη γωνία και όσον αφορά στα δικαιώματά του και όσον αφορά στη δράση του και στην παρέμβασή του. Επομένως δεν υπάρχει άλλη λύση και άλλη επιλογή. Ο λαός πρέπει να αποφασίσει ότι νόημα έχουν οι θυσίες στο βωμό του αγώνα. Καμία άλλη θυσία δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει. Επομένως νόημα έχει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να έρθει σε ρήξη με αυτή την πολιτική, ότι πρέπει να της καταφέρει ρήγματα, ότι πρέπει να την ανατρέψει. Είναι ένας δρόμος σκληρός αλλά κυριολεκτικά δεν έχει άλλη επιλογή ο λαός. Κανένα μέτρο της κυβέρνησης δεν πρέπει να μη συναντήσει οργάνωση πολύμορφης αντίστασης, όξυνση της πάλης με όλες τις μορφές που απαιτούνται. Και εν πάση περιπτώσει αν κάποια μέτρα περάσουν σήμερα, γιατί τέτοια είναι η πλειοψηφία της Βουλής, αυτά τα μέτρα πρέπει να πεισμώσουν ακόμα περισσότερο το λαό και να οργανώσει το καλύτερο που έχει να κάνει: Την επίθεση, την αντεπίθεση.
Όλα τα άλλα ερωτηματικά, αν η κυρία Μέρκελ πήρε αυτή τη θέση γιατί έχει ή δεν έχει εκλογές, αν ο Σαρκοζί είναι περισσότερο σύμμαχος της Ελλάδας, αν ο Ομπάμα εγκαινιάζει μια καλύτερη πολιτική διεθνή, όλα αυτά τα ζητήματα αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές και δεν έχουν καμία σχέση με το παρόν και με το άμεσο μέλλον των λαών».

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Κα Παπαρήγα, αν τελείωνε η Σύνοδος Κορυφής και δεν είχε παρθεί καμία απόφαση, αυτή η μεικτή στήριξη, πως θα ήταν τα πράγματα;

«Θα ήταν πιο δύσκολα για τις τράπεζες, γιατί αυτή η απόφαση που πάρθηκε, κυρίως η απόφαση του κ. Τρισέ, είναι μία απόφαση η οποία διευκολύνει τις τράπεζες να παίρνουν τα ελληνικά ομόλογα και να τα καταθέτουν στην ευρωπαϊκή τράπεζα και να παίρνουν δάνεια. Οι τράπεζες θα θέλουν τα δάνεια για να δανείσουν τους επιχειρηματίες ή να λύσουν και δικά τους προβλήματα επενδυτικά στη Ν.Α Ευρώπη. Αυτό είναι το ζήτημα.
Κανένα μέτρο δεν αποβλέπει στη βελτίωση της θέσης του λαού ή στην αποτροπή της επιδείνωσης των προβλημάτων του. Έχουμε επίσης και την πολιτική απόφαση που πάρθηκε στο πλαίσιο της ΕΕ, η οποία είναι μια πολιτική απόφαση χωρίς οικονομικό αντίκρισμα, αλλά που θα λειτουργεί ως συνεχής πολιτικός εκβιασμός ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και όλοι μαζί εναντίον των λαών. Δηλαδή: Θέλετε να πάρετε οικονομική βοήθεια; Ωραία, καινούργια μέτρα υπέρ των επιχειρηματιών. Γι' αυτό ακριβώς δεν μπορεί να βρει κανείς τη λύση στους ανταγωνισμούς μεταξύ τους και στις κοινές -με ή χωρίς εισαγωγικά- αποφάσεις.
Ο λαός πρέπει να τραβήξει το δικό του δρόμο και να δώσει τη μάχη στο δικό του γήπεδο. Δεν μπορεί να έχει κανένα σημείο επαφής με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των καπιταλιστών, των ιμπεριαλιστών. Και μόνο η συνειδητοποίηση του χάσματος, που χωρίζει τους λαούς από την ΕΕ και γενικότερα τον ιμπεριαλισμό, και μόνο αυτή η συνειδητοποίηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποτελεσματικότερη παρέμβαση των λαών, βεβαίως και του ελληνικού».
Η αντεπίθεση, τι μορφή δίνετε σε αυτό για το λαό; Κινητοποιήσεις;
«Βασικό στοιχείο της αντεπίθεσης και της αποτελεσματικότητάς της είναι η συνειδητοποίηση του ταξικού χαρακτήρα των μέτρων. Η συνειδητοποίηση του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της ΕΕ και η καταδίκη όλων των μέτρων χωρίς καμία συζήτηση, χωρίς καμία παρέμβαση περί τροποποιήσεων, η πρόταξη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων που πρέπει να ικανοποιηθούν. Και τέλος σημαίνει γενικότερη ανασύνταξη και αναδιοργάνωση του εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας. Και να κερδίζει έδαφος μέσα στους αγώνες η ιδέα της λαϊκής - εργατικής νίκης στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας.
Δηλαδή το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να αντιτάξει στρατηγική πάλης και όχι απλώς μάχη χαρακωμάτων ή μάχη μέσα στην οποία θα διαπραγματεύεται τι και πόσο θα χάσει».

Θα ήθελα ένα σχόλιο εκτός της εισήγησής σας, για το χθεσινό γεγονός. Την ώρα που συνειδητοποιήσαμε όλοι το τι ακριβώς συμβαίνει το γεγονός ήταν ότι μια οικογένεια εξαθλιωμένων, φτωχών ανθρώπων ανοίγει ένα κάδο σκουπιδιών προκειμένου να βρει κάτι να φάει και εκεί έχουμε την έκρηξη. Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι μόνο η έκρηξη αυτή καθ' αυτή, αλλά είναι και το σκηνικό ενός πάμφτωχου ανθρώπου να ψάχνει τα σκουπίδια για να βρει κάτι να φάει.

«Παρακολούθησα λεπτό προς λεπτό όλα τα ρεπορτάζ, είναι ακριβώς όπως τοποθετείτε το ζήτημα. Ιδού λοιπόν η δικαίωση -εντός εισαγωγικών- του πολέμου στο Αφγανιστάν. Ένας πόλεμος που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, έγινε ΝΑΤΟϊκός, είναι και ελληνικός πόλεμος, με την έννοια της συμμετοχής, για να απελευθερωθεί το Αφγανιστάν από την τρομοκρατία, τα ναρκωτικά και την μπούργκα. Γι' αυτό δεν λένε ότι έγινε ο πόλεμος και συνεχίζεται στο Αφγανιστάν; Αυτό κάνουν οι ιμπεριαλιστές. Προκαλούν τον πόλεμο, μάζες δυστυχισμένων ανθρώπων αναγκάζονται να φύγουν από τις πατρίδες τους και να γίνουν ρακοσυλλέκτες στις δήθεν ανεβασμένες, αναπτυγμένες και πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης και αλλού.
Πρόκειται πραγματικά για ένα τραγικό γεγονός. Και με την ευκαιρία ας προβληματιστεί ο λαός για την ενίσχυση των εθνικιστικών και ρατσιστικών φωνών στην Ελλάδα. Με πρωτεργάτη τον άλλοτε σύμμαχο της ΝΔ και σήμερα σύμμαχο του ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ, που σημειωτέον αν μια μέρα λείπει στέλεχός του από ένα πάνελ τηλεόρασης θα ανησυχήσουμε, πώς έγινε και λείπει; Οι οποίοι, όχι μόνο δεν πρόκειται να κατεβάσουν τους ρατσιστικούς τόνους με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, αλλά τολμούν να υπερασπιστούν εκείνους οι οποίοι εκπαιδεύουν τους Έλληνες φαντάρους, καταδρομείς κτλ με τραγούδια του τύπου «θα ράψουμε κοστούμια με τα δέρματα των Αλβανών»! Δεν πρόκειται για ακραίο φαινόμενο.
Όταν καλλιεργείς τον εθνικισμό και τον ρατσισμό τότε συμβαίνουν δύο πράγματα, πρώτον: Γίνεσαι εχθρός της εργατικής τάξης της δικιάς σου χώρας. Δεν μπορεί να είσαι εθνικιστής και ρατσιστής και την ίδια ώρα να είσαι φιλεργατικός και φιλολαϊκός. Απόδειξη οι θέσεις που παίρνει το ΛΑΟΣ σε αυτά τα ζητήματα της κρίσης και της διεξόδου. Και δεύτερο: Πυροδοτείς και τις πιο ακραίες φωνές.
Και με την ευκαιρία, όταν ακούμε π.χ. από την πλευρά της κυβέρνησης, ας πούμε για το φορολογικό: Φέρε τα χρήματά σου στην Ελλάδα, είτε είναι από εμπόριο ναρκωτικών, είτε είναι από σωματεμπορία, είτε είναι από χρήματα που παίρνεις από εξαθλιωμένους για να τους μεταφέρεις σε μια «πατρίδα», φέρτα και θα έχεις συγχαρητήρια και φοροαπαλλαγές. Δεν μας ενδιαφέρει τίποτα, αρκεί να φέρεις τα χρήματα και να τα δηλώσεις.
Πάλι σήμερα το πρωί άκουσα τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, να λέει το ίδιο «δεν μας νοιάζει». Όταν έχεις μια τέτοια θέση και βγαίνεις και ζητάς εξεταστικές επιτροπές στη βουλή μην πήρε κάποιος 100.000 ευρώ μίζα, καλώς, αλλά την ίδια ώρα έρχεται το βρώμικο χρήμα -δηλαδή βρώμικο είναι το κεφάλαιο γενικώς- λέω από δραστηριότητες εγκληματικές που τις δέχεται και το αστικό πολιτικό σύστημα ότι είναι τέτοιες και του λες εδώ σου κάνω και τεμενάδες, καταλαβαίνετε όλοι αυτοί οι «ηθικολόγοι» τι λαό θέλουν να διαπαιδαγωγήσουν».

Είμαστε δεύτεροι στην ΕΕ σε εξοπλισμούς, μιλάμε για τεράστια ποσά. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό;

«Εμείς είμαστε εναντίον των εξοπλισμών που έχουν επιθετικό χαρακτήρα. Δηλαδή που χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, του ευρωστρατού και όλων αυτών των στρατιωτικών μηχανισμών που στήνει η ΕΕ. Και πρέπει να σας πω ότι η ΕΕ έχει ήδη στρατιωτικοποιηθεί και προωθεί τους εξοπλισμούς όταν δεν μπορεί με δήθεν ειρηνικά μέσα να ελέγξει τις αγορές, να το κάνει και με πολεμικές επιχειρήσεις. Και εκπαιδεύει μάλιστα και ξένους στρατούς και σε άλλες χώρες. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Οι εξοπλισμοί δεν γίνονται για να βγάλουν λεφτά οι βιομηχανίες, όπως λέγεται. Βεβαίως οι βιομηχανίες όπλων κερδίζουν. Οι εξοπλισμοί γίνονται ακριβώς για να γίνουν πολεμικές επιχειρήσεις στη διανομή των αγορών και οι στρατοί οι οποίοι στήνονται είναι για να χρησιμοποιηθούν εναντίον των λαϊκών κινημάτων. Το λέω αυτό γιατί στη χώρα μας, αυτοί που αντιτίθενται στους εξοπλισμούς αντιτίθενται για οικονομικούς σκοπούς. Δεν είναι μόνο ο οικονομικός σκοπός. Και τέλος όταν πχ «ψήνονται» συμφωνίες μέσα από τις οποίες ελληνικό έδαφος εκχωρείται στο ΝΑΤΟ και η άμυνα της χώρας περιορίζεται εντός συνόρων, την ίδια ώρα αγοράζονται φρεγάτες, διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα, για ποιο σκοπό; Για να αποδείξει η Ελλάδα ότι είναι μια ευσταλής χώρα, έτοιμη να συμπολεμήσει με τους άλλους ιμπεριαλιστές όπου χρειάζεται, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα κομμάτι των αγορών για τους Έλληνες επιχειρηματίες ή για τις επιχειρήσεις γενικά που δρουν στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εθνικής σύνθεσης. Και γι' αυτό εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι με τους εξοπλισμούς. Και για οικονομικούς λόγους αλλά και για πολιτικούς λόγους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: