Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Εξαφανίστηκε από προσώπου γης νησάκι στον Κόλπο της Βεγγάλης. Το νησί αποτελούσε «μήλον της Έριδος» για την Ινδία και το Μπαγκλαντές


Μικροσκοπικό νησί, που βρισκόταν ανάμεσα στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, στον Κόλπο της Βεγγάλης, εξαφανίστηκε μετά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με Ινδούς επιστήμονες.

Το ακατοίκητο νησί, νότια του ποταμού Hariabhanga, γνωστό ως "New Moore” για τους Ινδούς και ως “South Talpatti” για τους Μπαγκλαντεσιανούς, βυθίστηκε στη θάλασσα, σύμφωνα με τη Σχολή Ωκεανογραφικών Ερευνών στην Καλκούτα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι και άλλα νησιά ενδέχεται να εξαφανιστούν όσο η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.


Σύμφωνα με το BBC, η επιφάνεια του νησιού δεν βρισκόταν ποτέ περισσότερο από δύο μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Στο παρελθόν η περιοχή έγινε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές ενώ πολεμικά ινδικά πλοία το είχαν επισκεφτεί.
"Αυτό που οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να πετύχουν μετά από χρόνια συνομιλιών, λύθηκε από την κλιματική αλλαγή", δήλωσε ο καθηγητής Sugata Hazra της Σχολής Ωκεανογραφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Jadavpur στην Καλκούτα.
Ο ίδιος επεσήμανε πως έρευνες έδειξαν ότι η στάθμη της θάλασσας σε αυτό το τμήμα του Κόλπου της Βεγγάλης έχει αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα κατά την τελευταία δεκαετία από όσο τα προηγούμενα 15 έτη. Στην προσεχή δεκαετία κι άλλα νησιά της περιοχής θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του New Moore ή South Talpatti, εκτιμά ο Sugata Hazra.
Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: