Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΕΕ: Πρώτα βομβαρδίζουμε την Σερβία... μετά βοηθάμε

 

Συμφωνία για τη χορήγηση πακέτου οικονομικής «βοήθειας» ύψους 70 εκατ. ευρώ προς τη Σερβία υπέγραψαν χτες ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη χώρα, Βίνσεντ Ντιγκρέτ, και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Μπόζινταρ Ντζέλιτς. Αυτή η συμφωνία, που στην ουσία πρόκειται για λεφτά που θα γυρίσουν πολλαπλάσια στα ευρωπαϊκά μονοπώλια, γίνεται μια μέρα πριν την 11η επέτειο έναρξης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην πρώην Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, στις 24 του Μάρτη του 1999.
Associated Press
Απρίλης του 1999. Οταν οι ΕυρωΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές κατέστρεφαν τις υποδομές της Γιουγκοσλαβίας


Η μερίδα του λέοντος απ' τα 70 εκατ. ευρώ θα πάει για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γέφυρας Ζέζελιτς στο Νόβι Σαντ (που είχε καταστραφεί απ' τους βομβαρδισμούς ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ τον Απρίλη του 1999...).

Συνολικά έχουν δοθεί στη Σερβία περίπου 170.000.000 ευρώ παρόμοιας «βοήθειας» για έργα ανάπτυξης και υποδομής, στα οποία (εξυπακούεται...) συμμετέχουν κυρίως ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες, που τώρα θα βγάλουν κέρδος από ό,τι κατέστρεφαν.
Επίσης, χτες, ο πρόεδρος της Σερβικής Κεντρικής Τράπεζας, Ράντοβαν Ζέλασιτς, ανακοίνωσε πως παραιτείται για προσωπικούς λόγους, αρνούμενος πως ενέδωσε σε κυβερνητικές πιέσεις για αποχώρηση. Ωστόσο, ο Ζέλασιτς, που ήταν σ' αυτή τη θέση απ' το 2004, φέρεται πως συγκρούστηκε αρκετές φορές με στελέχη της κυβέρνησης αναφορικά με τους τρόπους χειρισμού της οικονομικής ύφεσης. Ηταν γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες θέσεις του και υπέρμαχος αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών (προς όφελος του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου) λιτότητας και νομισματικής «πειθαρχίας»...
Και χτες ο Ζέλασιτς, ανακοινώνοντας την παραίτησή του, επανέλαβε ότι η μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση για τη Σερβία «είναι οι δημόσιες δαπάνες».
Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: