Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

"Αντιτρομοκρατική παράνοια" σύμφωνα με την Κούβα τα νέα μέτρα στα αεροδρόμια των ΗΠΑ

Η Κούβα χαρακτήρισε ως "αντιτρομοκρατική παράνοια" την απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τους ελέγχους των επιβατών στα αεροπλάνα με προορισμό τις ΗΠΑ, δέκα ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους που έκανε την πτήση Άμστερνταμ-Ντιτρόιτ. 

"Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής τους παράνοιας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας για τους ταξιδιώτες από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας, της Νιγηρίας, του Πακιστάν και της Υεμένης, που τις θεωρούν ύποπτες για υποστήριξη της τρομοκρατίας", γράφει η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Granma. 
Η εφημερίδα προσθέτει ότι "αυτή η απονενοημένη οδηγία", η οποία τέθηκε σε ισχύ σήμερα, "αφορά όλες τις αεροπορικές εταιρείες, αμερικανικές και μη". 
Το κομμουνιστικό νησί περιλαμβάνεται, μαζί με την Συρία, το Ιράν και το Σουδάν στον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Η Κούβα κατηγορείται κυρίως από την Ουάσιγκτον ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ.  
Η οδηγία των ΗΠΑ, δόθηκε στη δημοσιότητα δέκα ημέρες αφότου ένας νεαρός Νιγηριανός προσπάθησε να ανατινάξει την ημέρα των Χριστουγέννων ένα αεροπλάνο της Northwest Airlines που έκανε την πτήση Άμστερνταμ-Ντιτρόιτ.  
Aν και δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1961, η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται ωστόσο με απευθείας πτήσεις μεταξύ Αβάνας και Μαϊάμι (Φλόριντα), όπου ζει μια σημαντική κοινότητα κουβανών εξόριστων.  




Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: