Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

'Aθλια προπαγάνδα ΠΑ.ΣΟ.Κ


'Aθλια προπαγάνδα

H κυβέρνηση και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της καλούν μ' ένα στόμα τους εργαζόμενους και το λαό σε «εθνική συστράτευση» για να σωθεί δήθεν η χώρα από την επίθεση των «διεθνών οικονομικών οίκων» και να διατηρήσει την «εθνική ανεξαρτησία» της. Ζητάνε από τα θύματα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης να πούνε «σφάξε αγά μου ν' αγιάσω», ανάγοντας αυτή τη στάση σε ύψιστο «πατριωτικό» καθήκον. Με το ίδιο εκβιαστικό επιχείρημα καταφέρονται και ενάντια σε όποιον αγωνίζεται. Επιτίθενται στο ΚΚΕ που πρωτοστατεί στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, αντιπαλεύοντας όχι μόνο την κυβερνητική πολιτική, αλλά συνολικά τη στρατηγική και τον αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης που αυτή υπηρετεί.
H πρόκληση της κυβέρνησης και των κομμάτων που συναθροίζονται στο μαύρο αντεργατικό - αντιλαϊκό μπλοκ δεν έχει όρια. Τι θέλουν να πετύχουν; Προσπαθούν να πείσουν ότι σε συνθήκες καπιταλισμού η εκάστοτε κυβέρνηση υπηρετεί γενικά και αόριστα το «εθνικό συμφέρον» και όχι το συμφέρον της κυρίαρχης οικονομικά και πολιτικά τάξης, που δεν είναι άλλη από την αστική τάξη. Τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρήσεων, ντόπιων και ευρωενωσιακών, υπηρετεί η εκάστοτε κυβέρνηση του κεφαλαίου, είτε σε περίοδο κρίσης, είτε σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης. Γι' αυτό και την περίοδο που η καπιταλιστική οικονομία κατέγραφε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, καμιά από τις τότε κυβερνήσεις του δικομματισμού δεν κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό σε «εθνική συστράτευση» για να μοιραστούν τα υπερκέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε και τότε. Οχι βεβαίως ότι η διέξοδος είναι το μοίρασμα των υπερκερδών. Η διέξοδος είναι η κατάργησή τους με την κατάργηση της εκμετάλλευσης και των καπιταλιστών, με την κοινωνικοποίηση της ιδιοκτησίας τους. Αλλωστε, οι καπιταλιστές όχι μόνο δε μοιράζονται τα κέρδη αλλά απομυζούν ολοένα και περισσότερα.
Aκόμα παραπέρα. Η κυβέρνηση λέει πως η εθνική ανεξαρτησία κινδυνεύει από τις καπιταλιστικές αγορές και τις άλλες χώρες της ΕΕ. Μεγάλο ψέμα. Πρώτον, επειδή αυτό που κάνουν τα όργανα της ΕΕ σήμερα είναι να ζητούν την πλήρη εφαρμογή των όσων και οι ελληνικές κυβερνήσεις συνυπέγραψαν στο πλαίσιο της ευρωένωσης για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Η ΟΝΕ, το Σύμφωνο Σταθερότητας, τα κριτήρια και οι «ποινές» σε περίπτωση αθέτησής τους έχουν φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. Μόνο που στο πλαίσιο της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης η θέση της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα την καθιστά πιο ευάλωτη στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς, που είναι δεδομένοι στον καπιταλισμό.
Tι προκύπτει από τις εξελίξεις; Οτι ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετούν τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ δεν μπορεί παρά να γεννάει κρίσεις και τη διαρκή ανάγκη για νέα αντιλαϊκά μέτρα, ληστρικές για το λαό δοσοληψίες με τις διεθνείς καπιταλιστικές αγορές. Τα μέτρα που σήμερα παίρνονται στην Ελλάδα είναι προαποφασισμένα και κοινά για το σύνολο των καπιταλιστικών κρατών. Προβλέπονται από τις συνθήκες της ΕΕ που έχουν συνυπογράψει όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ανάμεσά τους και οι ελληνικές. Ας αφήσουν λοιπόν τα παραμύθια. Ο δρόμος ανάπτυξης στον οποίο σέρνουν το λαό είναι σάπιος και αδηφάγος απέναντι στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, η ικανοποίηση των οποίων περνάει αναπόφευκτα μέσα από την ανατροπή της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων, την οικοδόμηση μιας άλλης οικονομίας, λαϊκής, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας.

ΠΗΓΗ:www.rizospastis.gr-Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: